Flickr nie pokazał żadnego "dziubka" a podróże, street, przyrodę - czyli to samo co wychodzi z kompaktów ;-)
Flickr nie pokazał żadnego "dziubka" a podróże, street, przyrodę - czyli to samo co wychodzi z kompaktów ;-)
Nokia 808 Pureview samples - a set on Flickr
Flickr: The Nokia 808 PureView Group Pool
Jak to będzie na Windowsie to kompakty przeżyją jedynie z powodu znacznie niższej ceny :-)
Cośtam Nokia struga na WP - Nokia EOS:
Nokia EOS - kolejny aparat fotograficzny z funkcją telefonu :: mGSM.pl
"Aparat będzie zapewne przynajmniej tak dobry jak w Pure View 808. Możemy się spodziewać jako minimum matrycy 41 megapikseli, układu dwóch lamp LED + ksenon, stabilizacji obrazu, a także - być może - obiektywu ze zmienną przysłoną, jak w modelu N86."
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 23-04-2013 o 13:52
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
nie no wiecie, ponoć najlepszy aparat to taki, który zawsze się ma przy sobie (via street)poza tym lepiej jest nosić jedną rzecz niż dwie (małpkę i komórkę), a co za tym idzie należy te dwie rzeczy jakoś ze sobą zespolić, no i wychodzą z tego komórki z coraz lepszymi aparatami.
ebe ebe
Kompakty zginą, bo powoli zmienia się podejście producentów komórek. Rynek powoli zdobywa patent w którym, tor padającego obrazu "zagina" się o 90 stopni dzięki zastosowaniu lustra. Taka budowa pozwoli powoli wypuszczać na rynek komórki mające dobrej jakości optyczne zoomy.
Przy obecnej jakości wypluwanych z topowych komórek zdjęć kompakty tak na prawdę wygrywają tylko optycznym zoomem i wygodniejszą obsługą.
Tu ktoś porównuje Nokię 808 do Canona G15:
G15 vs Nokia 808 38MP downsized to 12MP: Canon PowerShot Talk Forum: Digital Photography Review
i bezpośrednie porównanie (zdjęcia zmniejszone do 12Mpx):
1) G15:
http://www.dpreview.com/files/t/E~ce...3db5a898d0adda
2) 808:
http://www.dpreview.com/files/t/E~56...457772beb935ab
W wątku są wycięte też cropy, ale można sobie zdjęcie powiększyć.
Ciekawe jest w tym wątku porówanie rogów. Wydaje się że obiektyw w 808 jest sporo lepszy w rogach niż w G15. Ostrzejszy i mniejsze aberracje.
A Nokia tańsza od G15, i zdjęcie można przesłać do sieci lub mailem, i zadzwoni, i SMS-a wyśle, i za dyktafon posłuży, i internet przeglądnie, i ma darmową dobrą updatowaną nawigację, i jeszcze sporo innych rzeczy potrafi... A przede wszystkim - mamy ją zawsze przy sobie.
Używam 808 od kilku miesięcy. Nie narzekam i nie chcę innego telefonu- a raczej aparatu w telefonie- jak dla mnie wożenie 400D na wakacje jest bez sensu (do tej pory było wakacyjnym aparatem). Wolę 808. Na na szybko crop 100% z pełnej rozdzielczości:
To wszystko ze standardowego programU do robienia zdjęć. Możliwe są do uzyskania zdjęcia o wadze każdego ok 30 megabajtów (pełna jakość) - ale z zastosowaniem alternatywnego oprogramowania.
Jeśli chcecie jakiś informacji, zdjęć w pełnej rozdzielczości - piszcie
Poniżej kilka miniaturek z Drezna po wizycie w C1, zmniejszeniu i unsharp mask w PS (zdjęcia budynków nie prostowane):
Porównanie możliwości fotograficznych komórek:
Super Shootout: Samsung Galaxy S4 vs HTC One vs Apple iPhone 5 vs Nokia Lumia 920: Connect
Porównują:
- Samsung Galaxy S4
- HTC One
- Apple iPhone 5
- Nokia Lumia 920
Żaden na razie nie dogonił jakością zdjęć (ani rozmiarem matrycy) 808 Pure View, a Nokia w Windows Phone chyba nie dorobiła się takiej jakości obróbki którą miała na Symbianie. Ale postęp jest ciągły, może w Nokia EOS już dopracują fotograficzne algorytmy na Windows Phone?