Cytat Zamieszczone przez milka Zobacz posta
Stoję właśnie przed decyzją zakupienia sprzętu do filmowania dslr. Odczuwam niebywałą chęć tworzenia filmów. Miałam doświadczenie na studiach w montażu nieliniowym i czuję, że mam twórczą duszę. Jednak jako, że jestem początkującą w tej branży, zastanawia mnie ostatnio jak postrzegane są kobiety filmujące lustrzankami? Zwłaszcza kiedy muszą np. użyć ciężki glidecam lub cały system z kamizelką... Jakie są Wasze opinie? Czy to ma sens? Z góry dziękuję za wszelki wypowiedzi!
Ten cały system z kamizelką jest po to żeby odciążyć ręce i przenieść całą pracę na nogi. Jeżeli glidecam jest dla ciebie za ciężki to kamizelka pomoże. Jeżeli masz kreatywną duszę to powinnaś być w stanie stworzyć jakiś krótki film bez żadnego dodatkowego sprzętu z samym statywem.
W świecie filmowym, i nie tylko, mamy wyraźną dominację formy nad treścią i nie ma co oglądać
Osobiście nie mam ambicji do kręcenia filmów ale raz zostałem zmuszony przez moją dziewczynę na zrobienie jej promo na jakiś mały konkurs i nie użyłem niczego ponad to co już miałem czyli statyw, filtr ND, 5Dmk2 i kilka jasnych szkieł. Ludzie się dziwnie patrzyli jak chodziłem ze statywem z jedną nogą na ramieniu a dwiema w rękach ale kogo obchodzi co reszta myśli
Tutaj jest efekt:
https://www.facebook.com/photo.php?v=314555488619624

Co do biznesu to naiwnym jest myśleć, że posiadanie sprzętu pozwoli ci zarabiać pieniądze. Tak może i kiedyś było ale nie teraz, w czasach kiedy praktycznie każdy może sobie na sprzęt pozwolić. Nawet jak jesteś dobra w swoim fachu a nie znasz się na reklamie, promocji i ogólnie na prowadzeniu biznesu to daleko nie zajdziesz.(czyt. nigdzie)
Np. Jak ktoś wspomniał że miał ustawioną 100dniówką. Gdyby nie miał umowy, zaliczki itd to by miał straty związane z tym klientem co wiele początkujących nie postrzega jako straty bo wydaje się że nic jeszcze nie zrobił...