Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 140

Wątek: 5D III a wybór ustawień AF'a

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie Odp: 5D III a wybór ustawień AF'a

Cytat Zamieszczone przez Konrado84 Zobacz posta
    głównie w połączeniu z nienajszybszym (chociaż dokładnym) 85L II
    Podpisuje się, dobra predykcja pomaga słabszej szybkości AF w tym słoiku. Testowałem jeszcze z 100-400L, miłe zaskoczenie, że leci jak po sznurku. Tylko ciągle jestem głupi z tymi wszystkimi możliwościami konfiguracji. Na razie mam dwa sety rozpracowane pod scenariusze, ale myślę, że można je jeszcze podstroić.
    .

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Podpisuje się, dobra predykcja pomaga słabszej szybkości AF w tym słoiku. Testowałem jeszcze z 100-400L, miłe zaskoczenie, że leci jak po sznurku. Tylko ciągle jestem głupi z tymi wszystkimi możliwościami konfiguracji. Na razie mam dwa sety rozpracowane pod scenariusze, ale myślę, że można je jeszcze podstroić.
    Jakiego AF case'a używacie najczęściej do zdjęć np. na sali?
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Dowolnego, który aktualnie jest ustawiony, ale i tak zmodyfikowanego pod konkretną sytuację (dla danej ogniskowej czy po prostu szkła, zagęszczenia ludzi, ich ruchliwości, oświetlenia itp.).
    Na początku kombinowałem coś z fabrycznymi case'ami, teraz sam dobieram sobie poszczególne ustawienia, bo i tak każda sytuacja jest inna.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez romked Zobacz posta
    W 5Dmk2 AI Servo nie było tak całkiem bezużyteczne. Po włączeniu rozszerzonego pola AF dla punku centralnego, aparat radził sobie całkiem nieźle.
    Całkiem nieźle sobie radzi AI SERVO tylko w trybie zdjęć pojedyńczych
    5D MK II; 24-70L/2,8; 70-200L/2,8 IS

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Ostatnio mój AF musiał się zmierzyć z sową polującą tuż po zachodzie słońca na tle lasu. Niestety nie poradził sobie z tym zadaniem. Miałem ustawione na "case 1" potem na "case 3". Generalnie miał duży problem, żeby w ogóle ostrzyć. Nie wykluczam, że to moja wina, dlatego jeśli ktoś by mi udzielił porady na taka właśnie sytuację, byłbym zobowiązany. Sowa generalnie krąży nad łąką i trzeba ją śledzić aparatem. Dodam jeszcze, że na pewno część zdjęć nieostrych wyszła z powodu zbyt długiego czasu naświetlania. Niemniej jednak gdy leciała w moim kierunku często AF tak jakby jej nie widział.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Miasto
    Kraków

Widzę, że wątek umiera. A szkoda, bo to bardzo istotny temat jeśli chodzi o 5Dmk3. Tym bardziej, że wszystkim posiadaczom na pewno przybyło już doświadczenia i mogliby się podzielić. Proponuję po prostu opisywać w skrócie swoje doświadczenia, że w takiej a takiej sytuacji sprawdziły mi się najlepiej takie a takie ustawienia AF. Wymiana doświadczeń i zgromadzenie wielu przykładów w jednym miejscu będzie bardzo przydatna dla nas wszystkich. Ja np. jeszcze nie odkryłem do końca które ustawienia najlepiej się sprawdzą śledząc lecącego ptaka lub goniąc za owadem. Nawet spostrzeżenia typu, że pewne ustawienia NIE sprawdziły się w danej sytuacji będą pomocne. Zachęcam do pisania
    Tryton
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

kilka przemyśleń:
    - podmapujcie sobie pod przycisk głębi ostrości przełączenie One Shot<->AI Servo - 5Dmk3 łapie dużo lepiej AF w trybie One Shot. Czasem lepiej zapiąć na One Shot i potem przełączyć na AI Servo - praktycznie bardzo fajnie to działa
    - starajcie się nie używać "małego" punktu ostrości - często się myli, szczególnie jak nie ma wystarczająco światła (a dla 5Dmk3 aby poprawnie działał AF światła musi być duuuużo więcej, niż w 5dmk2 np. czy w 1Dmk3)
    - świetnie działa AF ze śledzeniem (ustawienie pełnego pola AF i start od jednego punktu) - idealne do ptaków w locie - tyle, że nie widać na podglądzie gdzie aktualnie łapie AF, ale za to już na focie widać, gdzie zapiął - idealne do śledzenia obiektów w ruchu - mało kto poprawnie używa tego trybu, a warto się nauczyć, bo jest mega przydatny - zwykle ludzie zapinają się na jeden zadany punkt i to jest błąd
    - do ptaktów w locie używam zwykle trybu 5 lub 6 - z moich doświadczeń wygląda, że sprawdza się najlepiej
    - im mniejsze iso, tym lepiej działa AF - takie mam doświadczenie, ale nie rozumiem dlaczego tak jest
    Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem.
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Miasto
    Kraków

Dzięki za odzew. Właśnie o coś takiego chodzi - konkretnie i na temat. Cenna uwaga z ograniczeniem używania "małego" punktu. Ja go zwykle włączam, a teraz właśnie spróbuję inaczej. Przy lecących ptakach mam zwykle ustawione pole kwadracików 3x3 (i raczej udaje mi się utrzymać w tym polu obiekt jeśli nie szaleje), ale też z opcją środkowego "małego".
    Nadal mnie nurtuje problem z mojego postu nr #95.
    Tryton

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez tryton Zobacz posta
    Ostatnio mój AF musiał się zmierzyć z sową polującą tuż po zachodzie słońca na tle lasu. Niestety nie poradził sobie z tym zadaniem. Miałem ustawione na "case 1" potem na "case 3". Generalnie miał duży problem, żeby w ogóle ostrzyć. Nie wykluczam, że to moja wina, dlatego jeśli ktoś by mi udzielił porady na taka właśnie sytuację, byłbym zobowiązany. Sowa generalnie krąży nad łąką i trzeba ją śledzić aparatem. Dodam jeszcze, że na pewno część zdjęć nieostrych wyszła z powodu zbyt długiego czasu naświetlania. Niemniej jednak gdy leciała w moim kierunku często AF tak jakby jej nie widział.
    Tryton - nie napisałeś jakiego używałeś OBSZARU AF, a to kluczowe i ważniejsze od "kejsów". Po drugie, rozumiem, że fotografowałeś sowę o ubarwieniu "w kolorze lasu" - na tle lasu, czyli z założenia trudne zadanie dla AF, ale:
    w trybie AI Servo w takich warunkach użyłbym obszaru AF "Strefa". Dlaczego? - ponieważ ten obszar, jako jedyny w trybie AI Servo ostrzy zawsze na punkt/obiekt najbliżej aparatu, więc w przypadku Twojej sowy dałby największą szansę sukcesu, ponieważ masz w tym przypadku scenę składającą się z obiektu (bliżej) i tła (dalej), przynajmniej w założeniu. Sprawdź to przy okazji - ja bardziej teoretyzuję, bo nie focę ptaków, ale obmacałem te tryby i jak mówię, w takiej sytuacji pierwszy na myśl przyszedłby mi obszar AF Strefa, AI Servo i Case z ignorowaniem przeszkód (chyba drugi). Za to na piłkarzykach nieźle sprawdził mi się pełny obszar + AI Servo ze śledzeniem. W sumie instrument jest dobry, tylko trzeba się nauczyć na nim grać, a to już każdy sam.. Poza tym sam wiesz, że takie zdjęcia robi się cierpliwością a nie aparatem.

Cytat Zamieszczone przez chrislab Zobacz posta
    kilka przemyśleń:[...]
    - świetnie działa AF ze śledzeniem (ustawienie pełnego pola AF i start od jednego punktu) - idealne do ptaków w locie - tyle, że nie widać na podglądzie gdzie aktualnie łapie AF
    Jak nie widać, jak widać - menu AF5 -> Wyśw. p.AF przy nast. ostrości -> Wybrane (stałe) i już widać jak kwadraciki popylają za obiektem.

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Tryton - nie napisałeś jakiego używałeś OBSZARU AF, a to kluczowe i ważniejsze od "kejsów".
    Przy latających ptakach używam strefy (środkowej). Wtedy też. Mam świadomość, że już nie było za jasno, więc faktycznie cudów nie mogłem oczekiwać. Choć namiętne ostrzenie AF na tło, a nie na obiekt też był zastanawiający. Przy owadach w locie też widzę, że raczej woli tło wyostrzyć tyle, że tu mamy do czynienia z mniejszym obiektem i faktycznie łatwiej o pomyłkę. Na pewno pomagają trochę ograniczniki w obiektywach, np. w makro 0,3 - 0,5m. Z "kejsami" robiłem różne doświadczenia, ale jeszcze nie doszedłem do jakichś własnych konkretnych preferencji sytuacyjnych. Na nartach za to nie miałem problemów raczej z utrzymaniem w ostrości jeżdżących kolegów.
    Tryton

Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów