Na Twoim miejscu sprzedałbym te wszystkie komponenty za wyjątkiem dysków, obudowy i zasilacza i zainwestował w nowe części.
Nowe płyty są w umiarkowanych cenach, pamieci DDRAM III szybsze i tańsze od poprzedniczek.
Dyski wykorzystasz, bo jeden ATA zawsze można podłączyć a SATA jest kompatybilne z SATA II, tylko wolniejsze.
Lepiej zbudować wszystko od nowa, niż reanimować starszą konstrukcję, bo wcale nie wyjdzie taniej.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
To nawet nie jest reanimacja, z całości jestem zadowolony także z prędkości także, poza płytą która sprawia mi problemy, i chcę ją wymienć. Szczerze mówiąc kiedy kiedyś będę wymieniał komputer to przesiądę się na Maka, więc teraz zależy mi tylko na wymianie płyty na dobrą najmniejszym kosztem, stąd pozostawienie procesora, którego wymiana byłaby najdroższa, a zakup nowego DDR3 pokryje mi sprzedaż starego DDR2. Więc koszt to tylko płyta, byle była pewna i stabilna. I tu trafiłem na Gigabyte GA-EP45-UD3R, spełnia chyba wszystkie warunki, nie jestem jeszcze pewien ale chyba są też do niej sterowniki pod Win 7 64bit, w płycie jest potr FireWire, obsługuje dyski SATA, podobno bardzo dobra płyta, choc do kupienia tylko używana. Miał ktoś z nią doświadczenia, jest tak dobra?
Ostatnio edytowane przez renes ; 21-01-2013 o 20:23
ja pisałem o sata i sata II z tych dysków co podałeś nie że masz ata i sata II.Przyjąłem poprostu, że możesz mieć 3 dysk na ata. Z tego wynika, że jest również na sata.Posiadasz 2 dyski sata i jeden sata II. To nieistotne bo tak jak pisałem sata jest kompatybilna wstecz tylko transfer będzie o połowe mniejszy. Ja bym wolał nową płyte kupić niż używaną. Firewire kupisz za grosze to na to nie patrz. Ja mam nieużywane w pudełku i leży gdzieś. Są płyty z ddr2 i ddr3, ale mają 2 sloty i więcej jak 8GB nie obsługują. Masz 4x2GB, wieć tylko 2 kości wykorzystasz albo kupisz ddr3 2x4Gb i będzie oki tu masz płyte na ddr2 tylko po 2 sloty G31M-GS R2.0 w Morele.net a tutaj masz 2 sloty ddr2 i 2 sloty ddr3 G41C-GS w Morele.net. Tylko łączyć pamięci nie możesz, że włożysz 2 ddr2 i 2 ddr3 tylko jedną musisz wybrać.To są płyty w standardzie micro atx. Jak masz dobrą obudowe to będzie pasowała. A ta płyta jest już dla Ciebie taką jaką chcesz i ramy wykorzystasz swoje bo ma 4 sloty ddr2 do 8GB obsługuje no i ma firewire na którym Ci tak zależy oraz 4xsata II tutaj link P5B-DE w Morele.net. Tylko, że ta płyta ma awaryjność z zasilaniem. Dawniej nie było kondensatorów polimerowych jak to jest od kilku lat i błędy się niestety zdarzają. Każdy ma różne opinie o tej płycie jak to zwykle bywa. To jak już tak chcesz to lepiej o tych co wyżej wymieniłem poczytać z 2 slotami ddr2 i ddr3. Będzie cieżko Ci kupić inną nową płyte z 4xddr2 i jeszcze na socket 775, bo to już końcówki. Takie płyty to pozostałości z magazynów, więc lepiej się pospieszyć. Pozdrówki
Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 21-01-2013 o 23:22
Dzięki za wszystkie rady. Szczęście mi trochę dopisało bo trafiłem na nową jeszcze zafolioaną płytę Gigabyte GA-EP45-DS3R w cenie 300zł z przesyłką i zdecydowałem sie ją kupić - tu szczegóły płyty http://www.gigabyte.pl/products/page...-ep45-ds3r_10/
jest FireWire IEEE 1394, dyski SATA, 4 sloty do 16GB RAM, DDR2 - w liście obsługiwanych pamięci jest nawet Patriot CL5 800MHz, tak jak moje, więc chyba będą działać bez problemów, jedyna różnica to napięcie: moje kości mają 2.0V, a złącza na płycie 1.8V - chyba nie powinienem się martwić?
Sprzedawca zgodził sie nawet na zwrot płyty gdybym miał jakieś kłopoty. Jak już dotrze (z Czech) i podłączę ją to dam znać.
Może miał/ma ktoś tę płytę i poznał jakich ustawień ona nie lubi?
Ostatnio edytowane przez renes ; 22-01-2013 o 12:31