Zamieszczone przez
Tytus
to wgraj sobie 30 dniowe CS i otwórz nim RAWa, a zobaczych różnice i będziemy mogli dopiero wtedy o kontrastowości lub jej braku w zdjęciach pogadać, bo otwierając RAWy Breezem masz zdjęcia od razu podrasowane, HQ dodatkowo podnosi jedynie rozdzielczość i nic więcej, a widok RAWa zasadniczo od widoku w Breeze się różni...to pokazałem właśnie w tym poście...
W Capture One ktorego tez mam ale nie uzywam (obca dla mnie filozofia

) tez bez podrasowywania otwiera. Sposob otwierania uzywany przez Breeze w ogole mi nie przeszkadza, ani sposob robienia zdjec przez aparat. Za to ty szukasz problemow na sile po raz drugi ci mowie.
Nic na to nie poradzisz, w analogowej SLR by zobaczyc zdjecie jakie zrobiles dostajesz w zestawie laboranta czy tego chcesz czy nie... w dSLR dostajesz w zestawie software i przynajmniej TY SAM masz wplyw na to jakie wyjdzie zdjecie koncowe, a nie laborant.
Dlatego argument o ostrosci czy kontrastach ze niby lepiej sprawdzac na odbitkach analogowych nie jest trafiony - chyba ze sam sobie wytresujesz laboranta a to dosc dlugi i zmudny proces, za to software'u nie trzeba tresowac, trzeba miec tylko odrobine wprawy w pracy na komputerze i w miare sprawny wzrok