Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Canon PIXMA MG8250 czy inna o podobnych cechach ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon PIXMA MG8250 czy inna o podobnych cechach ?

To mój pierwszy wątek i pierwsze pytanie do fotografów. Czy posiadając amatorski sprzęt foto [Canon EOS 400D] warto jest szukać drukarek foto z najwyższej półki cenowej. Czy raczej nie ma takiej potrzeby ? Proszę o argumenty w wypowiedziach.

Z wielogodzinnych poszukiwań drukarki foto wyłoniła się:

Canon PIXMA MG8250.

Czy ktoś z was posiada tę drukarkę ?

Drugim modelem do wyboru jest:

Epson Stylus Photo PX830FWD lub Epson Photo Expression XP-850.

O tych modelach mogę podyskutować, chyba że macie inne propozycje równie dobrego sprzętu ? Moim kryterium wyszukiwania jest urządzenie wielofunkcyjne zaprojektowane z naciskiem na drukowanie foto.

Wracając do tej pierwszej Canon mam kilka pytań:

1. Czy posiada ona w zestawie soft do obsługi formatu RAW ?
    2. Jaka jest szybkość skanowania dokumentu na max. ustawieniach
    3. Czy ktoś mi może faktycznie potwierdzić zaletę tej drukarki do foto czarno białego ?
    4. Co to znaczy, że funkcja Bluetooth jest dostępna "opcjonalnie" ?

I pytanie może naiwne ale chciałbym wiedzieć jaka jest praktyczna droga od skanu do wydruku ?

konkretniej
    chcę zeskanować fotografię i wydrukować jej kopię bez żadnych zmian . Ile czasu to zajmie ?

Czy znajdzie się jakiś posiadacz tego modelu ?

Domyślnie Odp: Canon PIXMA MG8250 czy inna o podobnych cechach ?

cześć
    posiadam Canon Prixma IX6550 i nie moge powiedzieć o niej złego słowa, fantastyczny wydruk, format A3, tusze zakupuje z ebay po 8 funtów (mieszkam w UK) za 10 pojemniczków czyli 2 full zestawy. czego więcej trzeba.
    poprzednio miałem Epsona ale po wielu godzinach czytań recenzji , postów itd. jednak canon. Seria Prixma to seria do drukowania fotografii więc tego czego nam trzeba.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez puncio Zobacz posta
    tusze zakupuje z ebay po 8 funtów (mieszkam w UK) za 10 pojemniczków czyli 2 full zestawy. czego więcej trzeba.
    Czyli rozumiem, że zamienniki ładnie drukują ? No do mojej to będzie kosztował 13 funtów za 10x ale też dobrze.

A jak z "piciem" tuszu w PIXMAch ? Podobno na najwyższych ustawieniach jakości traci się tusz a jakość jest niezauważalna ? A przy A3 formacie ? jestem ciekaw ?

ja mam mg6250 ( czyli model niższy od tego który Tobie się podoba, róznica taka że mój nie skanuje kliszy;p i nie jest matowy)
    druk jest fenomenalnej jakości, a3 nie drukuje, maks to a4, ale nie rozpozna się czy to z labu czy nie. Tusze zamienniki działają tylko niektóre, trzeba sobie wypróbować.
    Ja próbowałem 4 rodzaje zamienników i tylko jedne z nich dobrze drukują. Aczkolwiek lepiej się przejechać na kilku niż płacić prawie 300zł za oryginalny jeden zestaw:] Reszta ma obrzydliwy fioletowy zafarb, nawet na cz/b zdjęciach. Ogólnie bardzo fajny sprzęt, milo że bezprzewodowy, ale nie opłaca się go kupować jeśli chcesz sporadycznie coś drukować. Za każdym razem jak uruchamiasz drukarkę np po 2-3 tygodniach, to przed wydrukiem rozgrzewa się z 5 minut i zużywa masę tuszu. Dlatego wolę ją uruchamiać jak mam np 20 zdjęć albo nadruków na dvd do zrobienia.
    Z Markiem, Elą, Nikosiem i czterdziestką na karku przemierzam świat....

Dopiero zaczyna

Tak ten niższy model mg6250 daje te same parametry drukowania.
    No i ma też punkt dostępowy wifi n.

Czy próbowałeś coś drukować z podłączonego do niego np. smartfona ? (tekst lub jpeg)
    Czy drukowałeś coś na najgrubszym papierze 300 g/m2 ? (ciekaw jestem bo Epson nie radzi sobie z takimi grubościami)
    A czy skaner dobrze pracuje ?
    Czy funkcja Full HD Movie Print do drukowania wybranych klatek z filmów HD dotyczy tylko filmów nagranych EOSem czy da sięto obejść ?

Z przyjemnością poczytam co to cudo potrafi ?

Na zamiennikach jak na oryginałach jesli mowa o IX6550, nie widze roznicy, ostatnio obskoczyłem 2 sesje , po każdej około 50 printów w A4 no i jeszcze było czym drukować, koszt jak napisałem wczesniej 4-5funa za komplet więc koszt około 1-dnej fotografii. tym bym sie nie przejmował bo ważniejsza jest jakość, jak przedmówcy pisali musisz trafić na dobre zamienniki, szukaj od sprzedawców z bardzo dobrą frekfencją kupujących i bez nagannych postów. bez paniki pisz i pytaj sprzedawcy zanim zakupisz, 2-3 maile nie bolą a zaoszczędzisz -)

Dopiero zaczyna

Porównując te dwa modele Canon PIXMA MG6250 i MG8250 to najlepiej jest kupić ten niższy model. W internecie nie ma żadnego testu skanera filmów a do samego skanera czy w jednym czy drugim modelu są zastrzeżenia.

W dodatku MG6250 jest prawie połowę tańszy więc kupno MG8250 dla tylko przystawki do skanera to wyrzucenie pieniędzy w błoto.

Może zgłoszą się tu następni posiadacze i coś więcej powiedzą o tych drukarkach ?

myslę że jesli skupić się na jakości i przeznaczeniu to lepiej wybrać opcję samej drukarki niż kombajnu, ich przeznaczeniem jest wielofunkcyjność przydatna w biurze lub na biurku nastolatki która skanuje co się da i drukuje aby powiesić to na ścianie -) śmiesze ale prawdziwe. jakość kosztem kompatybilności ze światem coś w tym rodzaju. tak bynajmniej z mojej stony to wygląda, choć czasem faktycznie kasa bierze przewagę i wtedy Jan miał by rację .

Dopiero zaczyna

puncio

Spędziłem na internecie łącznie 24 godziny na specyfikacjach drukarek artamentowych. Szukałem oczywiście drukarki do foto I wyobraź sobie, że znalazłem tylko te podane (trzy) modele w tym wątku. Także w tej klasie sprzętu nie ma natłoku :-) modeli :-).

Jeśli chodzi o wifi to oczywiście tylko zabawa ale ja chcę używać drukarki z poziomu rutera i zdalnie z www. Dlatego wielofunkcyjność jest moim priorytetem. Co prawda zgadzam się, że do samego druku foto nie ma co się rzucać na all-in-one.

Gdybym rozumiał potrzebę formatu A3 to na pewno bym nie szukał tych wszystkich udziwnień :-)

Czy dwie kartki A4 połączone w jeden plakat mocno rzucą się w oczy powieszone np. na ścianie ?

napewno zauwazysz polaczeniew bardzo kontrastowych fotkach , B/W czy portretowych, zgubisz na pewno w fotach z ciepla barwa kolorow i kolorowych ogolnie jak tych z plenerowych, poza tym czesto gesto nie dopasujesz idealnie brzegów papieru i jego zawartosci jako zdjecia , pomoze ci w tym rama o ile takowa bedziesz mial. a jednak a3 robi wrazenie, sam coraz czesciej sprzedaje tego typu format. koszt stosunkowo nie wiele wyzszyod a4, płace za 100 hp 200g a4 dla przykladu okolo 6-7funtow a 50kartek a3 z ebaya mam za 11, szalu nie ma jesli chodzi o roznice -)) wielofunkcyjnosc z poziomu rutera tez by mi sie przydala heheh ale przekonalem sie co do jakosci po testach z ostatnim kombajnem epsona. rozumiem twoj wybor ale polecam zastanowic sie nad konkretem -)) pozdro.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów