Strona 12 z 30 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 294

Wątek: Czy warto kupować jeszcze 5D classic ?

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Czy warto kupować jeszcze 5D classic ?

prawdopodobnie prędzej czy później odklei się lustro - znana przypadłość 5D, jest na to cały osobny wątek w dziale Usterki/naprawy/pierwsza pomoc. Sprawdź, czy mirrorbox nie był wymieniany - jeśli był to tym lepiej dla Ciebie, jeśli nie - to jeśli będziesz miał pecha sam przez to przejdziesz, a nie jest to nic przyjemnego. A zgodnie z prawem Murphy'ego zdarza się w najmniej spodziewanym momencie ja przez to przeszedłem prawie dwa lata temu, mając na migawce ok 27tys. klapnięć
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    prawdopodobnie prędzej czy później odklei się lustro - znana przypadłość 5D, jest na to cały osobny wątek w dziale Usterki/naprawy/pierwsza pomoc. Sprawdź, czy mirrorbox nie był wymieniany - jeśli był to tym lepiej dla Ciebie, jeśli nie - to jeśli będziesz miał pecha sam przez to przejdziesz, a nie jest to nic przyjemnego. A zgodnie z prawem Murphy'ego zdarza się w najmniej spodziewanym momencie ja przez to przeszedłem prawie dwa lata temu, mając na migawce ok 27tys. klapnięć
    Jakie koszty były związane z wymianą tych elementów?
    Bo zaraz pomysle że to body jest drogie w utrzymaniu,a na co konkretnie zrucić uwage przy zakupie?
    I co to jest ten mirrorbox i jak sprawdzić czy byl wymieniany ?

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Lustro robią za free. Jest to wada fabryczna.

Bywalec Awatar aciek_l
    Miasto
    Poznań, Częstochowa

Ale nic nie jest pewne z tym lustrem - u mnie po prawie 170 tys. był mirror box do wymiany (około 1200 zł.), ale lustro się w żadnym wypadku nie odkleiło.

Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez grzesiula Zobacz posta
    Jakie koszty były związane z wymianą tych elementów?
    Bo zaraz pomysle że to body jest drogie w utrzymaniu,a na co konkretnie zrucić uwage przy zakupie?
    I co to jest ten mirrorbox i jak sprawdzić czy byl wymieniany ?
    Jeśli lustro samoczynnie odpadło to wymiana jest gratis, ponieważ jest to wada fabryczna. Mi wymienili nie tylko lustro, ale cały mirrorbox, czyli cały mechanizm lustrzany, plus założyli klipsy na lustro. Wszystko jak mówię gratis, bez okazywania jakichkolwiek dowodów kupna, czy czegoś takiego. Pan który przyjmował ode mnie aparat robił to w taki sposób, jakby to był chleb powszedni.

Koszty są raczej na psychice i na czasie - jesteś na urlopie w bardzo malowniczym miejscu, juz widzisz, jakie fajne foty będziesz miał a tu bach - pierwszego dnia lustro odpada. Ja sobie radziłem w ten sposób, że przed każdym zdjęciem ustawiałem lustro w odpowiednim miejscu, zapinałem obiektyw i strzelałem Przy kolejnej fotce to samo. Po powrocie trzeba było oddać aparat, potem czekać 10 dni, ale za to wszystko w środku wyczyszczone, matryca również, podano mi przebieg migawki. Od tamtej pory jest lux. Piątka ma u mnie dożywocie i nie zanosi się na upgrade.
    Flickr | YT

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Oglądałem ostatnio 5D w sklepie w którym jest też komis zewnętrznie wyglądało bardzo przyzwoicie nawet sanki na lampę nie były wytarte ,wiem że to jeszcze nic nie znaczy spodnia częśc również nie była wytarta,nie posiadał pudełka tylko baterie i ładowarke cena była przystępna,pozostaje tylko ryzyko jaki ma przebieg migawka ,czyli piszecie że jeśli mi padnie migawka przy przebiegu niższym niż deklarowany przez producenta to serwis wykona mi usługę bezpłatnie bez okazywania jakichkolwiek dokumentów?
    Co w przypadku kiedy zakupię body za granicą?

Miasto
    Warszawa

czyli piszecie że jeśli mi padnie migawka przy przebiegu niższym niż deklarowany przez producenta to serwis wykona mi usługę bezpłatnie bez okazywania jakichkolwiek dokumentów?
    gdy padnie nie migawka, lecz lustro... a konkretnie - gdy lustro samo się odklei od mechanizmu nim sterującego. I nie wiem czy ma to związek z przebiegiem migawki, podejrzewam, że nie ma.
    Ostatnio edytowane przez cauchy ; 26-02-2013 o 14:30
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Oglądałem ostatnio 5D w sklepie w którym jest też komis zewnętrznie wyglądało bardzo przyzwoicie nawet sanki na lampę nie były wytarte ,wiem że to jeszcze nic nie znaczy spodnia częśc również nie była wytarta,nie posiadał pudełka tylko baterie i ładowarke cena była przystępna,pozostaje tylko ryzyko jaki ma przebieg migawka ,czyli piszecie że jeśli mi padnie migawka przy przebiegu niższym niż deklarowany przez producenta to serwis wykona mi usługę bezpłatnie bez okazywania jakichkolwiek dokumentów?
    Co w przypadku kiedy zakupię body za granicą?
    z tego co ja się dowiadywałem to wymiana migawki jest darmowa jeśli zadeklarowany przez canona przebieg nie jest przekroczony i potrzebne do tego jest SAMO BODY.
    Co do lustra to nie wiem

Dopiero zaczyna

Witajcie, czytam i czytam forum i juz rozstroju dostaje. Zamiast sie upewnic to watpliwosci rosna na dobre. Do sedna.
    Mam kilka lat body 40D, chcialbym pełną klatkę do krajobrazu górskiego, jak i rownież chcialbym zacząc robic wesela... I tutaj sie wacham, czy rzeczywiscie roznica miedzy 5D mk1 a 5Dmk II jest na tyle duza ze lepiej kupic mk II ? Jak wiadomo pieniądze nie te same a odgrywaja istotna role. Zalezy mi na wysokich uzytkowanych czulosciach. Co radzicie ?

Pełne uzależnienie

Do wesel to lepiej byłoby mieć dwa. Można jedno takie, i drugie takie. Przekonasz się co do różnicy. Ale przynajmniej o 1EV lepsza matryca. Nie mówiąc o samej rozdzielczości. Do krajobrazu, amatorsko starczy pierwsze.

Strona 12 z 30 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów