Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 89

Wątek: komórki z wielkimi matrycami

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie Odp: komórki z wielkimi matrycami

Flickr nie pokazał żadnego "dziubka" a podróże, street, przyrodę - czyli to samo co wychodzi z kompaktów ;-)

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    obiektyw sygnowany Zeiss to też nie jest jedno szkiełko, ale zespół soczewek. Co za różnica z punktu widzenia fotografii czy taki układ będzie w korpusie kompaktu, czy w pogrubione komórce?
    Jakoś trudno mi uwierzyć że taki "zespół"soczewek zamontowany w telefonie choć zbliży się jakością do obiektywu kompakta :-)
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Nokia 808 Pureview samples - a set on Flickr
    Flickr: The Nokia 808 PureView Group Pool
    Jak to będzie na Windowsie to kompakty przeżyją jedynie z powodu znacznie niższej ceny :-)

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Nokia 808 Pureview samples - a set on Flickr
    Flickr: The Nokia 808 PureView Group Pool
    Jak to będzie na Windowsie to kompakty przeżyją jedynie z powodu znacznie niższej ceny :-)
    Cośtam Nokia struga na WP - Nokia EOS:
    Nokia EOS - kolejny aparat fotograficzny z funkcją telefonu :: mGSM.pl

"Aparat będzie zapewne przynajmniej tak dobry jak w Pure View 808. Możemy się spodziewać jako minimum matrycy 41 megapikseli, układu dwóch lamp LED + ksenon, stabilizacji obrazu, a także - być może - obiektywu ze zmienną przysłoną, jak w modelu N86."

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez dzidofon Zobacz posta
    Jakoś trudno mi uwierzyć że taki "zespół"soczewek zamontowany w telefonie choć zbliży się jakością do obiektywu kompakta :-)
    Tyle że to w dobie coraz bardziej rozbudowanych algorytmów będzie miało coraz mniejsze znaczenie. Teraz z "fabryki mydła" da się wycisnąć znośny obrazek.
    Co do śmierci kompaktów vs. komórki to skoro szefowie Canona się nad tym głowią to coś jednak jest na rzeczy.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 23-04-2013 o 13:52
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

nie no wiecie, ponoć najlepszy aparat to taki, który zawsze się ma przy sobie (via street) poza tym lepiej jest nosić jedną rzecz niż dwie (małpkę i komórkę), a co za tym idzie należy te dwie rzeczy jakoś ze sobą zespolić, no i wychodzą z tego komórki z coraz lepszymi aparatami.
    ebe ebe

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Kompakty zginą, bo powoli zmienia się podejście producentów komórek. Rynek powoli zdobywa patent w którym, tor padającego obrazu "zagina" się o 90 stopni dzięki zastosowaniu lustra. Taka budowa pozwoli powoli wypuszczać na rynek komórki mające dobrej jakości optyczne zoomy.

Przy obecnej jakości wypluwanych z topowych komórek zdjęć kompakty tak na prawdę wygrywają tylko optycznym zoomem i wygodniejszą obsługą.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez dzidofon Zobacz posta
    Tu ktoś porównuje Nokię 808 do Canona G15:
    G15 vs Nokia 808 38MP downsized to 12MP: Canon PowerShot Talk Forum: Digital Photography Review

i bezpośrednie porównanie (zdjęcia zmniejszone do 12Mpx):
    1) G15:
    http://www.dpreview.com/files/t/E~ce...3db5a898d0adda

2) 808:
    http://www.dpreview.com/files/t/E~56...457772beb935ab

W wątku są wycięte też cropy, ale można sobie zdjęcie powiększyć.
    Ciekawe jest w tym wątku porówanie rogów. Wydaje się że obiektyw w 808 jest sporo lepszy w rogach niż w G15. Ostrzejszy i mniejsze aberracje.

A Nokia tańsza od G15, i zdjęcie można przesłać do sieci lub mailem, i zadzwoni, i SMS-a wyśle, i za dyktafon posłuży, i internet przeglądnie, i ma darmową dobrą updatowaną nawigację, i jeszcze sporo innych rzeczy potrafi... A przede wszystkim - mamy ją zawsze przy sobie.

Coś już napisał

Używam 808 od kilku miesięcy. Nie narzekam i nie chcę innego telefonu- a raczej aparatu w telefonie- jak dla mnie wożenie 400D na wakacje jest bez sensu (do tej pory było wakacyjnym aparatem). Wolę 808. Na na szybko crop 100% z pełnej rozdzielczości:

To wszystko ze standardowego programU do robienia zdjęć. Możliwe są do uzyskania zdjęcia o wadze każdego ok 30 megabajtów (pełna jakość) - ale z zastosowaniem alternatywnego oprogramowania.

Jeśli chcecie jakiś informacji, zdjęć w pełnej rozdzielczości - piszcie

Poniżej kilka miniaturek z Drezna po wizycie w C1, zmniejszeniu i unsharp mask w PS (zdjęcia budynków nie prostowane):

Pełne uzależnienie

Porównanie możliwości fotograficznych komórek:

Super Shootout: Samsung Galaxy S4 vs HTC One vs Apple iPhone 5 vs Nokia Lumia 920: Connect

Porównują:
    - Samsung Galaxy S4
    - HTC One
    - Apple iPhone 5
    - Nokia Lumia 920

Żaden na razie nie dogonił jakością zdjęć (ani rozmiarem matrycy) 808 Pure View, a Nokia w Windows Phone chyba nie dorobiła się takiej jakości obróbki którą miała na Symbianie. Ale postęp jest ciągły, może w Nokia EOS już dopracują fotograficzne algorytmy na Windows Phone?

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów