Witam,

Kolega barman poprosił o parę fotek za barem. Chciałbym się do tego jakoś przygotować i mam kilka pytań.
Jestem samoukiem i nie mam pewności, że wszystko co robię jest poprawne
Do dyspozycji mam 550D, f1.8 85mm oraz Nissina di866 mk2.

Oświetlenie w barze jest 'dyskretne'. Tutaj zdjęcie tego baru: http://img534.imageshack.us/img534/2569/beztytuujph.jpg

1. Balans bieli - w aparacie mam ustawione AWB, czyli automatyczny balans bieli. Robię pierwsze kontrolne zdjęcie z szarą kartą a potem przy pomocy Adobe Camera Raw kopiuję ustawienia do kolejnych zdjęć. Czy zakładając, że barze jest w miarę równomierne oświetlenie będę mógł polegać tylko na tym jednym kontrolnym zdjęciu z szarą kartą czy przy każdej zmianie kadru muszę wykonywać kolejne zdjęcie z szarą kartą? Ewentualnie jak inaczej sobie z tym poradzić? Czy ustawienie balansu w aparacie na 'flash' (a będę używał lampy) jest coś warte?

2. Ustawianie ostrości - czy dla kadru w którym postać ma być po prawej stronie lepiej jest łapać ostrość jednym ze skrajnych puntów AF czy lepiej jest łapać środkowym punktem i przekadrować?

3. Ustawienia lampy i aparatu - zwykle robię zdjęcia w dzień i na zewnątrz - tryb AV w tym wypadku przeważnie się sprawdzał, jednak w ciemniejszych pomieszczeniach mam wrażenie, że lampa zbyt mocno przepala a chciałbym jej użyć tylko do doświetlenia twarzy natomiast reszta kadru powinna być oświetlona panującym tam światłem. Jak to wszystko poustawiać? Lampa bezpośrednio na obiekt czy odbijać od sufitu?

4. Co z ISO i w jaki sposób ustawić pomiar? (wielosegmentowy czy punktowy?)

Liczę na jakieś dobre wskazówki. Z góry dziękuję i pozdrawiam.