Trochę to schrzanili bo nie działa on-off - trzeba przytrzymywać, ale lepsze to niż nic. Przy AI-Servo działa w drugą stronę - po naciśnięciu masz One shot.
Trochę to schrzanili bo nie działa on-off - trzeba przytrzymywać, ale lepsze to niż nic. Przy AI-Servo działa w drugą stronę - po naciśnięciu masz One shot.
Romked - nie napisałeś jakich punktów AF używałeś w tym servo.. Czy używałeś wielopunktowego, ze wskazaniem początkowego punktu śledzenia?
To był nasz pierwszy raz...
Ustawiałem tylko wielkość pola pomiaru AF, typu Spot AF; Strefa i automatyczny wybór z całego pola (61 pkt.). Nie miałem nawet czasu dokładnie przejrzeć instrukcji. Zrobię to dopiero jutro.
Dzisiejsza aura uniemożliwiła spacerek z psami. Może w tygodniu zdołam się wyrwać i wtedy uzbrojony w wiedzę z instrukcji postaram się włączyć w sposób świadomy funkcję, o której wspomniałeś.
Na początku marca wezmę od kolegi wersję 70-200 f/2,8 i zobaczę czy jest jeszcze lepiej niż z moją f/4,0.
Wczoraj podpinałem Tamrona 24-70 VC i w konfrontacji z wersją Canona było nieco gorzej ale bez ekscesów. Nieco głośniej niż Canon jednak do przyjęcia.
Nie pamiętam czy to w ogóle się włącza - chyba nie. Po przełączeniu na to, co nazwałeś "automatyczny wybór z całego pola" masz domyślnie w trybie (tylko) AI Servo punkt AF, który ustawiasz joystickiem, gdzieś w obrębie całego pola krycia AF. Po każdym naciśnięciu przycisku AF/spustu migawki do połowy (zależnie od własnej konfiguracji) autofocus zaczyna szukać ostrości od tego punktu, następnie może się przemieszczać za obiektem po całym polu krycia AF ...w teorii. W praktyce dużo zależy od obiektu, tego jak się wyróżnia z tła i ustawień czułości w menu. Teoretycznie to powinno lepiej działać w 1Dx, bo tam AF widzi kolory (i ma czym liczyć), a w 5D3 tylko kontrast. Case 2 bodajże jest niezłym wyjściowym ustawieniem (ten z ignorowaniem przeszkód) dla takich zabaw z psem. Swoją drogą fajny mordziak.
Może troszkę nie w temacie... więcej fotek naszych psów zobaczysz tu: Portal Wielbicieli Szwajcarskich Psów Pasterskich • Zobacz wątek - Canis Magnus w obiektywie
--- Kolejny post ---
W 5Dmk2 AI Servo nie było tak całkiem bezużyteczne. Po włączeniu rozszerzonego pola AF dla punku centralnego, aparat radził sobie całkiem nieźle. Boczne punkty istotnie raczej słabo.
i jak tam Czacha, jestes juz po lutowym zleceniu? Jak AF servo na sali weselnej? daje rade, czy zalicza wpadki?
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Nie wierze, zeby nie zaliczal, choc sam posiadam![]()
Wg mnie servo działa super, w porównaniu z tym, co dawał 50D, o 5DII już nie wspominam. Lubię focić rajdy, więc to dla mnie podstawa, przy dobrym świetle praktycznie 100% trafionych niezależnie od ustawionego punktu. Niestety przy słabszym świetle jak wspomniana sala weselna już nie jest tak rewelacyjnie. AF goni i nie za każdym razem trafi, ale w tym wypadku ludzie poruszają się nieprzewidywalnie i raz musi gonić do przodu, by zaraz się cofać. I tak jest o niebo lepiej niż w 5DII, więc nie ma co narzekać.
Od kiedy mam 5DIII przestałem przekadrowywać, tak się przyzwyczaiłem do zmiany punktów AFa, że ciężko mi wrócić do starej 5-ki. Ustawiłem sobie domyślnie zmianę punktów w jojstiku pod kciukiem i praktycznie jednym kliknięciem można szybko się przestawić.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Odnośnie servo na sali weselnej: cały ubiegły rok fociłem na ślubach 5DIII, tańce na sali praktycznie tylko z servo.
Co więcej, głównie w połączeniu z nienajszybszym (chociaż dokładnym) 85L II.
Używam różnych konfiguracji AF, zależnie od warunków.
Jestem zadowolony z celności AFa, jeśli dobrze dobierze się ustawienia, stosownie do sytuacji, da się uzyskać trafione kadry 85L nawet w szybkich tańcach![]()