Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: 300d i lampa

Domyślnie 300d i lampa

nie wiem ale chyba jeszcze tego nigdzie nie widziałem pytania

dlaczego w 300d jak podnosze lampe wbudowana w trybie Av to czas wyswietla mi np. 1sek a nie standardowo z lampa powiedzmy 1/60 ?

bo w trybie Tv to zrozumiem ze nie przymknie przysłony !!

czyli tak sobie myle ze tylko tryb pracy P (no i manual) jest dobry do pracy z lampa blyskowa

podobnie sie dzieje z 550EX podpieta ?

czy tak ma byc ? bo w sumie lubie robic na TV i Av na manualu nie lubie

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie Re: 300d i lampa

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz
    nie wiem ale chyba jeszcze tego nigdzie nie widziałem pytania

dlaczego w 300d jak podnosze lampe wbudowana w trybie Av to czas wyswietla mi np. 1sek a nie standardowo z lampa powiedzmy 1/60 ?

bo w trybie Tv to zrozumiem ze nie przymknie przysłony !!

czyli tak sobie myle ze tylko tryb pracy P (no i manual) jest dobry do pracy z lampa blyskowa

podobnie sie dzieje z 550EX podpieta ?

czy tak ma byc ? bo w sumie lubie robic na TV i Av na manualu nie lubie
    Instrukcje czytałeś ? Jest dokładnie napisane, w Av i TV jest mierzone światło zastane. Z 550 EX będzie dokładne tak samo. Polecam http://www.photonotes.org/eos-flash
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przeczytaj w instrukcji.

W 10D custom function to zalatwia umozliwiajac zafiksowanie w Av czasu 1/200. W 300D pozostaje ci tylko Manual.

Leo
    Guest

Domyślnie

Pozostaje jeszcze wgrać firmware "by wasia" i też masz 1/200 sek. w AV jak w 10D. :wink:
    Pozdr.

Domyślnie

tak zrobilem i mam 1/200
    ale szkoda czasam ta 1/60 z lampa sie przydaje mozna tlo naswietlic ladnie no coz pogodze sie z Manualem jednak po przesiadce z EOS5 na d30 a teraz na 300d bedzie to trudne

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

1/200 ech! ...boli
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz
    tak zrobilem i mam 1/200
    ale szkoda czasam ta 1/60 z lampa sie przydaje mozna tlo naswietlic ladnie no coz pogodze sie z Manualem
    Ustawienie Custom Function zeby w trybie Av wymuszal 1/200 a przeslone sobie dowolnie dobierasz daje ci identyczne naswietlenie z lampa jakbys w trybie M rowniez dal czas 1/200 i przyslone dowolnie dobieral . Dlatego nie rozumiem tej awersji do M... nastawiasz czas jaki potrzebujesz, nastawiasz przyslone jaka potrzebujesz a reszte swiatla aparat bierze z lampy.
    Ja akurat trybu M uzywam tylko z lampa by nie obawiac sie o niedoswietlenia czy przeswietlenia a bez problemow miec kontrole nad czasem (zmieniam go gdy na opdgladzie zobacze ze za malo swiatla z tla weszlo, albo gdy wydluzam ogniskowa i wiem ze moge poruszyc) oraz przyslona (glebia ostrosci - rowniez podglad sie klania).
    Przy umiejetnym uzyciu FEL-a i czasem niedoswietleniu lampy o -1/3 (oraz softbox) histogram zazwyczaj wykazuje bardzo prawidlowe naswietlenie

Uprawnienia umieszczania postów