Strona 13 z 57 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 561

Wątek: Używki Canon 5dmk2 ile wg. was warte ?

Domyślnie Odp: Używki Canon 5dmk2 ile wg. was warte ?

tak to czytam i czytam i śmiać mi się chce.Nowe 5d Mk II to koszt 7k i druga baterie bedziesz miał w cenie.Teraz wysyp aparatów z dotacji i stąd troszkę ceny zaniżone.Ale po pierwsze 5d Mk II amator sprzedawał nie będzie bo i po co ? Zajeżdzonego od weselnika w życiu bym nie kupił nawet jakby był za 3 k wolałbym wychuchane MK I, a by dokładać 5 k do MK III też sensu zbytnio nie widzę.Weselnik owszem zakupi bo coś musi ew bogaty amator który dąży za nowością.Reporter i tak kupi 1D a nie 5D a różnica w obrazku między piątkami znikoma wręcz żadna bo i z MK I foty na banery się robiło a o zwykłym wydruku czy sieci nie wspomne.Do kręcenia to lepsze 600d a różnice wydać na dobre szkła + kilka innych gadżetów i to że się da to całkiem fajny fakt ale za 20 30 K i tak wolałbym dobra kamerkę canona kupić niż się męczyć lustrzanką.Tak więc kończąc wywód gdyby nie dotacyjne puszki to 5k za wychuchane 5D MK II to uczciwa cena.Nowego taniej niż 6700 nie znalazłem w dobrym sklepie.A to że leżą, rynek się przesycił masz 7d , 5d mk II i mk III , 6d , jedynki i tysiaczki.Zbyt wiele tego a marketingowa pogoń za nowością zaczyna być śmieszna.

Początki nałogu Awatar kurczeblade
    Miasto
    Wrocław

Matsil właśnie chyba tak zrobię Tym bardziej że w tej chwili Nikon'a D600 można spokojnie dorwać już za 6100/6300zł

Wyszło na to że 5dmk2 sprzedawany jako używany w cenie 5.000 (-/+200zł) w proporcji starej ceny nowych (za tyle ile kiedyś ktoś kupował) 8.000tyś to dobra cena. Dla sprzedającego, dla kupującego już nie, ponieważ ...w proporcji obecnych cen sklepowych 6600/6700zł - 5.000zł (-/+200zł) za używany to mało zachęcająca cena

Nic dziwnego że cena używanych 5dmk2 drastycznie spada, przypomnijcie sobie ile kosztował 5dmk1 a teraz używane body 5mk1 można dostać za 1999zł. To jest naturalne zjawisko, z każdym dniem używany sprzęt traci na swojej wartości ...

Dziś wystawisz za 5.5tyś nikt się nie zainteresuje nie sprzedasz, za 2miesiące wystawisz za 5tyś. też nikt się nie zainteresuje, za pół rok wystawisz za 4.5tyś też będą mieli gdzieś tą aukcje, za rok wyjdzie nowa SIGMA napalisz się i sprzedasz body za 3.500zł żeby sigmaluxa kupić i mieć nowość ... a później wyjdzie kolejne nowe body i 5mk2 używane będzie warte tyle co teraz 5dmk1

Mało to ma wspólnego z dotacjami i wysypem sprzętu, to jest naturalne zjawisko...

wg. mnie za szybko nowości wychodzą, i używany sprzęt traci błyskawicznie na wartości... Bo każdy chcę mieć coś nowego
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 27-02-2013 o 14:53

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Kurczeblade poniosło Cię trochę. Też bym chciał kupić drugiego 5dmkII i wiem, że trzeba dać za niego ponad 4k minimum. Zobacz, ze 5D classic trzyma stałą cenę w okolicy 3tyś od dłuższego czasu a te po 2k to są 10 letnie body z wymienioną migawką albo gigantycznym przebiegiem.
    5D mkII to nadal świetny aparat oferujący wysokiej jakości obrazek i mało kto używa go do pracy innej niż zarobkowa. Za 2-3 lata te body może będzie kosztowało tyle co classic ale zaufaj mi, że nikt ich nie będzie trzymał w szafie i sprzedawał z przebiegiem po 20-30k lecz jako body, które zarobiły na siebie i na jego właściciela.
    Wydaje mi się, że od Maja ceny używek znowu polecą do góry i standardowo po sezonie zaczną spadać jednak nie do takiego poziomu jak classic.

Miasto
    Wrocław

Zobacz, ze 5D classic trzyma stałą cenę w okolicy 3tyś od dłuższego czasu
    Chyba te po 3tyś to wybryki natury, przy których również nikt nie ma pewności i gwarancji która to migawka. Te 3tyś. to jedna aukcja na kilkanaście znacznie tańszych i atrakcyjniejszych ofert...

Canon EOS 5D mk I pełna klatka gratis EF 50mm 1.8 (3056469323) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. 1999zł - zadbany, dobry przebieg 88tyś jak na ten aparat i jeszcze w gratisie dostaniesz 50 1.8 - jest wiele podobnych aukcji 5d classica w tej cenie na allegro.

Tak czy siak, zamierzam przeprowadzić się z APS-C na FF , obiektywów do FF nie mam, więc wszystko pójdzie pod młotek z APS-C a na FF zacznę od nowa... Wcześniej myślałem o używanym 5Dmk2, później zobaczyłem cenę nowego 5dmk2 i stwierdziłem że lepiej kupić nowego w sklepie i z gwarancją itp. Analizowałem też 6D, przez moment zaczarowany systemem C zapomniałem o Nikonie, i D600 który obecnie można spokojnie nabyć za 6100/6300

Także w kwietniu zawita u mnie N
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 27-02-2013 o 15:43

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    Wyszło na to że 5dmk2 sprzedawany jako używany w cenie 5.000 (-/+200zł) w proporcji starej ceny nowych (za tyle ile kiedyś ktoś kupował) 8.000tyś to dobra cena. Dla sprzedającego, dla kupującego już nie, ponieważ ...w proporcji obecnych cen sklepowych 6600/6700zł - 5.000zł (-/+200zł) za używany to mało zachęcająca cena
    Znam osobę, która ma 5D II z przebiegiem około 5000 klatek, aparat widział tylko kilka sesji, stan jak nowy, może wystawić F VAT, myślisz, że powinna sprzedać za 5200zł? i odliczyć od tego 23%, popatrz ile zostanie

Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_PL Zobacz posta
    Znam osobę, która ma 5D II z przebiegiem około 5000 klatek, aparat widział tylko kilka sesji, stan jak nowy, może wystawić F VAT, myślisz, że powinna sprzedać za 5200zł? i odliczyć od tego 23%, popatrz ile zostanie
    Tak, mój znajomy ma znajomego ...

zacznijmy od tego, a chcę sprzedać ?

Jak tak, to niech nawet wystawi za 6,5tysiąca, a to już ciężka bajka, czy znajdzie się chętna osoba, która ma możliwość rozliczenia się i zainteresuje się bardziej kupnem jego aparatu, czy będzie bardziej chciał dopłacić 200zł do nowego w sklepie
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 27-02-2013 o 16:51

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez ciapland Zobacz posta
    Zajeżdzonego od weselnika w życiu bym nie kupił nawet jakby był za 3 k wolałbym wychuchane MK I, a by dokładać 5 k do MK III też sensu zbytnio nie widzę
    Tak czytam i troche się dziwię. Piszesz, że MkII od weselnika a MkI wychuchane kupisz, hmm. Mi się wydaje, że raczej odwrotnie będzie łatwiej znaleźć, ale co ja tam wiem.
    Osobiście widzę różnice w obrazku pomiędzy MkI, MkII i MkIII i nie żałowałem ani chwili kasy którą wydałem na ten ostatni. Nie tylko pod względem samego obrazka, ale też o wiele większej funkcjonalności. Kwestia czego oczekujesz...

kurczeblade ja bym się jednak nad tym nikonem zastanowił przez chwilę. Body D600 rzeczywiście jak na stan dzisiejszy kupisz sporo taniej niż canona 6D, ale szkiełka nikonowskie są już wyraźnie droższe. W dłuższej perspektywie wyjdzie sporo drożej. A cena 6D za chwilę się ustatkuje, może nie osiągnie 6k pln, ale będzie spadać na pewno. Jak chcesz kolekcjonować szkła pod FF, to czeka Cię długa i nie tania droga.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    kurczeblade ja bym się jednak nad tym nikonem zastanowił przez chwilę. Body D600 rzeczywiście jak na stan dzisiejszy kupisz sporo taniej niż canona 6D, ale szkiełka nikonowskie są już wyraźnie droższe.
    Nie generalizuj. Np. 24-70 jest w Canonie wyraźnie droższe.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Coś już napisał
    Miasto
    Stargard

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Nie generalizuj. Np. 24-70 jest w Canonie wyraźnie droższe.
    Bo ten czerwony pasek sporo kosztuje w N jest tylko złoty...

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Koszty kosztami, ale nie ma co ukrywać... w konsekwencji i tak nie uzyska się jednakowych kolorów.
    Nikon daje więcej w korpusach, ale ja zostanę w Canonie właśnie ze względu na kolorystykę.

Strona 13 z 57 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów