Cytat Zamieszczone przez tryton Zobacz posta
Ostatnio mój AF musiał się zmierzyć z sową polującą tuż po zachodzie słońca na tle lasu. Niestety nie poradził sobie z tym zadaniem. Miałem ustawione na "case 1" potem na "case 3". Generalnie miał duży problem, żeby w ogóle ostrzyć. Nie wykluczam, że to moja wina, dlatego jeśli ktoś by mi udzielił porady na taka właśnie sytuację, byłbym zobowiązany. Sowa generalnie krąży nad łąką i trzeba ją śledzić aparatem. Dodam jeszcze, że na pewno część zdjęć nieostrych wyszła z powodu zbyt długiego czasu naświetlania. Niemniej jednak gdy leciała w moim kierunku często AF tak jakby jej nie widział.
Tryton - nie napisałeś jakiego używałeś OBSZARU AF, a to kluczowe i ważniejsze od "kejsów". Po drugie, rozumiem, że fotografowałeś sowę o ubarwieniu "w kolorze lasu" - na tle lasu, czyli z założenia trudne zadanie dla AF, ale:
w trybie AI Servo w takich warunkach użyłbym obszaru AF "Strefa". Dlaczego? - ponieważ ten obszar, jako jedyny w trybie AI Servo ostrzy zawsze na punkt/obiekt najbliżej aparatu, więc w przypadku Twojej sowy dałby największą szansę sukcesu, ponieważ masz w tym przypadku scenę składającą się z obiektu (bliżej) i tła (dalej), przynajmniej w założeniu. Sprawdź to przy okazji - ja bardziej teoretyzuję, bo nie focę ptaków, ale obmacałem te tryby i jak mówię, w takiej sytuacji pierwszy na myśl przyszedłby mi obszar AF Strefa, AI Servo i Case z ignorowaniem przeszkód (chyba drugi). Za to na piłkarzykach nieźle sprawdził mi się pełny obszar + AI Servo ze śledzeniem. W sumie instrument jest dobry, tylko trzeba się nauczyć na nim grać, a to już każdy sam.. Poza tym sam wiesz, że takie zdjęcia robi się cierpliwością a nie aparatem.

Cytat Zamieszczone przez chrislab Zobacz posta
kilka przemyśleń:[...]
- świetnie działa AF ze śledzeniem (ustawienie pełnego pola AF i start od jednego punktu) - idealne do ptaków w locie - tyle, że nie widać na podglądzie gdzie aktualnie łapie AF
Jak nie widać, jak widać - menu AF5 -> Wyśw. p.AF przy nast. ostrości -> Wybrane (stałe) i już widać jak kwadraciki popylają za obiektem.