Porównywałem 10 mm canona z 17 mm sigmy i MZ sigma daje lepszy obrazek. Oczywiście to moja subiektywna ocena, możliwe że wpływ na nią ma także to, że sigma chyba "przyjemniej" odwzorowuje kolory (przynajmniej mi bardziej podoba się kolorystyka sigmy, barwy są jakby cieplejsze). Canonem zrobiłem trochę zdjęć, zwłaszcza w lesie, i byłem zawiedziony barwami, były jakieś zimne, wręcz nienaturalne. Faktem natomiast jest że ostrość w centrum kadru była naprawdę świetna, niestety brzegi "rozpływały'" się.
Ale w mojej pierwszej odpowiedzi nie miałem zamiaru namawiać Kolegi na zakup sigmy, a jedynie zwracałem uwagę na fakt, że C10-22 (przynajmniej mój) dość mocno tracił na jakości na brzegach kadru. A ta informacja może mieć jakiś wpływ na wybór szkła, zwłaszcza że Kolega informował nas o zamiarze fotografowania szerokich widoków. Zresztą w ogóle daleki jestem od namawianie kogokolwiek na cokolwiek, jeśli już to mogę przekazać jakieś swoje spostrzeżenia. Wiesz jak to jest, każda pliszka swój ogonek chwali ;-).
Pozdrawiam