Cytat Zamieszczone przez xxmystiquexx Zobacz posta
Canon przemawia do mnie tym że nic się nie wysuwa,
tzn. chciales powiedziec, ze wolisz wiekszy obiektyw w transporcie, zamiast mniejszego?

USM,
ja Tamronem ostrze w zasadzie wylacznie recznie. ale moze to wlasnie konsekwencja takiego a nie innego AF w tym obiektywie. no bo jest jednak koszmarny.

z tym ze... jesli tylko do zdjec macro - mozna spokojnie zyc bez AF. jesli cos ponadto, w tym na dluzsze dystansy - to USM bedzie zaleta. mialem 100 macro USM raz w lapach, o ile pamietam pracuje sie tym przyzwoicie...

no i to Canon >
no... jak ktos do tego pryzwiazuje wage...

Jakość tych szkieł podobno porównywalna.
Wiem również że w wakacje czeka mnie też zakup 85mm 1.8. i zastanawiam się czy to ma sens...
sens ma wtedy, jesli zamierzasz oba szkla wykorzystywac do ich nominalnych celow - macro/portretu.

A w przyszłości na pewno zapoluje na FF więc zarówno zarówno canon 85mm i 100mm będzie pasował, a nie wiem jak Tamron..
u mnie dziala, juz na drugim FF.

co do wyboru - kiedys bylo latwo, bo Tamron byl wyraznie tanszy od Canona a optycznie w obu przypadkach mucha nie siada. ja osbie kupilem Tamrona, bo macro foce nie tak czesto, a poza tym sakramencko podoba mi sie jego bokeh. dodatkowe punkty, oprocz ceny i wymiaru, to niska waga - fajna rzecz przy kadrowaniu ze statywu.