A ja tylko czekam na III (ma przyjść jutro) i mam zamiar sporo korzystać z pułapki ostrości. Tego w 7D brakuje mi najbardziej. Nie wiem jak jest z tym trafianiem w 5D III, ale np 7D ma taki problem, że AF jest bardzo precyzyjny na punkcie skupionym (ten z kropeczką), na samym centralnym ma sporo problemów z łapaniem ostrości i jest mało precyzyjny. Rozrzut jest na prawdę spory.
Pikczer - ten z kropeczką jest bardzo przydatny przy np fotografowaniu ptaków i małej go jakie daje tele. (to samo dotyczy innych szkieł i specyficznej sytuacji). Jak łapiesz twarz modela raczej różnicy nie widać, ale gdy np. siedzi sobie ptak tyłem do fotografa to ma głowę oddaloną kilka centymetrów od ogona i skrzydeł. Łapiesz centralnym i tyłek ostry a głowa już ucieka z GO. Na zwykłym centralnym często trzeba było lekko przeostrzać ręcznie, bo ni jak nie można zmusić aparatu do precyzyjnego przeostrzenia na głowę. Ten centralny skupiony bez problemu pozwala przeostrzyć na same oko ptaka i robi to precyzyjnie.