myślę że warto znać swoje prawa:
Jak filmować, nagrywać i fotografować policję, straż miejską, urzędnika, osobę publiczną? - Prawo - Porady Zaradni.pl
myślę że warto znać swoje prawa:
Jak filmować, nagrywać i fotografować policję, straż miejską, urzędnika, osobę publiczną? - Prawo - Porady Zaradni.pl
http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...
Wszystko ładnie pięknie, ale wymienione tam przepisy odnoszą się raczej tylko do osób "na służbie", czyli patrol (i tu już dość głośny przypadek: Zatrzymany za robienie zdjęć Policji - Wykop.pl oraz Obiektyw + policjant = kłopoty), zabezpieczanie imprez. Przy podjęciu czynności służbowych nie jest to dla mnie już takie jasne.
a dla mnie pewnym wyznacznikiem jest np program "uwaga pirat". Skoro prywatna telewizja może perfidnie filmować jak policjanci wręczają mi mandat (oczywiście w wyłączeniem publikacji mojego wizerunku) to myślę że ja mam nie mniejsze prawa i mogę filmować policjantów czy jakiegokolwiek urzędasa. A co do sytuacji z linków, prawnicy są zgodni - postępowanie policjantów bezprawne !!! sam jestem ciekaw jaki finał miała ta historia ......
http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...
Myślę, że w jakiś sposób jest rozróżniony spacer policjantów na patrolu, zatrzymanie w celu wlepienia mandatu, przeszukanie osobiste (lub nieruchomości) przy podejrzeniu popełnienia przestępstwa, czy działania jednostki AT. I na pewno tego wszystkiego nie reguluje jeden paragraf, że można filmować/fotografować służby mundurowe.![]()
A jest jakiś inny paragraf, który to reguluje lub tego zabrania?![]()
Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 22-01-2013 o 13:13
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Można fotografować osoby pełniące funkcje publiczne i to ich "problem", że muszą się z tym liczyć. Ja fociłem policjantów na Euro i 11 listopada na luzie i nikt nie fikał![]()
60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty
No na logikę funkcjonariusz w pracy to funkcjonariusz w pracy.
To właśnie nadmiar przepisów jest szkodliwy, imo.
Niby tak. Wychodzi na to, że prawo zezwala na dokumentowanie wizerunku osób publicznych i jego rozpowszechnianie ALE są dziesiątki przepisów zakazujących fotografowanie czy filmowanie, które po kolei odcinają sytuacje w których można fotografować mundurowych.
Na przykład:
O ile się nie mylę, określone miejsca np. na lotnisku też pod to podchodzą.ROZPORZADZENIE Nr 101
Wojewody Warmińsko-Mazurskiego
z dnia 22 września 2009 r.
w sprawie przepisów porządkowych obowiązujących w pasie drogi granicznej i strefie nadgranicznej na terenie Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
(...) zarządza się, co następuje:
§ 1. 1. W pasie drogi granicznej i strefie nadgranicznej zabrania się:
1) fotografowania i filmowania znaków granicznych i urządzeń służących do ochrony granicy państwowej umiejscowionych w pasie drogi granicznej oraz terenów położonych poza linią granicy państwowej;
...
Do tego wszystkie przepisy dot. informacji o charakterze niejawnym: INFORMACJA NIEJAWNA - Ustawa o ochronie informacji niejawnych, szczególnie Rozdział 2, który mówi o ich klasyfikacji:
5) doprowadzi lub może doprowadzić do identyfikacji funkcjonariuszy, żołnierzy lub pracowników służb odpowiedzialnych za realizację zadań wywiadu lub kontrwywiadu, którzy wykonują czynności operacyjno-rozpoznawcze, jeżeli zagrozi to bezpieczeństwu wykonywanych czynności lub może doprowadzić do identyfikacji osób udzielających im pomocy w tym zakresie;
6) zagrozi lub może zagrozić życiu lub zdrowiu funkcjonariuszy, żołnierzy lub pracowników, którzy wykonują czynności operacyjno-rozpoznawcze, lub osób udzielających im pomocy w tym zakresie;4) utrudni wykonywanie czynności operacyjno-rozpoznawczych prowadzonych w celu zapewnienia bezpieczeństwa państwa lub ścigania sprawców zbrodni przez służby lub instytucje do tego uprawnione;Kontrola drogowa, osobista, celna nie podejdzie pod to? Nawet nie trzeba się zbyt upierać, żeby tak stwierdzić.4) utrudni wykonywanie zadań służbo m lub instytucjom odpowiedzialnym za ochronę bezpieczeństwa lub podstawowych interesów Rzeczypospolitej Polskiej;
5) utrudni wykonywanie zadań służbom lub instytucjom odpowiedzialnym za ochronę porządku publicznego, bezpieczeństwa obywateli lub ściganie sprawców przestępstw i przestępstw skarbowych oraz organom wymiaru sprawiedliwości;