Czyli mam Cie rozumieć, że jeśli masz 5dmk2 to żeby robić zdjęcia na dwa body, musisz mieć dwa takie same? Bo przepaść podczas robienia zdjęć w miejscu o tym samym świetle jest ogroooomnie duża na 5dmk2 iso 800 jest inne zupełnie niż iso 800 na 6d ?
Albo nie można zrobić czegoś takiego że do 5dmk2 podpinasz jasne szkło i nadrabiasz światłem w obiektywie, a do 6d coś ciemniejszego i nadrabisz ISO;em ?ahhh tak BW w RAWach no faktycznie to ciężka sprawa jak się troszkę różni i trzeba suwaczkami pokombinować. Ale jak ktoś siedzi pół godziny przy monitorze porównując jedno zdjęcie do drugiego przez lupe i na cropach 100procent
To powiedź mi jedno, jakim cudem ludzi mając 5dmk2 dokupują sobie 5dmk3 robią na dwa aparaty i nie narzekają ... A JEST RÓŻNICA : (chociażby kwestia szumów czy WB) między tymi aparatami :-)
Powiedź mi jakim JA CUDEM robię reportaże ślubne , mając NIKONA i CANONA APSC i FF dopinam sobie odpowiednie szkła, robię zdjęcia i nie widzę jakiegoś problemu, ludzie są zadowoleni. (nie robię tylko ślubów)![]()
może nie mam tego problemu, bo skupiam się na robieniu zdjęć, a mniej skupiam się na sprzęcie? dlatego może nie potrafię zrozumieć Twojego myślenia i nie przeszkadza mi różnica w body, nawet jak to są dwa różne systemy?!
A teraz najważniejsze i w temat, skoro takie drogie 5dmk2 to można go sprzedać za tą kultowość w zawyżonej cenie, dopłacić niewiele i zakupić np. drugie 6d (jak się ma już jedno)Tylko trzeba pamiętać, jak się chcę żeby były w post-procesje takie same zdjęcia z 2tych samych body, to trzeba dokupić dwa takie same szkła , żeby robiąc na dwa body, nie było różnicy w kontrastach, ostrości, dystorsji , i wielu wielu innych bajerach
5dmk2 Kultowe czy nie kultowe , to nie zmienia faktu że używki są w kosmicznej cenie, a 6D faktycznie dużo lepszym aparatem jest!![]()