Ale 100-200 tysięcy to nie jest jeszcze astronomiczna liczba, rzekłbym nawet, że akceptowalna.
Ale 100-200 tysięcy to nie jest jeszcze astronomiczna liczba, rzekłbym nawet, że akceptowalna.
Coś mi się zdaje że wyciągasz zbyt pochopne wnioski.
Po prostu racjonalnie i chłodno patrząc polecanie kupowania czegoś o czym się nie bladego pojęcia jest nadzwyczaj ryzykowne. Aukcji są tysiące i każdy sam musi sprawdzić czy warto czy nie, a nie na zasadzie że tu ktoś wkleja i poleca w ciemno .............
....... no chyba że to jego sprzęt ale tedy to już są stosowne kary administracyjne.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Możesz. Ale potem nie płacz, że za 3 lata nikt nie będzie chciał zapłacić 6k PLN mimo iż ma przebieg 15k.pacz pan , a ja myślałem ze aparat służy do robienia zdjęć, atu się okazuje ze trzeba focic non stop żeby to miało jakiś sens...
to ja jako fotoamator nie mogę mieć 5mk3??? Leo why????Możesz mieć mi 1Dx. Możesz mieć i kilka 1Dx.
Canon 6D wyciął niezły numer chcącym sprzedać 5D mk II.
Kupując coś używanego, zawsze jest ryzyko, nie ma znaczenia czy sprzęt mało używany, czy dużo - nigdy nie ma pewności czy prawda jest wiarygodna po stronie sprzedającego- fakt taki że każdy chcę sprzedać swój sprzęt za jak najdrożej i zawsze będzie przedstawiał go w świetle superlatywów:-)
Nie tylko 6D, duża część osób, która miała przejść z APS-C na FF zastanawia się czy nie zostać i to dzięki nowością takim jak Sigma 18-35 i na dniach Canon 70D - bo jednak APS-C nie umiera tak jak mu wróżono :-)
Np. taki Nikon D7100 - wystarczy wejść na forum Nikona i poczytać ile osób miało kupić FF a jednak zostali w apsc i zakupili nikona 7100
Swoją drogą taka sigma 18-35 1.8 to świetny zestaw z n7100- oby nasz canon się popisał 70D
Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 07-08-2013 o 16:26
Temat podobny jak na forum nikona. Kupic uzywane d700 czy nowe d600. Widze ze z canonem jest podobnie![]()
dokładnie- niezawodność i lepsze wykonanie 5dmk2/d700, nowocześniejsze matryca = lepsze parametry obrazu 6d/d600
(oraz kilka innych rzeczy jak np. AF - choć kamień milowy to nie jest). All-in-one 5dmk3/d800
Sprytna kategoryzacja rynku
![]()
tak po prawdzie ciężko mówić o zawodności/niezawodności 6d bo to jeszcze zbyt krótki okres czasu na rynku.. (dużo osób robi zdjęcia nieprzerwanie od 2008 roku właśnie 5dmk2 z przebiegiem często ponad 150k i to wg. mnie świadczy o niezawodności + gwar. migawki ). 6d nie jest sprzętem w pełni pro (ma jednak dużo znamion pro - np. matryca) , jest dla mocnych entuzjastów fotografii jak to nazywa canon, więc siłą rzeczy nie może oferować tego co seria 5D. Nie oznacza to jednak, że 6d nie będzie robił równie profesjonalnych zdjęć co 5dmk3 (praca matrycy niemal bliźniacza, procek ten sam, iso nawet trochę lepsze w 6d).. Tak samo jak 6d statystycznie może nie zagwarantować takiego samego współczynnika niezawodności co 5dmk2/5dmk3.. A zawsze się może znaleźć ktoś taki, co powie 5D to nie pro, bo dopiero od 1D się zaczyna, gdzie aparat robi 200-300 tys i więcej bez awarii. Ot tyle rozważań nad 5mk2/mk3/6d. Koniec.
Masz rację, powstrzymam się następnym razem.
Ostatnio edytowane przez swishu ; 07-08-2013 o 19:07
Znów pewnie ktoś napisał taką głupotę, komu używane 3-4letnie 5dmk2 nie chcę się sprzedać na allegro za którymś wystawieniem aukcji na allegro , ponieważ około pół roczne używane 6D jest o tysiąc mnieja nowe 6d jest o 500-1000zł więcej
![]()
Czy Panowie nie mogą się pogodzić z kompleksem, że jednak 6D jest dużo lepsze niż 5dmk2 ? dlatego takie dziwne porównania i zawyżanie cen używanych 5dmk2 ?![]()
Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 07-08-2013 o 22:42
kurczeblade - w tym momencie ciężko powiedzieć czy głupotę, wiem jednak na pewno, że gdybym miał kupić 3-4 letnie 5dmk2 za 5,5 k (dopłata na zasadzie kultu 5d) to wolę trochę dopłacić i kupić nowe 6d, bo na prawdę argument typu 1/8000 migawka to słabo jak na utrzymanie 5dmk2 na wygranej pozycji, w całej reszcie 6d jest na plus. Sama ergonomia to już kwestia indywidualna![]()