Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Z mojego można też zadzwonić bo dodzwonić się to już nie takie proste. Aparat fotograficzny w komórce to tak trochę jak kalkulator w zegarku. Zamiast zegarek wciągnąć komórkę to komórka oba wciągnęła. Jeszcze trochę i komórka zastąpi rakietkę do ping ponga.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
A kamerki z przodu i z tyłu pozwolą na napisanie apki samonaprowadzającej rakietkę na piłkę.
Tak samo można by twierdzić że zegarek będzie lepiej pokazywał czas niż komórka, bo jest dedykowany do pokazywania czasu i to jego jedyna funkcja. Może będzie wygodniej sprawdzać czas zegarkiem na ręce, ale dokładniej być nie musi. Mało - komórka może pokazywać czas dokładniej bo może przez internet pobrać czas z zegara atomowego.
Tak samo wygodniej zdjęcia robić kompaktem, ale komórka - jeśli ma równie dobrą matrycę (808 lepszą od 99% kompaktów) i optykę, i soft - zrobi równie dobre zdjęcia. Tyle że może nie tak wygodnie, bo ergonomię ma telefonu a nie aparatu fotograficznego.
Ale niektórzy godzą sie z tą ergonomią na rzecz posiadania aparatu ZAWSZE PRZY SOBIE.
Poza tym mówimy o komórkach wyspecjalizowanych w fotografii, co producent podkreśla (zapowiada serię EOS).
Zdjęcia też można z internetu ściągnąćPrzykro mi, że większość populacji nie jest tak bardzo zaabsorbowana fotografią jako taką (w odróżnieniu od userów for różnorako-fotograficznych) żeby producenci "pruli sobie żyły" nad poprawianiem jakości zdjęć robionych przez ich wytwory. A czas to nie frajer i wszyscy się z nim liczą.
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Witam,
Rozwazam zakup nokii 808, jako maly kompakt, ktory zawsze bede mial przy sobie.
Tak wiem, powinienem opinni szukac na forach o nokiach, niemniej zalezy mi na stricte technicznej opinni.
Czy ktos z Was posiada owy telefon? Jak wrazenia?
Cos co mnie troche usprawiedliwia : I tak stoje przymusowym zakupem telefonu (wszystkie sie rozpadly)
Przecież jest trochę testów fotograficznych w sieci, bo jeśli pytanie pada na forum foto to chyba o możliwości foto chodzi:
Review: Nokia 808 PureView: Digital Photography Review
Fotopolis.pl: Nokia 808 PureView - test
Nokia 808 PureView – test aparatu 41 Mpix | FotoManiaK.pl
Test Nokia 808 PureView – smartfon z aparatem 41 Mpix | gsmManiaK.pl
Główną wadą (albo zaletą) jest tu umierajacy system Symbian (w odmianie Bella).
Dopracowany, mało pobierajacy prądu, ale niemodny i porzucony przez Nokię. Ale to był topowy telefon, więc jakościowo postarali się. Potem było dużo głosów typu "zróbcie 808 z WP, i chyba Nokia coś planuje takiego pod nazwą roboczą "Nokia EOS".
Bez przesady. Po prostu "gadżeciarze" wyposażą się z pstrykające telefony i tyle będzie z tego szumu. A jak wiemy dla gadżeciarzy ważniejszy jest gadżet niż same zdjęcia :-). Gadżeciarz najczęściej nie ma żadnego pojęcia o robieniu zdjęć, on umie tylko naciskać spust "migawki". Popatrz jakiego typu zdjęcia wychodzą z aparatów w komórkach. W 99,99% są to "słitaśne focie" z przeznaczeniem na fejsbuczka :-).
300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)