Strona 24 z 30 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 294

Wątek: Czy warto kupować jeszcze 5D classic ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Czy warto kupować jeszcze 5D classic ?

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Póki co znalazłem tyle:
    ale to jeszcze nie to. Gdzieś był dokładny opis łącznie ze zdjęciami płyty głównej.
    Nie wiem czy jest sens dalej szukać. Bardzo prawdopodobne, że sensor AF jest po drodze do Digica spięty z jakimś dodatkowym kontrolerem, co nie zmienia faktu, że cały układ pomiaru ostrości będzie na Mark II pracował szybciej - dzięki głównemu procesorowi w aparacie. Chyba to jest najważniejsze.

Pełne uzależnienie

Co z tego, że procesor szybciej coś wyliczy kiedy element wykonawczy (obiektyw) będzie i tak wolniejszy? A do tego będzie taki sam w przypadku 5D jak i 5DII bo przecież nie ma obiektywów dedykowanych specjalnie do "szybszego" AF w body.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Co z tego, że procesor szybciej coś wyliczy kiedy element wykonawczy (obiektyw) będzie i tak wolniejszy? A do tego będzie taki sam w przypadku 5D jak i 5DII bo przecież nie ma obiektywów dedykowanych specjalnie do "szybszego" AF w body.
    Pytanie tylko jak rzeczywiście wygląda komunikacja korpus-obiektyw, jakie informacje, w jakiej sekwencji i jak często przelatują po pinach. Bez tej wiedzy teoretyzujemy tak czy siak. Natomiast początkowa teza o tym, że pierwszy 5D ostrzy szybciej od drugiego jest, przy zachowaniu identycznych warunków pomiarów, błędna.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Wiesz ale gdyby tak było to AF z jedynkami by nie był tak szybki, a życie pokazuje że śmiga aż miło .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 28-04-2013 o 22:19
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Szybkość układu AF będzie mieć istotne znaczenie w przypadku AI-Servo bo tam rzeczywiście jest co liczyć ale w przypadku One-Shot to już roboty za dużo nie ma.
    A co do AF 5D vs. 5DII to kilku zawodowych (weselnych) fotografów mówiło mi to samo czyli że AF w 5D jakoś lepiej im leżał niż ten w 5DII. Wszyscy oczywiście mieli 5DII a wcześniej 5D.
    Ostatnio edytowane przez Przemek_PC ; 28-04-2013 o 23:42

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Sam wiesz, że to jest takie gadanie - ja też znam kilku co to różne rzeczy mówili . Natomiast realnie najbardziej przychylałbym się do zdania że praktyczne różnice w działaniu tych AF są minimalne i raczej pomijalne .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

A co do AF 5D vs. 5DII to kilku zawodowych (weselnych) fotografów mówiło mi to samo czyli że AF w 5D jakoś lepiej im leżał niż ten w 5DII. Wszyscy oczywiście mieli 5DII a wcześniej 5D.
    To bardziej mi pachnie psychologią niż obiektywną rzeczywistością. Trzeba wziąć pod uwagę, że duże piksele w pierwszym 5D łatwo zjadały ewentualne pomyłki AF. W drugim 5D z mniejszymi pikselami wszystko co nie tak widać jak na dłoni.

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

To jeszcze jej nie kupiłeś , na co czekasz , af to koszmar ale obrazek czasem to rekompensuje na <f2 ja wytrzymałem z nim 2 miechy bo mnie krew zalewała i nikona kupiłem D90.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez WiatruMistrz Zobacz posta
    To jeszcze jej nie kupiłeś , na co czekasz , af to koszmar ale obrazek czasem to rekompensuje na <f2 ja wytrzymałem z nim 2 miechy bo mnie krew zalewała i nikona kupiłem D90.
    Moja siostra zrobiła odwrotnie, sprzedała D90 i kupiła teraz 5d i mówi, że problemy z AF zniknęły jak ręką odjął. W sumie się jej nie dziwię, D90 to koszmar jeśli chodzi o AF.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

No właśnie, mam 5d, w rodzinie jest też D90 i jakoś nie pałam chęcią zamiany ze względu na AF.

Strona 24 z 30 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów