dziekuje za kolejne opinie

bardzo bylbym wdzieczny gdybyscie pisali konkretnie, ktore nie maja klimatu czy sa fajne - numeruje fotki

dzieki temu poznam jak postrzegaja obrazki inni.
@zbyszko666: myslisz, ze majac sigme 30/1.4 potrzebuje 28/1.8? szczerze to ogniskowa 30 mniej mi odpowiada niz 50 (albo nie potrafie odpowiednio spojzec przez 30...). 85 to szklo, o ktorym czesto mysle i pewnie kiedys takowe nabede. nie wiem tylko czy wczesniej nie wymienie 50 na sigme. no i niedawno nabylem szeroki kat i nie moge sie odczekac az zabiore je na jakis gig.
mnie bardziej martwi moja 70-200 bo nieostrosci i mnie wkurzaja. nie jestem pewien czy moje tele nie ma ff. czesto mam ostrzejsza gitare czy mikrofon od twarzy (sa pare cm blizej). no ale to moze kwestja braku umiejetnosci (zle dobieram czas/nieumiejetnie przekadrowuje po ustawieniu af na centralnym)? moze zle szacuje ruch obiektu, ktory fotogafuje i w zlych momentach ostrze? sadzicie ze af servo moze byc pomocne (jak tylko bede mial okazje to sprawdze ale jak wspominalem ostatnio nie mam okazji robic zdjec na koncertach dlatego wpierw pytam)?
te zdjecia z "duzych" scen to dla mnie nowosc (tylko 2 razy w zyciu fotografowalem w takich miejscach) i pewnie troche sie zagalopowalem wstawiajac wiele slabych. mimo to fotki zamieszczone tu (jak widac) nie sa zadna moja duma. licze bardziej na konstruktywna krytyke niz (mile) pochawaly (choc nie chce zniechecac)

mam tez penwie "niewytrenowane oko" bo mnie tak bardzo te nieostrosci nie bola (choc zdaje sobie sprawe, ze sa). na pewno nad tym popracuje.