Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 140

Wątek: 5D III a wybór ustawień AF'a

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie Odp: 5D III a wybór ustawień AF'a

Ja 99% zdjęć robię na One Shot. Jeśli da się przewidzieć ruch obiektów które fotografuję to ustawiam pułapkę ostrości w danej odległości i czekam aż się tam obiekt znajdzie. W tańcu nie próbowałem trybu ciągłego, chociaz gdy robiłem pierwsze foty motocrossowe w marcu zeszłego roku to śledzący AF spisywał się genialnie, wieć czemu miał by se nie poradzić w tańcu? W lutym mam zlecenie weselne to potestuję w ciemniejszych warunkach jak to servo śmiga gdy jest mało światła.

Pikczer, którego rodzaju punktów używasz? Tych precyzjniejszych/mniejszych? Ja działam tylko na tym.

PS. Jeśli PDF nie śmiga to może z tego miejsca trzeba go pobrać - Canon DLC: Article: Master the EOS-1D X's AF System - tak jak pisałem dużo tu innych porad odnośnie AF w 5D3.
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 21-01-2013 o 14:47

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Pikczer, którego rodzaju punktów używasz? Tych precyzjniejszych/mniejszych? Ja działam tylko na tym.
    Uzywalem glownie standardu ale jak probowalem centalnego z ta kropeczka w srodku (bo chyba o to Ci chodzi), to jakos nie widzialem zbytniej roznicy ale jeszcze poprobuje.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Uzywalem glownie standardu ale jak probowalem centalnego z ta kropeczka w srodku (bo chyba o to Ci chodzi), to jakos nie widzialem zbytniej roznicy ale jeszcze poprobuje.
    Dokładnie o tym mówię - ma mniejszą powierzchnię i powinien precyzyjniej ostrzyć.

Miasto
    Warsaw

Ok - dzieki - bede walczyc i dam znac :-)

Początki nałogu Awatar Kosmo

A ja tylko czekam na III (ma przyjść jutro) i mam zamiar sporo korzystać z pułapki ostrości. Tego w 7D brakuje mi najbardziej. Nie wiem jak jest z tym trafianiem w 5D III, ale np 7D ma taki problem, że AF jest bardzo precyzyjny na punkcie skupionym (ten z kropeczką), na samym centralnym ma sporo problemów z łapaniem ostrości i jest mało precyzyjny. Rozrzut jest na prawdę spory.
    Pikczer - ten z kropeczką jest bardzo przydatny przy np fotografowaniu ptaków i małej go jakie daje tele. (to samo dotyczy innych szkieł i specyficznej sytuacji). Jak łapiesz twarz modela raczej różnicy nie widać, ale gdy np. siedzi sobie ptak tyłem do fotografa to ma głowę oddaloną kilka centymetrów od ogona i skrzydeł. Łapiesz centralnym i tyłek ostry a głowa już ucieka z GO. Na zwykłym centralnym często trzeba było lekko przeostrzać ręcznie, bo ni jak nie można zmusić aparatu do precyzyjnego przeostrzenia na głowę. Ten centralny skupiony bez problemu pozwala przeostrzyć na same oko ptaka i robi to precyzyjnie.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Dzieki za pomoc.
    To moze powiem z czym mam problem. Chodzi glownie o nieruchomych ludzi i ostrzenie na twarze z 2-4 metrow 24L II. Rozne obiekty nawet male np. figury na szachownicy, butelke na stole czy chodzby okladke czasopisma lapie idealnie. Jak ostrze na twarz/oko robi mi sie bardzo czesto bf i nie umiem sobie z tym poradzic. Szukalem innego punktu (usta lub wlosy polaczone z czolem) i tylko jak zona ma okulary z czarna kontrastujaca ramka lapie w punkt.
    Miałem 24L II i nie miałem trudności z mordkami z bliska. Psów.
    Jesteś pewien, że masz TYLKO wybrany jeden punkt bez wspomagania otaczających (instrukcja, strona 72) ?

jp

Miasto
    Warsaw

Tak.
    Ale ja z bliska nie mam problemu, tylko z 3-4 metrow ;-)

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Głębia ostrości dla 300cm, przy 24mm i przesłonie f/1.4 zaczyna się na 246cm i kończy na 384 cm, więc około 0,5 metra przed twarzą i 0,8 metra za twarzą
    Kalkulator głębi ostrości

czegoś nie rozumiem w Twoich postach.
    Co to znaczy że masz bf?

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 21-01-2013 o 20:00

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Ok - dzieki - bede walczyc i dam znac :-)
    Nie ma z czym walczyc, wydaje mi sie ze od nie dawna masz 5DMKIII, w takim wypadku nikt i nic ci nie moze najlepiej pomoc jak dobre zapoznanie sie z instrukcja obslugi.

C24LII z tym obiektywem trzeba sie zaprzyjaznic , przetestowalem dzisiaj troszke w sytuacji o jakiej wspomniales choc w bardzo kontrastowej scenerii i nie zauwazylem problemow, mysle ze jeszcze precyzyjniej jest uzywajac "...centralnego z ta kropeczka w srodku..." ?

Miasto
    Warsaw

Jestem po "walkach" z roznymi AFami i faktycznie - w tych warunkach (domowe zazolcone oswietlenie) na iso 800 z 3-4 metrow ostrzyc na oczy lepiej z "kropeczka" w centrum ;-) Efekt - 100% celnych. Powiem, ze zdziwiony jestem tymi ustawieniami, bo nawet w deesie tego nie potrzebowalem ;-) ale jak ma to pomoc w innych sytuacjach, to super :-) Tylko to kolejna pierdoołka to ustawiania

Az strach pomyslec jak wyjde na wiosne z AI Servo walczyc... coz - trza sie uczyc :-)

Dzieki za wszelkie rady i mam nadzieje, ze temat nie umrze, tylko sie rozrosnie bo jak widac jest o czym pisac

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Głębia ostrości dla 300cm, przy 24mm i przesłonie f/1.4 zaczyna się na 246cm i kończy na 384 cm, więc około 0,5 metra przed twarzą i 0,8 metra za twarzą.
    czegoś nie rozumiem w Twoich postach.
    Co to znaczy że masz bf?
    A co tu rozumiec? Lapal mi ostrosc przed obiektem i tyle a to, ze glebia jest tak duza, nie oznacza, iz nie dopatrzysz sie przesuniecia, bo glebia, to nie ostre odciecie, tylko coraz wieksze rozmywanie a ostrosc gdzie byc powinna dobrze widac ;-)
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 21-01-2013 o 21:11

Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów