kilka przemyśleń:
- podmapujcie sobie pod przycisk głębi ostrości przełączenie One Shot<->AI Servo - 5Dmk3 łapie dużo lepiej AF w trybie One Shot. Czasem lepiej zapiąć na One Shot i potem przełączyć na AI Servo - praktycznie bardzo fajnie to działa
- starajcie się nie używać "małego" punktu ostrości - często się myli, szczególnie jak nie ma wystarczająco światła (a dla 5Dmk3 aby poprawnie działał AF światła musi być duuuużo więcej, niż w 5dmk2 np. czy w 1Dmk3)
- świetnie działa AF ze śledzeniem (ustawienie pełnego pola AF i start od jednego punktu) - idealne do ptaków w locie - tyle, że nie widać na podglądzie gdzie aktualnie łapie AF, ale za to już na focie widać, gdzie zapiął - idealne do śledzenia obiektów w ruchu - mało kto poprawnie używa tego trybu, a warto się nauczyć, bo jest mega przydatny - zwykle ludzie zapinają się na jeden zadany punkt i to jest błąd
- do ptaktów w locie używam zwykle trybu 5 lub 6 - z moich doświadczeń wygląda, że sprawdza się najlepiej
- im mniejsze iso, tym lepiej działa AF - takie mam doświadczenie, ale nie rozumiem dlaczego tak jest
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem.