Strona 11 z 57 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 561

Wątek: Używki Canon 5dmk2 ile wg. was warte ?

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie Odp: Używki Canon 5dmk2 ile wg. was warte ?

Mój 5DII kupiony w czerwcu 2009 ma przebieg ok. 27k a jego stan jest idealny, jedna mała ryska na spodzie body. Fotografuję amatorsko i po zakupie 5DIII zastanawiałem się czy go nie sprzedać. Ale podobnie jak KGR jak mam go oddać za 4000-4500pln, to wolę, żeby służył mi dożywotnio. Z drugiej strony gdybym chciał zacząć jakąś "działalność" mam fajny zestaw którym już można powalczyć.
    Uważam, że 5DII w dobrym stanie z niewielkim przebiegiem spokojnie można wyceniać na poziomie 5000pln.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Czyli widzę że cena 5000zł faktycznie jest najbardziej realna....
    Jeśli nowe body to koszt ok 6200zł to te 600-700zł faktycznie dużej różnicy nie robi..
    Dobrze że jest taki temat
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wieluń

Spora liczba aparatów na rynku wtórnym, o małym przebiegu ale już bez gwarancji była używana do filmowania wesel. Ich stan wizualny często prawie idealny. Różne źródła piszą o znacznym wpływie filmowania na stan matrycy, inne o znikomym. Mój kolega żyjący z filmowania systematycznie zmienia kamery co rok lub półtora z uwagi na widoczne pogorszenie jakości rejestrowanych obrazów. Zakładam, że podobnie jest w przypadku aparatów fotograficznych.
    Jak powyżej wspomniał pawko, lepiej kupić nowy, przy takim układzie cen warto dodać te 700 zł. Trzeba też poważnie rozważyć Canona 6D. Cena podobna, możliwości, zbliżone, część na plus inne nieco na minus.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez Morfii Zobacz posta
    Czyli widzę że cena 5000zł faktycznie jest najbardziej realna....
    Jeśli nowe body to koszt ok 6200zł to te 600-700zł faktycznie dużej różnicy nie robi..
    Tylko, że nowego już niedługo nie będzie a wtedy ceny używek będą trzymać poziom. jedyną alternatywą będzie nowy 6D.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Uzależniony Awatar RTSiak

przy tych cenach uzywek mk2 jego zakup jest dla mnie kompletnie bezsensowny majac za niewiele wiecej nowego i wcale nie gorszego 6d

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    przy tych cenach uzywek mk2 jego zakup jest dla mnie kompletnie bezsensowny majac za niewiele wiecej nowego i wcale nie gorszego 6d
    To Twoje zdanie, a nie każdy musi posiadać takie samo

Ja osobiście wole sprawdzonego, starszego 5D MKII który ma parę rzeczy, których nie znajdziesz w 6D, samo ISO to nie wszystko
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Dla amatora różnica 1500-2000 PLN może być wystarczającym powodem do sięgnięcia po używane 5mk2 zamiast 6D. Gdybym szukał pierwszej pełnej klatki dla siebie to bym sie poważnie zastanowił, czy nie brać używanego 5mk2. Szczególnie, że jakośc obrazka nie odstaje tak bardzo od nowszego 6D. Zawodowcy to inna historia zwłaszcza gdy mają mozliwość odpisu VAT przy zakupie na firmę. Wtedy to się rzeczywiście nie ma co zastanawiać.
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Cytat Zamieszczone przez radmro Zobacz posta
    Dla amatora różnica 1500-2000 PLN może być wystarczającym powodem do sięgnięcia po używane 5mk2 zamiast 6D. Gdybym szukał pierwszej pełnej klatki dla siebie to bym sie poważnie zastanowił, czy nie brać używanego 5mk2. Szczególnie, że jakośc obrazka nie odstaje tak bardzo od nowszego 6D. Zawodowcy to inna historia zwłaszcza gdy mają mozliwość odpisu VAT przy zakupie na firmę. Wtedy to się rzeczywiście nie ma co zastanawiać.
    Dokładnie... ja się obecnie interesuję fotografią głównie hobbistycznie więc te 1500zł - 2000zł robi różnicę... co innego jak można odliczyć VAT..
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Też bym nie sprzedał za 4500 biorąc pod uwagę, że zapłaciłem ponad 8k za niego 3 lata temu. Spokojnie poczekam, aż zniknie ze sklepów i wtedy cena się ustabilizuje. Stary, poczciwy i niezajechany 5D classic , który na starcie ma 6-7 lat chodzi po ponad 3k wiec nie rozumiem dlaczego miał bym sprzedać 3 letnie body za połowę jego wartości zwłąszcza, że jak narazie ani 6D ani mkIII nie ma w rozsądnych cenach.
    Ostatnio edytowane przez robertskc7 ; 25-02-2013 o 15:29

Początki nałogu Awatar kurczeblade
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez radmro Zobacz posta

Cytat Zamieszczone przez Morfii Zobacz posta
    Dokładnie... ja się obecnie interesuję fotografią głównie hobbistycznie więc te 1500zł - 2000zł robi różnicę... co innego jak można odliczyć VAT..
    W większości amator sprzęt traktuje bardziej osobiście, niż zawodowiec, który aparat traktuje generalnie jako narzędzie pracy i przy każdej okazji wymienia na lepszy i nowszy model. Wiem to z doświadczenia, jak amator kupuje sprzęt na swoje hobbystyczne potrzeby, to wiem że będę chciał go mieć przez dłuższe okres, także zależy żeby kupując sprzęt był w bardzo dobrym stanie, miał gwarancje i żebym miał pewność że wcześniej nie przeczesał go jakiś maniakalny "kamerzysta"

btw. 2000różnicy chyba żartujesz, pokaż taką różnicę, to chyba widzisz te abstrakcyjne oferty nowych 5dmk2 po ok. 7.5za ?
    Gdzie teraz nie trzeba się wysilić żeby znaleźć za 6300-6600zł nowego, od ręki w sklepie w pierwszym lepszym większym mieście

Ostatnie moje obserwowane aukcje, wybierałem najciekawsze oferty, aparaty w bardzo dobrym stanie z maks 80tyś. przebiegiem, pierwsze dwa sprzedane, za około 4.900zł ale miały przebiegi, bardzo niskie, bo około 12tyś. dodatkowo jeszcze gwarancje, reszta była po kilka razy wystawiana i nic:

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Też bym nie sprzedał za 4500 biorąc pod uwagę, że zapłaciłem ponad 8k za niego 3 lata temu. Spokojnie poczekam, aż zniknie ze sklepów i wtedy cena się ustabilizuje. Stary, poczciwy i niezajechany 5D classic , który na starcie ma 6-7 lat chodzi po ponad 3k wiec nie rozumiem dlaczego miał bym sprzedać 3 letnie body za połowę jego wartości zwłąszcza, że jak narazie ani 6D ani mkIII nie ma w rozsądnych cenach.
    Mam dla Ciebie przykrą wiadomość, poczekasz sobie długo, aż zniknie ze sklepów, w piątek chodziłem po sklepach fotograficznych we Wroc. i praktycznie w każdym sklepie, w każdym satu. media leży 5dmk2 w mniejszych sklepach również, z tego w jednym ze sklepów aż 4sztuki na stanie, a to raczej nie schodzi jak ciepłe bułeczki ... sporo czasu minie, jak wszystkie egzemplarze znikną z magazynów i półek sklepowych, 5Dmk2 jeszcze długo posiedzi na półeczkach ... Wtedy Twoje body będzie miało kolejny roczek używania 4lata i wartość fizyczna spadnie jeszcze bardziej a jak już zniknie z półek sklepowych nowy to uż. pewnie będzie wart tyle co teraz 5dmk1 po 1999zł/2500zł a to że kiedyś, aż 3lata temu płaciłeś 8tyś. nikogo to nie obchodzi, podczas kupowania, bo teraz w sklepach jest dużo taniej

6D też spada stopniowo w dół...
    5dmk3 przypomnij sobie cenę początkową, ponad 13koła, teraz 11koła spokojnie można kupić
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 25-02-2013 o 15:52

Strona 11 z 57 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów