Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: DLO i szkła spoza bazy danych - to żaden problem :)

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Domyślnie DLO i szkła spoza bazy danych - to żaden problem :)

Witam,

Jako, że dość często pojawia się problem ubogiej bazy obiektywów w DLO dlatego mądre głowy wpadły na sposób jak zmusić moduł do pracy z dowolnym szkłem.

Wkrótce ma zostać dodane w DPP++ automatyczne zmienianie metadanych z poziomu DPP właśnie, ale póki co można to robić ręcznie. Pokrótce opiszę cały proces, by osoby nieanglojęzyczne nie musiały korzystać z ułomnych wciąż translatorów, a całość opisana jest tutaj: DPP++ • View topic - Tutorial : How to make DLO work with non compatible lenses

Jako, że pracuję na Windowsie opiszę tylko jak to działa w tym systemie, koledzy sadownicy w powyższym linku znajdą również instrukcję dla siebie.

1. Ściągamy ExifTool http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/...ftool-9.14.zip
    2. Wypakowyjemy, zmieniamy nazwę z "exiftool(-k).exe" na "exiftool.exe" chodzi o usunięcie (-k)
    3. Tak zmieniony plik wklejamy do katalogu głównego C:Windows
    4. Następnie ściągamy ten plik http://u88.n24.queensu.ca/~bogdan/exiftoolgui515.zip wypakowujemy gdziekolwiek.
    5. Otwieramy plik wykonawczy ExifToolGUI.exe (możemy na pulpicie zrobić skrót do niego)
    6. Wybieramy plik (.CR2) w którym chcemy zmienić rodzaj szkła w metadanych, następnie w prawym oknie programu klikamy na górny przycisk Maker w celu dokładnego podglądu danych, również obiektywu, a o to nam głównie chodzi.
    7. Klikamy na przycisk ExifTool Direct znajdujący się w dolnym obszarze programu.
    8. W linii komendy wpisujemy nazwę roboczą szkła, które znajduje się w bazie DLO a jego składnia powinna wyglądać następująco:

-LensType="Canon EF 28-70mm f/2.8L"

(Autor zaznacza, że należy stosować spacje, oraz unikać rozszerzeń typu USM.)

9. Wciskamy Enter i w podglądzie mamy nowe szkło

Teraz bez kłopotu możemy zastosować DLO dla obrazu Wprawdzie praca zoptymalizowana jest pod kątem szkła z bazy danych, ale przy podobnych ogniskowych sprawdza się to wyśmienicie, polecam sprawdzić.

Ciekawostką pozostaje fakt, że po otwarciu INFO o obrazie w DPP wciąż mam dane pierwotnego szkła, optymalizator DLO natomiast hula jak ta lala Na Tamrony, Sigmy, Tokiny i całą resztę ponoć działa również

Poniżej kilka pomocnych oraz nawiązujących linków:

DPP++ • View topic - DLO : Correspondance Table between Non-compatible lenses and compatible lenses - przykłady jak budować składnie dla szkieł
    Canon : Digital Lens Optimizer | Main Factors for Image Quality Deterioration | Outline - jak działa DLO
    Feedback on DPP DLO module - Canon Digital Photography Forums
    !!! YES !!! DLO can work with non compatible lenses !!! - Canon Digital Photography Forums
    DPP++ • View topic - Tutorial : How to make DLO work with non compatible lenses

Powodzenia

Domyślnie Odp: DLO i szkła spoza bazy danych - to żaden problem :)

Ja dane obiektywu w ExifToolGUI zmieniam nieco inaczej. Po zaznaczeniu konkretnego Rawa - foty w programie ExifToolGUI, otwieram Modify na górnej belce. Następnie wybieram Makenotes Canon. Po wybraniu interesującego mnie obiektywu, klikam na dole w "same as Lens Type" i w okienku na dole pojawia się nowy obiektyw, zaznaczam ptaszkami change i backup (to jest kopia orginalnego Rawa - na wszelki wypadek), następnie klikam Save i otwieram zmienionego Rawa w DPP korzystając z DLO Canona. Bawiłem się w ten sposób zmieniając manualnego Soligora 135/2.8 na Canona EF 135/2 , kita EF-S 18-55/IS na Canona EF-S 17-55/2,8 - tu nawet jest zachowane info o ogniskowej na której została wykonana fota. Zamieniałem także Canona EF 85/1,8 na Canona EF 85/1.2 i Canona EF 50/1,8 na Canona EF 50/1,4. Działa wszystko wspaniale
    Ostatnio edytowane przez addarek ; 21-01-2013 o 16:35

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

aberrację chromatyczną też "wycina" jak w "normalnym" DLO?

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    aberrację chromatyczną też "wycina" jak w "normalnym" DLO?
    W 85/1,8 po zamienieniu na 85/L II i potraktowaniu przez DLO - abberacje są wycięte chyba lepiej niż w samym DPP bez żadnych podmianek. Przede wszystkim 85/1.8 robi się piekielnie ostra i można tak odzyskiwać fotki lekko poruszone. Jedyna wada tego rozwiązania że przy dużym ISO wzrasta znacząco szum, choć ma podobny charakter jak ziarno na kliszy.

1. Fotka crop 100% obiektyw canon ef 85/1.8 wywołana w DPP - usunięcie abberacji w DPP wł.
    2. Fotka crop 100% obiektyw canon ef 85/1.8 jako ef 85/1.2 L II - wywołana w DPP - usunięcie abberacji w DPP i potraktowanie Rawa w DLO.
    Ostatnio edytowane przez addarek ; 21-01-2013 o 20:41

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

szczerze mówiąc - średno, fiolet bije po oczach
    ja obrabiałem fotki w dlo z "nieszczęsnego" 17-85 (17 mm) i były super, bez śladu aberracji
    u Ciebie widzę tylko wyostrzenie

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez addarek Zobacz posta
    Ja dane obiektywu w ExifToolGUI zmieniam nieco inaczej. Po zaznaczeniu konkretnego Rawa - foty w programie ExifToolGUI, otwieram Modify na górnej belce. Następnie wybieram Makenotes Canon. Po wybraniu interesującego mnie obiektywu, klikam na dole w "same as Lens Type" i w okienku na dole pojawia się nowy obiektyw, zaznaczam ptaszkami change i backup (to jest kopia orginalnego Rawa - na wszelki wypadek), następnie klikam Save i otwieram zmienionego Rawa w DPP korzystając z DLO Canona. Bawiłem się w ten sposób zmieniając manualnego Soligora 135/2.8 na Canona EF 135/2 , kita EF-S 18-55/IS na Canona EF-S 17-55/2,8 - tu nawet jest zachowane info o ogniskowej na której została wykonana fota. Zamieniałem także Canona EF 85/1,8 na Canona EF 85/1.2 i Canona EF 50/1,8 na Canona EF 50/1,4. Działa wszystko wspaniale

No ale w tej wersji i na nowych korpusach nie wykonasz tego tym sposobem, o tym piszą w podanych przeze mnie wątkach. W nowym DPP++ ma być opcja, że z okna podglądu zdjęć w DPP będzie można dokonać tej zmiany w sposób dziecinnie prosty wybierając po prostu obiektyw, który jest w bazie DLO.

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    szczerze mówiąc - średno, fiolet bije po oczach
    ja obrabiałem fotki w dlo z "nieszczęsnego" 17-85 (17 mm) i były super, bez śladu aberracji
    u Ciebie widzę tylko wyostrzenie
    Oj nie średnio, nie. 85 1.8 to chyba najbardziej aberujące szklo jakie miałem (już nie mam), często aberacje tam potrafią być tak monstrualne, że aż niewiarygodne

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

często aberrację usuwam ręcznie, także z jpg (open as raw file)
    ab. chr. produkowana przez 17-85 (na 17 mm) jest nie do pobicia, ale wtedy DLO okazuje się idealnym narzędziem - niestety, tylko na niskich czułościach (na skutek "agresywnego" wyostrzania b. rośnie szum).

Bywalec
    Miasto
    Clare

Cytat Zamieszczone przez dulak Zobacz posta
    -LensType="Canon EF 28-70mm f/2.8L"
    ...a jak wpisac dla 70-200 2.8L na 70-200 2.8 IS II. chodzi mi o wersje "II" , jak to wklepać duże dwa i (bo mi nie działa wówczas) ?

Cytat Zamieszczone przez addarek Zobacz posta
    Ta metoda, którą podałem powyżej rzeczywiście działa tylko ze starymi wersjami programów - ja używam exiftoolgui 411 i exiftool 8.56. Są one o wiele łatwiejsze w użyciu, nie trzeba nic wpisywać, jedynie klikamy i zmieniamy obiektywy. Teraz wgrałem najnowsze wersje - dla mnie to jest horror. W nowych wersjach, tam gdzie jest Modify, znikły pozycje Makenotes: Canon... i Makenotes: Nikon. Ponieważ mam staruszka Canona 30D to pozostanę jednak przy starych wersjach programów.
    Ostatnio edytowane przez addarek ; 23-01-2013 o 17:53

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów