Świetnie tylko co jak mu padnie mechanika? Ja mam taką właśnie Sony 1000 - swego czasu świetna kamera. Teraz ładnie wygląda na półce jako eksponat.
Świetnie tylko co jak mu padnie mechanika? Ja mam taką właśnie Sony 1000 - swego czasu świetna kamera. Teraz ładnie wygląda na półce jako eksponat.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Uwierz mi, Panowie w serwisach potrafią zdziałać cudaAle też trzeba przyznać, że z drugiej strony patrząc masz rację. Dzisiaj używanie tego typu kamer zawsze wiąże się z pewnym ryzykiem. Na szczęście nie są to jakieś ogromne pieniądze, żeby było nad czym płakać gdy już się coś stanie. Nikt już przecież na tym sprzęcie pieniędzy nie robi, a mówimy tutaj o nagrywaniu dla przyjemności i niebagatela - podtrzymaniu pewnej tradycji wśród filmów deskorolkowych
@EDIT: No i jeszcze o nauce - świetna okazja aby za małe pieniądze nauczyć się podstaw obsługi półprofesjonalnej kamery, by potem bez większych problemów móc pracować na bardziej profesjonalnych i nowszych kamerach.
Ostatnio edytowane przez jas_r ; 25-01-2013 o 00:07
W przypadku mojej naprawa ponad 2 kzł (jakiś czas temu).
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Decydując się na kamerę miniDV należy rozważyć kilka kwestii:
1. Czy komputer ma port FW lub umożliwia montaż karty FW? W stacjonarnym komputerze zwykle nie ma problemu (trzeba sprawdzić czy na płycie jest wolny slot odpowiedniego typu) ale w laptopie może być problem bo wiele modeli nie posiada złącza Express Card.
2. Aby oszczędzić mechanizm kamery należy zakupić drugą kamerę (tanią, sprawną z działającym portem FW) do przewijania taśm i zrzucania materiału do komputera.
3. Koszt nośników. Kasety drogie nie są ale 10 godzin kosztuje 70-100zł a 100 godzin 700-1000zł. Czy 100 godzin (100 kaset) to dużo? Przez dwa lata do celów hobbystyczno-pamiątkowych zgromadziłem około 150 kaset.
4. Koszt serwisu sprzętu. Tanio nie będzie a w skrajnym przypadku nie będzie za żadne pieniądze bo części może być brak.
A jeśli chodzi o ten konkretny egzemplarz to rzut oka na stopkę lampy i mam nieodparte wrażenie, że kamera ciężko pracowała na weselach.
Ostatnio edytowane przez Przemek_PC ; 25-01-2013 o 01:36
Znalazłem taką ofertę, warto sprawdzić: http://tablica.pl/oferta/kamera-mini...1-ID260gH.html