Strona 55 z 57 PierwszyPierwszy ... 5455354555657 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 561

Wątek: Używki Canon 5dmk2 ile wg. was warte ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Używki Canon 5dmk2 ile wg. was warte ?

Cytat Zamieszczone przez rostek andrzej Zobacz posta
    Do tego pewnie dojdzie standardowo: cło, vat i skończy się dobry interes
    Cło ? jeśli to w UE to przecież nie płacisz takich rzeczy. A poza Unią Europejską poza tym łatwa sprawa do obejścia, wystarczy poprosić sprzedawce, żeby na paczkę nakleił "paczka podarunkowa" :-) Kilka krotnie robiłem zakupy na Ebay;u i .... zawsze się udawało, nawet z USA

Cytat Zamieszczone przez swishu Zobacz posta
    Towarzystwo, nie ma się co szarpać. Wątek dobrze, że istnieje bo pewnie google i tak prędzej czy później sprowadzi tutaj właśnie osoby z takim dylematem (do wydania 5-6 tys na ff z canona). Punktów widzenia jest tutaj przedstawionych bardzo wiele. Kto jak je zinterpretuje, zaważy na decyzji zakupu. Fakty są jednoznaczne - 6d jest nowszą konstrukcja technologicznie i w pewnych warunkach daję lepszy warsztat fotografowi. W innych zaś różnicę będą raczej niedostrzegalne. To czy ktoś kupi konstrukcje z 2008 czy 2012 to czasem kwestia upodobań - np. typu : "zawsze chciałem mieć 5D, nie stać mnie na mk3 więc biorę mk2" Inni podejdą do tego jeszcze bardziej 'po swojemu' . Ceny 5dmk2 będą powoli spadać, to jest nieuniknione. Sam osobiście znam fotografa, który przeskoczył z 5dmk2 na 5dmk3 tak po prostu bez większego zastanawia się - po prostu potrzebował nowe body (jeszcze wtedy nie było 6d), niedawno z nim rozmawiałem to mówił, że pracował też na pożyczonym 6d i gdyby teraz miał kupować, to w jego zastosowaniach 6d byłoby wystarczające. Obraz tak samo świetny! Wszystko zależy od potrzeb. W jego przypadku dodatkowe atuty 5dmk3 (czyli superowy af, 1/8000 i kilka innych studyjnych ficzerów) nie były tak istotne, dla innych znowu będą.. Przyznam, że początkowo też szalałem za 5dmk2 i chciałem kupić, ale po doczytaniu testów, przeczytaniu wielu opinii, trzymania body w dłoni i zrobieniu trochę zdjęć - uważam po prostu, że zdjęcia z 6d są trochę lepsze a w pewnych trudniejszych warunkach - lepsze,a co najważniejsze - powstają w nich poprawne zdjęcia, co w 5dmk2 nie zawsze jest możliwe. Niestety nie posiadam na własność ani 6d ani 5dmk3, ale z obiema konstrukcjami miałem do czynienia namacalnie.
    Faktycznie szybko spadnie 5dmk2 - dlatego wszyscy chcą jak najszybciej wyprzedać swoje używane piątki mark dwa "za dobrą cenę " , bo dobrze wiedzą że niedługo będzie trzeba wystawić za bezcen .. a temat jest dobry i w dobrym miejscu, bo najczęściej takie dylematy mają początkujący, i w konsekwencji ten temat może ich nakierować na odpowiedni wybór - a w tym przypadku dużą przewagę ma 6D technicznie i ekonomicznie, bo wiadomo że 5dm2 szybko spadnie na cenie, z każdym dniem się robi coraz starsze, dzisiaj kupujesz za 6tyś, jutro sprzedajesz za niecałe 3tysiące. Kupując używane, chcąc sprzedać później sprzedajesz jako kolejny właściciel. Dlatego zgubne myślenie jest, że jeśli kupi się używane to się zaoszczędzi ....
    Ostatnio edytowane przez facestock ; 09-08-2013 o 21:46

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    "Jak ktoś nie widzi różnic, widać nie bardzo potrafi puszki wykorzystać i rzeczywiście lepiej kupić 6D."

No serio, jak stawiasz takie tezy, to je teraz obroń :-)
    Ale co tu bronić? Jak nie widzisz różnic, to i tak żadna dyskusja nie ma sensu...
    Dla mnie ogromne znaczenie ma AF, który działa rewelacyjnie nawet w ciemnościach, także na rajdach mam o wiele mniej nietrafionych ujęć niż z 5DII.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Ale co tu bronić? Jak nie widzisz różnic, to i tak żadna dyskusja nie ma sensu...
    Dla mnie ogromne znaczenie ma AF, który działa rewelacyjnie nawet w ciemnościach, także na rajdach mam o wiele mniej nietrafionych ujęć niż z 5DII.
    Piję do Twojej kulawej logiki: nie widzę różnic więc nie bardzo potrafię puszkę wykorzystać (więc kupiłem sobie 6D). Może tak: widzę różnice, ale nie widzę sensu za nie dopłacać, bo obrazka za parę tysięcy więcej lepszego mieć nie będę. Ostrzenie dla mnie ma oczywiście wielkie znaczenie, ale nie miałem problemu żeby ustawić manualną 135-tkę w niemal kompletnie ciemnym pomieszczeniu, utrzymać czas typu 1/160 i mieć udane zdjęcie na wysokiej czułości matrycy. Więc proszę - przekonaj mnie w czym Mark III zrobiłby mi lepiej względem 6D i koniecznie rozwiń ten fragment, że nie umiałbym puszki (tej czy innej) wykorzystać. Naprawdę ciekawi mnie Twoja argumentacja.

Bywalec Awatar rostek andrzej
    Miasto
    Szczecin/Kraków

Cytat Zamieszczone przez facestock Zobacz posta
    Cło ? jeśli to w UE to przecież nie płacisz takich rzeczy. A poza Unią Europejską poza tym łatwa sprawa do obejścia, wystarczy poprosić sprzedawce, żeby na paczkę nakleił "paczka podarunkowa" :-) Kilka krotnie robiłem zakupy na Ebay;u i .... zawsze się udawało, nawet z USA
    Fajnie. Tylko że mowa była o cenie 1500 US i sprowadzeniu ze Stanów. Jeśli Tobie się udawało kupować tam bez vat-u i cła, to miałeś po prostu fart. Ja jednak wolę znać końcową cenę gdy coś kupuję niż liczyć na to, czy się uda czy też nie.

Miasto
    Wołomin

Piję do Twojej kulawej logiki: nie widzę różnic więc nie bardzo potrafię puszkę wykorzystać (więc kupiłem sobie 6D). Może tak: widzę różnice, ale nie widzę sensu za nie dopłacać, bo obrazka za parę tysięcy więcej lepszego mieć nie będę. Ostrzenie dla mnie ma oczywiście wielkie znaczenie, ale nie miałem problemu żeby ustawić manualną 135-tkę w niemal kompletnie ciemnym pomieszczeniu, utrzymać czas typu 1/160 i mieć udane zdjęcie na wysokiej czułości matrycy. Więc proszę - przekonaj mnie w czym Mark III zrobiłby mi lepiej względem 6D i koniecznie rozwiń ten fragment, że nie umiałbym puszki (tej czy innej) wykorzystać. Naprawdę ciekawi mnie Twoja argumentacja.
    Twoja argumentacja ma sens. Jeżeli różnice widzisz, ale w Twoim przypadku nie mają znaczenia, to co tu rozwijać? Jesteś świadomy wyboru, szczęśliwy, pozostało trochę kasy w kieszeni, jak dla mnie wystarczy. Gdyby wszyscy z taką świadomością wybierali nie byłoby dyskusji a moją logikę można by nazwać kulejącą, ale jak poczytasz ten wątek od początku, to już takie oczywiste nie jest.
    Ja zmieniłem 5DII na 5DIII jeszcze jak nie było 6D głównie z uwagi na AF, który w Mark III jest wprost rewelacyjny. 6D miałem kilka razy w ręku i jego AF w porównaniu z Mark II nie zmienił się wiele - dla mnie jest to samo. Oczywiście jakość obrazka skoczyła bardzo, ale Mark III tu 6-ce nie ustępuje. Gdybym teraz wymieniał Marka II znając już 6D z pełną świadomością kupiłbym Marka III. Ciemne pomieszczenie, szybko poruszające się postacie, jasne szkła często na pełnej dziurze - AF trafia bez problemu. Spróbuj kiedyś 6-ką porobić w tym stylu zdjęcia - życzę sukcesu...
    Sprzęt trzeba dobrać pod siebie, nie przekonuję nikogo co jest dla niego lepsze, ale nie rozumiem też argumentacji na własne potrzeby uogólnianej do większości.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie

Nie porobię szóstką nic w Twoim klimacie, bo nie mam żadnego szkła z autofokusem, żeby mieć w ogóle możliwość :-D Niemniej pozostanę przy zdaniu, że rzucanie takich dyrdymałów, jakie były w Twojej wypowiedzi (że jak ktoś nie widzi różnicy to powinien się schować, bo nie umie robić zdjęć) jest mało fajne po prostu.

Miasto
    Wołomin

Niemniej pozostanę przy zdaniu, że rzucanie takich dyrdymałów, jakie były w Twojej wypowiedzi (że jak ktoś nie widzi różnicy to powinien się schować, bo nie umie robić zdjęć) jest mało fajne po prostu.
    Widać w ogóle nie zrozumiałeś treści. Nie napisałem tego żeby kogokolwiek obrażać czy zarzucać nieznajomość sprzętu. Tu chodzi chociażby o takiego gościa jak Ty, jeżeli nie widzisz różnicy, albo ją widzisz, ale nie ma ona znaczenia, to po co przepłacać.
    I nigdzie nie napisałem, że "niech się schowa" czy że "nie umie robić zdjęć" - widać nadinterpretujesz treść (to nie jest fajne) i zostały urażone Twoje wysoko postawione duma i ego. Szkoda, bo nie taki miałem cel a równie dobrze mogę stwierdzić, że zasadność takiego pisania jest większym dyrdymałem.
    Zresztą nie równaj się z innymi jak nie korzystasz z AFa, to dość specyficzne i znaczna większość robi zdjęcia inaczej - dopuść czasem taką myśl... fotografia to nie tylko studio, statyka i papieros. Chcesz porównywać 5DIII do 6D kompletnie nie korzystając z funkcji Marka III za którą jest najbardziej chwalony. Czy to nie jest dyrdymał?
    A każdy może mieć swoje zdanie, więc tak zostawmy, bo do niczego nie dojdziemy.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    za śmietnik przepraszam, ale pozwolę sobie zauważyć ze temat jest w złym dziale;
    nie ma tu nic dla początkującego natomiast takie dzialy ; Co? gdzie? za ile?
    czy Hydepark Cafe lepiej oddadzą ducha tego tematu
    po prostu mój i nie tylko mój post był delikatna sugestia ze temat gdzie ludzie zaczynają po sobie jeździć niekoniecznie musi trwać wiecznie
    Słusznie do "co gdzie za ile" lepiej pasuje - przeniesiemy .

Cytat Zamieszczone przez facestock Zobacz posta
    A poza Unią Europejską poza tym łatwa sprawa do obejścia,
    Czyli zwyczajnie oszukania urzędu skarbowego i celnego - wyjaśniam - na tym forum takich praktyk nie pochwalamy.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Nie korzystam z obiektywów z silnikiem, natomiast nieustannie korzystam z potwierdzenia ostrości w korpusie. Deklarowany na papierze zakres czułości 6D od bodaj -3 EV jest największy ze wszystkich lustrzanek (i większy niż w Marku III) i to faktycznie czuć w praktyce. Fakt, nie mam dobiegaczki, ale po mojemu realnie wykorzystujących tę funkcję fotografów sportowych i ptasich jest raczej mniej niż więcej (jakkolwiek oni na pewno doceniają właściwości Marka III), natomiast to jak tryb One Shot działa w EOS-ach ma znaczenie właśnie dla większości. W 6D działa bez zarzutu.

A co do reszty wypowiedzi - to nie duma, tylko wieloletnie doświadczenie redaktorskie, które nakazywało mi prostować sformułowania podobne do postawionych przez Ciebie, przyczyniające się do powstawania mitów sprzętowych. Jest pewnie setka powodów dla których nie warto wybierać droższego aparatu mając 6D z jego możliwościami, dlatego logikę jaką przedstawiłeś wytknąłem jako zbyt rozdętą.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Panowie ale może to "prostowanie mitów" kontynuujcie na PW, bo to się ma nijak do tematu wątka.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 55 z 57 PierwszyPierwszy ... 5455354555657 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów