dzięki, cieszę się że trzymasz za mnie kciuki
nieprzyjemnie zrobiło się wyłacznie z powodu nieudolnej próby wmieszania w dyskusję poezji, przez osoby którym do poetów daleko i na tym temat zakończmy
dzięki, cieszę się że trzymasz za mnie kciuki
nieprzyjemnie zrobiło się wyłacznie z powodu nieudolnej próby wmieszania w dyskusję poezji, przez osoby którym do poetów daleko i na tym temat zakończmy
Nalezaloby dodac, ze Polska to kraj, w ktorym ludzie probuja odzyskac co sie da z poniesionych wczesniej wydatkow - sytuacja ekonomiczno-gospodarcza w kraju skutecznie utrudnia ludziom rozstawanie sie ze sprzetem, kupowanym z reguly za ciezko zarobione pieniadze. Ciezko tez Polakom kupowac co dwa lata nowy sprzet, dokladajac do niego drugie tyle. Na Zachodzie wyglada to z reguly nieco inaczej, choc nawet tam nie widac tendencji do sprzedawania "za pol ceny". To oczywiscie nie dotyczy samochodow zza zachodniej granicy, gdyz wiadomo, ze kazdy Niemiec pozbywa sie kiedys swietnego auta aby nie blokowac sobie miejsca przed domem
Kazdy normalny czlowiek szanuje swoje pieniadze i maja do sprzedania uzywany przedmiot, uzaleznia jego wartosc od wielu czynnikow, takich jak np. ich stan, stopien zuzycia, srednia cena rynkowa, itp.
Uwazam poza tym, ze za sprzet uzywany amatorsko, sporadycznie, w dobrych warunkach i z niewielkim przebiegiem warto dac znacznie wiecej, niz za sprzet pracujacy w rekach zawodowcow, ktorego jedynym priorytetem bylo zarabianie na siebie i wlasciciela. Zwlaszcza gdy wlasciciel dodatkowo odliczyl sobie VAT, a probuje uzyskac na rynku wtornym cene w okolicach wartosci netto, jaka zaplacil za nowy.
Ostatnio edytowane przez catman69 ; 30-07-2013 o 18:22
W ogólności masz rację, ale z tym $1500 to trochę przesada, bo za tyle samego body to nawet w Ameryce nie ma. Na tyle można wycenic korpus w kicie, jeżeli się odliczy cenę obiektywu (ja kupiłem kit, bo akurat chciałem mieć 24-105mm).
Owszem, są sklepy które reklamują bardzo fajne ceny, ale bez solidnego kija bym do nich nie podchodził.
Na allegro zaczynają się już pojawiać używane 6D od czasu do czasu, w cenie mniejszej niż używane 5dmk2. Myślę że cierpliwość to bardzo dobra cecha, i może się opłacić. W tym przypadku cierpliwość jest wskazana. Lepiej poczekać, dobrze się zastanowić niż później żałować że się przepłaciło. Albo nie kupiło czegoś lepszego, w minimalnie różniącej się cenie.
Tutaj mamy fajną okazje, 6D w idealnym stanie używana, za 5.000zł
http://allegro.pl/canon-6d-body-okazja-i3450656571.html
Ostatnio edytowane przez facestock ; 06-08-2013 o 12:47
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ostatnio edytowane przez axk ; 06-08-2013 o 21:03
EOS + Speedlite