Nie mogę dużo powiedzieć. Wyraźnie widać że wiesz jak używać aparatPierwszy RAW jest o tyle trudny że w pełnym słońcu masz światło odbijające się od mokrej sierści i głębokie cienie. Drugi obrobiłbym troszkę inaczej. Tak jak zauważyłeś, sierść wygląda trochę szaro. Po "odzyskaniu" cieni zainstalowałem krzywą średniego kontrastu i pogłębiłem czerń w cieniu w którym i tak nic nie ma przesuwając lekko lewy koniec krzywej w prawo w ACR. No i ja używam processu 2010 ponieważ nie lubię jak proces 2012 samodzielnie spłaszcza zdjęcie.https://www.dropbox.com/sh/vq0zxdfbjoq0t9x/2VztoBCXUO
Pamiętać jednak trzeba o tym że pomimo że "wiesz" że sierść jest czarna to połysk wprowadza szarość. Czasami nie ma lepszego sposobu na wykonanie zdjęcia w danej sytuacji, po prostu trzeba zapewnić inne warunki, inne oświetlenie...
Ale chyba odeszliśmy od tematu AF
Użyłem dzisiaj AI Servo z modelką idącą na mnie i muszę przyznać że muszę się nauczyć jak szybko przełączać na AI Servo bo w 5D mk2 uznałem tą funkcję za bezużyteczną a teraz chyba zacznę jej używać.