Posiadam 808-kę od 2013 roku (wygrałem w konkursie foto)... Nie da się opisać jaka jest wspaniała!
- Moja recenzja telefonu Nokia 808 PV
- Zdjęcia wykonane przy użyciu 808-ki
- Patent na uchwyt do nakręcania wysokiej jakości filtrów fotograficznych i konwerterów na 808-kę
Powiem tylko tyle, że mam Canon EOS 5D Mark I i telefon (Nokia 808 PV) momentami przewyższa jakością zdjęć pełnoklatkowego klasycznego 5D (są ostrzejsze i bardziej bogate w szczegóły kolorystyczne). Szczególnie jak używasz aplikacji CameraPro i ustawisz wartość jakości zdjęć na 100% oraz pełne 41,5MP to pliki zdjęć mają rozmiar 35-45MB na zdjęcie (stąd wymagana jest do tego telefonu najlepiej karta 64GB SDXC z zapisem 45MB/s co w połączeniu z wbudowaną 16GB daje nam 80GB na zdjęcia i filmy).
Znajdź mi po stosunkowo przystępnej cenie telefon który ma matrycę minimum 1,2" z dobrym obiektywem to pogadamy o tym skansenieBo ja w telefonach poza ich oczywistą funkcją telefoniczną patrzę na jakość zdjęć i filmów. Niby istnieje telefon co ma większą matrycę a jest nim Panasonic CM1 bazuje on na Androidzie 4.x i ma matrycę 1" i obiektyw Leica ale w Polsce nie da się go nadal kupić (mimo iż jakiś rok temu premiera jego była) a ze sprowadzeniem z Anglii kosztuje ok 4 000 zł :/