Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Styl obrazów - dopasowanie

Dopiero zaczyna

Domyślnie Styl obrazów - dopasowanie

Witam,

bawiąc się (ucząc), zauważyłem, że bardzo istotne są style obrazów jakie są do wyboru (Standard, Portrety, Krajobraz, Neutralny, Dokładny, Monochromatyczny, Użytkownika ..) - a dokładnie zmiany jakich można dokonać w zakresie ostrości 0-7 czy kontrastu, nasycenie, ton koloru -4 do +4 mają duży wpływ na zdjęcie.
    Pytanie Koleżanki Koledzy - czy macie jakieś swoje ustawienia dla różnych schematów.
    Z moich testów już widzę, że zdjęcie wykonane w takich samych warunkach przy zmianie tylko ostrości z min na max to nieostre i super ostre zdjęcie - nie chcę przeginać z ustawieniami choć np kusi aby ustawić ostrość na max , ale nie wiem więc pytam. Pozdrawiam

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie Odp: Styl obrazów - dopasowanie

http://www.canon-board.info/galerie-...cieczek-75605/ tutaj kolega podzielił się jednym własnym stylem, polecam.

Dopiero zaczyna

Witam, dzięki - serio fajna podpowiedź.
    Widzę, że to trzeba samemu potrenować jakie najlepsze style dla różnych zdjęć bo nie wierzę, że korzystacie ze standardowych ustawień.

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

IMO te standardowe są najfajniejsze właśnie, przećwiczyłem kilka tych styli i do takiego mądrego wniosku doszedłem
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez samir Zobacz posta
    bo nie wierzę, że korzystacie ze standardowych ustawień.
    To uwierz, style są nie ważne bo jest RAW - i wszystko jasne
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Mając RAW nie potrzebnie zwracasz uwagę na style.
    Przede wszystkim zdjęcie, finalny efekt ma spełnić Twoje oczekiwania, Twoją wizję nie odbiorcy. Widz jest po prostu taki, że albo będzie się popisywał swoją "wiedzą artystyczną" i będzie punktował błędy, albo po prostu napiszę w czy podoba mu się ujęcie czy nie.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Bez przesady z tym niezwracaniem .
    W momencie robienia zdjęcia faktycznie nie, ale przy wywoływaniu styl jest dobry jako punkt wyjściowy do swoich korekt.

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Używając LR robi się to mniej istotne.
    Ja używam neutral i robię RAW, styl służy mi głównie do szybkiej oceny zdjęcia na wyświetlaczu.
    LR i tak tego nie wyświetla.

Czasami stosuję DPP (portrety i ludzie) i tam także neutral sprawdza mi się najlepiej jako wyjściowy do dalszych molestacji foty w PS.
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Cytat Zamieszczone przez punky Zobacz posta
    Używając LR robi się to mniej istotne.
    Ja używam neutral i robię RAW, styl służy mi głównie do szybkiej oceny zdjęcia na wyświetlaczu.
    LR i tak tego nie wyświetla.

Czasami stosuję DPP (portrety i ludzie) i tam także neutral sprawdza mi się najlepiej jako wyjściowy do dalszych molestacji foty w PS.
    A jak robię zdjęcia RAW i daje podgląd w aparacie to tam mam odczytywane ustawienia z danego stylu ? I kolory są takie jak w ustawieniach? a po zrzuceniu na kompa RAW będzie po prostu neutralny? Czy w DPP czy tam LR muszę zmienić styl na NEUTRALNY i na NEUTRALNYM powinno się obrabiać ?
    Robiłem zdjęcia w RAW + JPG i w DPP czy to raw czy jpg zdjęcia były identyczne

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Jak jeszcze miałem 550d to miałem ustawione - ostrość +6, kontrast +1, nasycienie +1 reszta bez zmian. Sprawdzało się super na zewnątrz, ale w domu szczególnie z lampą często tylko ostrość +6 zostawała, bo reszta za bardzo mi się nie podobała.
    W 60d tylko ostrość mam +6, a reszta bez zmian, bo zbyt nasycone i kontrastowe wychodziły fotki.
    Trzeba samemu dojść do tego co komu pasuje.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów