Do makro nie potrzebny jest adapter z potwierdzeniem, a pierscienie kupiłem zwykłe z 30 zł![]()
Do makro nie potrzebny jest adapter z potwierdzeniem, a pierscienie kupiłem zwykłe z 30 zł![]()
Dzięki za podpowiedź. Oglądając zdjęcia i przeglądając fora pewnie wejdę w zaproponowany zestaw Industara i pierścieni.
Podobno pancolar 50 z pierścieniami daje rade w makro, ale się nie wypowiem bo nie mam tego obiektywu. Ale industara polecam z czystym sumieniem![]()
Z tego co przeglądam fora to polecają Wołne 9 i Takumara jeszcze ale one dużo droższe niż Industar przynajmniej na alledrogo.
--- Kolejny post ---
Nie mam niestety odniesienia ale czy 150 zł za Industar to dużo ? Orientuje się ktoś ?
Pancolar mi się średnio sprawdzal w makro, lepiej pracował jego brat Pentacon o identycznych parametrach. Jeśli kupisz pierścienie czy mieszek pod M42 to nie musisz kupować Industara 61L/Z czy innego dedykowanego do makro, trochę tylko zyskujesz na skali odwzorowania, a po kieszeni czujesz różnicę. Wystarczy coś o podobnej ogniskowej (ok 50mm) i tyle, Może być tessar, industar 50-2 lib industar 61L/D (M39) czy popularne heliosy. Jak wciągnie to wtedy kup sobie szkło dedykowane do makro np wspomnianego takumara makro (są dwie wersje, jedna bardzo droga, a druga sporo tańsza).
Ale szkła manualne to nie jest rozwiązanie, wyostrzysz na pełnej dziurze i co - będziesz szukał przysłony? To dobre do motywów statycznych ze statywem. Kup pierścienie do canona, możesz je używać o oboma obiektywami.
Już byłem przekonany do zakupu Industara nawet zacząłem szukać jakiejś sztuki w przystępnej cenie, a teraz znowu mam dylemat. Wychodzi za to, że za 200 zł mógłbym mieć Industar z adapterem i pierścieniami. Za około 300zł można kupić pierścienie z potwierdzeniem.
Rozważ to co napisałem, jeśli nie zamierzasz polować na ruchliwe stwory, to spoko wystarczy ten manual i statyw