Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Zaplanowana nieprzydatność

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie Zaplanowana nieprzydatność

Czy uważacie że w produktach fotograficznych Canona również zastosowana została zaplanowana nieprzydatność ?

Spisek żarówkowy - nieznana historia zaplanowanej nieprzydatności - YouTube

Filmik dość ciekawy, szczególnie dla tych którym się unieprzydatniła drukarka

6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Odp: Zaplanowana nieprzydatność

Aleś odkrył Amerykę...

Ja sprzedałem ostatnio 40d, którego używałem ponad 4 lata i był w stanie bardzo dobrym, a natrzaskał według niektórych niebotyczne (i nie do przyjęcia) 40.000 klatek

W firmie mam drukarkę HP 2200d, która działa od dobrych 10 lat i drukuje sporo i działa.

Takich przykładów mam sporo. Moim zdaniem jak coś jest badziewnie wykonane to szybko padnie. Jak jest w dobrych materiałów (+ się o to dba choć trochę) to podziała długo.

A celowa nieprzydatność, tzn. że produkt sam odmawia działania po zaplanowanym czasie? Być może tak, ale to musiały być jakieś odosobnione przypadki. Wydaje mi się, że największy wpływ ma jednak cena skorelowana z jakością materiałów.
    Regulamin pkt 8.

Bywalec Awatar westu
    Miasto
    right next door to hell

Mój 5dm2 po ok. 120000 fot 3 razy (w przeciągu pół roku) był już w serwisie. I co ciekawe nie przez migawkę, tylko: zespół spustu migawki (lipiec 2012), niedziałający LCD (październik 2012), pokrętło zmiany trybów (styczeń 2013, działa tak: Canon 5D Mark II mode dial problem - YouTube). Mam wrażenie, że zaplanowana nieprzydatność jest wszędzie :/

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Jako zadowolony użytkownik 350D nie potwierdzam tego, że Canon projektuje aparaty tak by były nietrwałe. Zaprogramowana nieprzydatność w obecnych czasach jest do uzyskania w inny sposób i w tym Canon jest dobry. Mianowicie nie współpracuje on z nowszymi systemami operacyjnymi. Zdjęcia można sobie zgrać z karty czytnikiem ale remote shooting to już nie tak prosto. Całe szczęście działa to z użyciem trybu XP pod windows 7 ale nie jest to zbyt wygodne.

Jeszcze lepsza sprawa jest z moim skanerem - Canon LIDE 50. Też pod windows 7 nie ma sterowników. Ale okazuje się, że wystarczy wziąć sterownik od innego skanera, zmodyfikować jedynie plik INF aby Windows ten sterownik łyknął i użył do obsługi LIDE 50 i okazuje się, że wszystko działa. To umyślne działanie Canona zmuszające do kupienia nowego skanera jeśli zmieniłeś system operacyjny. Można by to jeszcze zrozumieć gdyby utrzymanie wsparcia do starszych produktów w nowym systemie operacyjnym wymagało wydania pieniędzy na programistów. Przykład ze skanerem pokazuje jednak, że to wsparcie mogło być utrzymane bez żadnych kosztów. Całkiem możliwe, że utrzymanie wsparcia dla starych aparatów fotograficznych pod nowe systemy to również sztucznie utrzymywana blokada.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Mnie właśnie o to chodzi, że sprzęt jest sprawny, a nie działa bo ma "potrzebę niedziałania".
    W aparatach Canona nie występuje to wprost, ale czemu migawka w 6D ma gwarancje na 100.000, skoro już 7D miała chyba na 150.000.
    Opłacało im się projektować nowy mechanizm migawki, czy to tylko kwestia warunków gwarancji, a mechanizm migawki ten sam ?
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

moim zdaniem gwarancja migawki świadczy wręcz przeciwnie - przecież mogło by jej nie być i mogliby nie naprawiać starych korpusów i szkieł
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Dokładnie, tych migawek też nie ma co porównywać. W 7D mamy szybkostrzelnego ale zawsze cropa, w dodatku profi. To pewne, że ta migawka ma inną konstrukcję, pewnie też inne materiały niż to jest w 6D. Nie doszukiwałbym się akurat tu teorii spiskowych.

A film, który został podlinkowany na początku, jest bardzo ciekawy. Niestety jego wiarygodność psują na sam koniec lewackie bełkoty.

A do podobnych wniosków doszedłem jakiś czas temu sam. Wniosków, że świat pędzi jak opętany w obłędzie kupowania nowych ajfonów, padów, laptopów jak tylko się one pojawią. To naprawdę szaleństwo. I żeby było bardziej on-topic, potwierdzają to posty tu na forum pisane po pojawieniu się na rynku kolejnego aparatu, zawierające pytania, czy opłaca się wymienić bezpośredniego poprzednika na ten nowy model.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Mój znajomy miał drukarkę Epsona która w pewnym momencie stwierdziła że zakończyła swoją działalność i ma ją odnieść do punktu utylizacji - koniec .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

I żeby było bardziej on-topic, potwierdzają to posty tu na forum pisane po pojawieniu się na rynku kolejnego aparatu, zawierające pytania, czy opłaca się wymienić bezpośredniego poprzednika na ten nowy model.
    Ludzie wymieniają. 5d MKII na MKIII. :rolleyes:

Bywalec
    Miasto
    Śląsk i Zagłębie

Jest coś takiego jak cykl życia produktu. Zaplanowany. Nic nowego, w końcu czy coś może być wieczne?
    Od tego bierze sie zaplanowana trwałość materiału. Czyli np. 100 tys cykli migawki. Materiał może ulec degradacji mechanicznej, chemicznej, zmęczeniowej itp.
    Jedni wymienią sprzęt bo się zużył i nie działa, inni bo stwierdzą że zużyty jest "moralnie"
    Proste prawa rynku. Z jego "niewidzialną ręką"
    pozdrawiam

Przemek

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów