Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: 550d czy 5d mark I

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie Odp: 550d czy 5d mark I

Pamiętam moment przejścia z 20d na 5d. Dobrze pamiętam.Mimo że dwudziestka to naprawdę był świetny aparat i mógłbym spoko nim i dziś się posługiwać to..
    Rzut oka na fotki i wiedziałem że to jest to czego szukałem.
    Być może bywa i odwrotnie :-),to indywidualna sprawa.Zdaję sobie sprawę że wcześniejsze dziesiątki lat używania i powszechnego oglądania zdjęć z analogowych aparatów 35mm mogły mieć silny wpływ na to odczucie.To subiektywne przecież.
    Dlatego jeśli miałbym doradzić to: spróbuj zrobić troszkę fotek w dobrych warunkach piątką.Jak nic w Tobie nie drgnie ,to odpuść.
    To że 5d jest już na rynku parę lat nie oznacza ze nie można nim jeszcze ze 25 latek focić.Mechanika lustrzanek jednoobiektywowych jest dopracowana i sprawdzona.Elektronika zawsze do naprawy.A koszty?
    Koszty są nieprzewidywalne.Jeden moment nieuwagi czy głupawki lub pecha i są koszty
    Ale: Jeśli coś nie kosztuje to i najczęściej nie jest wiele warte....[ta uwaga nie dotyczy rzeczy najważniejszych :-) ]

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

No fakt jest w tym coś.. Ja od czasu do czasu foce czarnobiałe na analogu...
    Wydaje mi się, że szdczególnie czarno białe wychodza wyjatkowo na kliszy i szczerze mówiac, nie udało mi się tego samego uzyskać na cyfrówce, ale to off topic...
    BTW po obejżeniu zdjęć z C10-22 stwierdziłem, że taniej mi będzie zostać na kropie i dokupić ten obiektyw aby wypełnić treścia to czego mi brakuje
    Pewnie kiedyś przejdę na FF, ale na razie mam fajne szkła, które sprawdzaja sie pod kropem... A zmiana niestety z tego punktu to duuuuuży wydatek hehehe
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Coś już napisał Awatar efbiaye
    Miasto
    Poznań

Pamiętaj jeszcze o jednym aspekcie. Wybór obiektywów bardziej dostępnych cenowo jest na cropie większy niż pod FF. Druga sprawa, że zwyczajnie szkła do FF są droższe, zwłaszcza te lepsze. Także może warto rozważyć także decyzje pod tym kątem.

Przychylam się do tego co napisał janmar. Jeżeli masz możliwość porób trochę fotek na FF i oceń czy efekt jest warty większej inwestycji.
    5DM3, C24-105/4L, C50/1.4, C70-200/2.8L IS II, C85/1.2L II i inne graty

Coś już napisał Awatar workinger
    Miasto
    Sierpc

Cytat Zamieszczone przez xxmystiquexx Zobacz posta
    ile kosztuje wymiana migawki w 5d tak na przyszłość ?
    ?
    coś między 500 a 900 zł
    Ostatnio edytowane przez workinger ; 25-01-2013 o 13:12
    CO ZA LUDZIE !!!
    5DII / 5D / S 14 / 24L / 50 1.4 / 24-70 L / 85 1,8

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Witam

Albo używany 5d mark I + używany 85mm a w niedalekiej przyszlości może canon 50mm 1.4 albo wspomniana 100
    Zdecydowanie powyższa opcja. 5D I + 85/1,8 jest świetne. Ja zamiast 50mm dokupiłabym 35/2 lub 40/2,8 STM.

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Cytat Zamieszczone przez efbiaye Zobacz posta
    Pamiętaj jeszcze o jednym aspekcie. Wybór obiektywów bardziej dostępnych cenowo jest na cropie większy niż pod FF. Druga sprawa, że zwyczajnie szkła do FF są droższe.
    to nie jest tak do końca oczywiste, 2 przykłady:
    FF c17-40 - 2800
    APSC C10-22 - 2800

FF c24-105 - 2950
    APSC c15-85 -2550 (przy czym to nie elka i ciemnejszy na końcu)

wszytsko zależy od tego czy pójdziemy w szkła systemowe czy nie i tego jakiej jakości zdjęć się spodziewamy, dobre ef-s też są niestety drogie
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

No właśnie, tym bardziej że jak już zakupie 2 obiektywy pod FF i poczekam z rok to pewnie cena II będzie w granicach 3000+. Już teraz są za ok 4 [.....]Choć są już jakieś tam odcinki seriali kręcone markiem II czy III
    Coś mi sie tak nie wydaje by za rok 5DMII kosztował ~~3k klasa sprzętu i podaż nie pozwoli spaść 50% cenie wyjściowej, zwłaszcza, że np półtora roku temu obiektywy poszły np + 500 zł w górę :P

Co do nagrywania seriali MII ze względu na obrazek, plastykę, mobilność, i ekonomię uzyskuje się efekty zbliżone do sprzętu 3x droższego stąd jest tendencja do nagrywania lustrzankami, a że klapsy to max 2-5min to ograniczenia nagrywania 15 min są pikusiem :P
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Dopiero zaczyna
    Miasto
    LDZ

Też nam 550d i dla porównania fociłem trochę 5mk3, puszka na sdhc, kilkoma obiektywami :50 1.8 , 35L , S50 1.4 i czymś tam jeszcze

Zdjęcia- portrety wewnątrz, moje spostrzeżenia są takie, że 5dmk3 z 501.8 robił lepsze zdjęcia niż 550d z 35L,

efekt taki że już nie oglądam zdjęć z 5dmk3 żeby się nie denerwować i oto tak "zachorowałem" na FF...

Co do nagrywania seriali MII ze względu na obrazek, plastykę, mobilność, i ekonomię uzyskuje się efekty zbliżone do sprzętu 3x droższego stąd jest tendencja do nagrywania lustrzankami, a że klapsy to max 2-5min to ograniczenia nagrywania 15 min są pikusiem
    Jak wygląda kupienie puszki z drugiej ręki, którą ktoś kręcił? Chodzi mi o 5mk2.

W sklepie Pan sprzedawca mi powiedział że matryca może być styrana, i że on by nie ryzykował.........
    Ostatnio edytowane przez dziadowskibicz ; 31-01-2013 o 08:42

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Cytat Zamieszczone przez dziadowskibicz Zobacz posta
    Zdjęcia- portrety wewnątrz, moje spostrzeżenia są takie, że 5dmk3 z 501.8 robił lepsze zdjęcia niż 550d z 35L,
    Bo tak jest. Sam tego doświadczyłem na własnej skórze po kuponie FF.

Jak wygląda kupienie puszki z drugiej ręki, którą ktoś kręcił? Chodzi mi o 5mk2.
    W sklepie Pan sprzedawca mi powiedział że matryca może być styrana, i że on by nie ryzykował.........
    Wydaje mi się, że filmowanie wpływa na matrycę i jej pracę. Jednak sądzę, że tutaj przede wszystkim czas filmowania ma znaczenie. Tzn. co innego okazjonalne filmowanie a filmowanie kilkanaście godzin dziennie.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    LDZ

Bo tak jest. Sam tego doświadczyłem na własnej skórze po kuponie FF
    Przed kupnem puszki czytałem trochę różna fora,( jako kompletnie zielony w świecie luster), panowało powiedzenie "lepszy obiektyw, gorsza puszka, a

nie odwrotnie" i że zdjęcia z 550d, 60d, 7d są bardzo porównywalne, a nawet te z 550d są lepsze od 7d ! Kupiłem 550d z T17-50vc +50 1.8 + 430ex2,

Owe powiedzenie nie do końca okazało prawdą a zdaniem kumpla kompletną bzdurą i trzeba było od razu 5dmk2,zwłaszcza kiedy lubię focić osoby

wewnątrz.

Wydaje mi się, że filmowanie wpływa na matrycę i jej pracę. Jednak sądzę, że tutaj przede wszystkim czas filmowania ma znaczenie. Tzn. co innego okazjonalne filmowanie a filmowanie kilkanaście godzin dziennie.
    No tak, tylko jak mam sprawdzić ile ktoś kręcił daną puszką, aaa wszyscy zapewniają że nie filmowali;-)

Jak mam kupić używanego 5dmk2 za 5k, to wolę dopłacić te 1.5k i mieć pewną nówkę
    Ostatnio edytowane przez dziadowskibicz ; 31-01-2013 o 10:19

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów