Długa recenzja Nokii Lumia 1020
Porównanie 1020 z 808:
Podsumowanie 11-stronicowej recenzji:
Conclusion & Gallery: Do you need 41 megapixels? Our Nokia Lumia 1020 camera review: Connect
Długa recenzja Nokii Lumia 1020
Porównanie 1020 z 808:
Podsumowanie 11-stronicowej recenzji:
Conclusion & Gallery: Do you need 41 megapixels? Our Nokia Lumia 1020 camera review: Connect
Co można wyciągnąć z RAWów Lumii:
http://www.spidersweb.pl/2014/01/nok...mia-black.html
Zaskakująco dużo. Szkoda, że gdy miałem ją do testów, to nie było jeszcze softu Black.
Generalnie jako zastępstwo kompaktu to ten aparatotelefonspisuje się świetnie. Pliki bez żadnego grzebania doskonale się nadają jako zdjęcia pamiątkowe.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Galeria zdjęć z 1020. Jak na smartfon, to naprawdę sporo potrafi.
NOKIA LUMIA 1020
Ja (jak gram) wesela pstrykam Lumką 1020![]()
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 11-08-2014 o 14:27 Powód: Link reklamowy
No cóż, jakość (niezależnie jak rozumiana) zdjęć to złożenie własności/jakości obiektywu + matrycy + softu oraz kompetencji autora zdjęcia.
W smartfonach są obiektywy które mają (w przybliżeniu) taki sam kąt widzenia (jak lustrzankach, czy kompaktach), ale z powodu konstrukcji tych urządzeń ich rzeczywista ogniskowa różni się znacznie (nie mówiąc już o jakości odwzorowania)
Wpływa to dramatycznie na możliwą do uzyskania głębię ostrości, uzyskiwaną perspektywę czy też zniekształcenia. Możliwości twórczej interpretacji ujęcia bardzo ograniczone.
Smatfony dają fajnie prezentujące się na ekranie zdjęcia pamiątkowe. I to tyle i ... aż tyle.
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 12-08-2014 o 13:19
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Tylko że akurat Lumia 1020 ma wyjątkowe, jak na smarftona, możliwości fotofraficzne.
Właśnie z uwagi na dużą (jak na smarfony, ale także na kompakty) matrycę i całkiem sensowny obiektyw.
Matryca o powierzchni takiej jak w kompaktach Fuji X10 i X20, większa nieco od tej z kompaktów Olympusa XZ-1, XZ-2 czy serii Canonów G10, G11...
Nie znam konstrukcji obiektywu ale Lumnia ma grubość 10,4mm więc obiektyw nie może zajmować więcej niż (długość) 5-6mm.
Wielkość matrycy jest istotna, ale to obiektyw (w połączeniu z matrycą) decyduje o możliwości aparatu i jakości zdjęć
jp
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
6 soczewek, ten obiektyw z 1020 to nie jest jakaś prostacka, smartfonowa konstrukcja typu jedna soczewka