Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 66

Wątek: [OT] Swiatynia opatrznosci

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek
    Sorry, nie uwierzę w te nagłe rzesze ludzi oddające swoją kasę na starszyznę, której w życiu nie widzieli
    Hi hi... no to po prostu muszę skomentować Kiepsko patrzysz, bo w tej chwili w Polsce ta rzesza liczy kilka-kilkanaście milionów głów Mówi Ci coś skrót Z.U.S? :-P

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Hi hi... no to po prostu muszę skomentować Kiepsko patrzysz, bo w tej chwili w Polsce ta rzesza liczy kilka-kilkanaście milionów głów Mówi Ci coś skrót Z.U.S? :-P
    Ej, ej nie wyjmuj z kontekstu... mówiłem o ludziach, którzy dobrowolnie (bez przymusu państwa) zaczną tę kase oddawać...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paradox
    Bardzo celna uwaga,widać tu zacietrzewienie pewnych poglądów u pana Golińskiego
    Czy ja gdziekolwiek napisałem, że żyje?? Napisałem, że był pajacem i plótł bzdury. Jego nazwisko podałem z powodu, że to właśnie on w roku 89 wygłaszał do narodu przemówienia, uczące życia w nowoczesnym socjalizmie.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek
    Sorry, nie uwierzę w te nagłe rzesze ludzi oddające swoją kasę na starszyznę, której w życiu nie widzieli Praktycznie można to zrobić chyba jedynie przez ulgi - tak, jak teraz 1%, tylko nie 1, a 50% i nie przez fundacje, a bezpośrednio.
    Rzesze będą utrzymywane przez dzieci i z podwyższonej emerytury. Takich ludzi, którym to nie umożliwi przeżycia, będzie niewielu. Nie martw się o charytatywność, będzie działać, skoro nawet teraz zbiera spore kwoty, np. Caritas gromadzi wielokrotnie więcej niż WOŚP.

Tak być powinno. Ale nie umożliwi. Nie mocne, jakieś na pewno. Kasa pójdzie również na inne rzeczy, studni nie brakuje - to właśnie pozostałość po socjalizmie
    Właśnie piszę o zignorowaniu tych "studni", czymkolwiek są, i o przeznaczeniu całej kasy z prywatyzacji na emerytury. A ZUS zlikwidować :]

Czego się uczy? Dbać o swoją emeryturę? Nie żartuj. Ile z tych osób posiada swoje konto w nieob. funduszu emerytalnym, czy miesiąc w miesiąc wkłada część zarobionej kasy w np. fundusz akcyjny, który za 40 lat będzie mu robił za emeryturę? Promil, nawet nie procent.
    Dbanie o emeryture to nie jest odkładanie pieniędzy! Takie myślenie. to właśnie efekt życia w komunizmie. A już na pewno nie należy tych pieniędzy odkładać, gdy ma się 20-30 lat. Najlepszą i sprawdzoną przez tysiące lat metodą zapewnienia sobie godziwej starości jest posiadanie licznego potomstwa i solidne ich wychowanie.

Człowieka, który całe swoje życie robił jedną (specyficzną) rzecz nawet do grabi przestawić jest problemem. Poza tym ile robotników na budowę potrzeba?:rolleyes: Dziś już w tej (i wielu innych) dziedzinach jest więcej chętnych, niż miejsc pracy.
    Mylisz się. Do Polski przyjeżdzają Białorusini, Ukraińcy, Wietnamczycy... Jakoś znajdują pracę. Zazwyczaj są niewykwalifikowani i sobie radzą, żyją lepiej, niż żyli na Białorusi. Czemu górnik nie może? Znaleść człowieka do pracy na budowie, który chce pracować, jest trudniej niż znaleść przyzwoitego człowieka w rządzie.

Również Polacy, wyjeżdzając do USA, UK czy na Islandie, potrafią się przekwalifikować, pracować, zarabiać. Czemu w Polsce niby się ma nie dać? Co więcej, w wieku XIX i wcześniej, emigranci z Europy przybywali do USA, gdzie nic na nich nie czekało, a jednak żyli godziwie i bogacili się.

Co do opraw, zgadzam się - jest dokładnie tak, jak piszesz. Chociaż tamte sławne odprawy miały co innego na celu. Właśnie dać czas i możliwość do przekwalifikowania się. I co? I nie wyszło to górnikom na zdrowie.
    Nie mogło wyjść. Pieniądz otrzymany niezasłużenie demoralizuje. To samo dotyczy forsy, którą Polska dostaje z EU. Szczęśliwie dostaje niewiele. Gdybyśmy dostali tyle co Portugalia, to nie byłoby chyba już nic w tym kraju... Najlepszy przykład z ostatnich lat: NRD.

Tym jednym szybkim posunięciem skazujesz tych, którzy większość życia żyli w socjaliźmie. Emerytury nagle nie wzrosną, leki nie stanieją. A potrzeby ludzi sie nie zmienią. Ale fakt. Jedno posunięcie byłoby najbardziej skuteczne.
    Nie skazuję. Właśnie ich uwalniam. Ci ludzie są skazani teraz. Żyją za żenująco niskie emerytury, w biedzie. Emerytury wzrosną, pojawi się deflacja (bo gwałtownie spadnie cena siły roboczej). A ceny leków są sztucznie zawyżane, głównie z powodu istniejących dotacji, więc na wolnym rynku też spadną.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Dbanie o emeryture to nie jest odkładanie pieniędzy! Takie myślenie. to właśnie efekt życia w komunizmie. A już na pewno nie należy tych pieniędzy odkładać, gdy ma się 20-30 lat. Najlepszą i sprawdzoną przez tysiące lat metodą zapewnienia sobie godziwej starości jest posiadanie licznego potomstwa i solidne ich wychowanie.

Obyś się nie przejechał na tym koncepcie. W naszym kraju posiadanie licznego potomstwa to jeden z lepszych sposobów na popadnięcie w ubóstwo, co pokazują liczne badania /na marginesie - ja dzieci już posiadam, więc nie teoretyzuję/. Zaś wpływu na to, czy dzieci za lat 60 będą Cię żywić czy raczej oddadzą do domu spokojnej starości albo wręcz uśpią większego nie masz. Więc podstawowa zasada - to zadbać o swoją przyszłość samemu nie liczyć na Państwo, dzieci, czy dobroczyńców. A, o ile się nie mylę, spokojna starość amerykańskich emerytów wynika nie tyle z posiadania gromadki potomków, co z właśnie z wieloletniego odkładania /w funduszach inwestycyjnych, emerytalnych, akcjach etc./.
    --

pozdrawiam,
    Rafał

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RafalK
    Obyś się nie przejechał na tym koncepcie. W naszym kraju posiadanie licznego potomstwa to jeden z lepszych sposobów na popadnięcie w ubóstwo, co pokazują liczne badania
    Aktualnie to właśnie tak wygląda niestety. I to właśnie trzeba zmienić.

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec
    Miasto
    Stockholm

Domyślnie

T.Goliński cyt:Mylisz się. Do Polski przyjeżdzają Białorusini, Ukraińcy, Wietnamczycy... Jakoś znajdują pracę
    Pytanie brzmi za jaką cenę i w jakich warunkach mieszkają.Wynajmują pokuj w pare osób,nie płacą podatków i oszczędzają na jedzeniu-oczywiście że mają pracę i są zadowoleni.To przypomina mi też tułanie się za granicami polski,gdzie żyłem tak jak w/w osoby aby zarobić i jakoś zyć,ale to chyba nie o to chodzi żeby się zastanawiać z czego zrezygnować na potzreby czegoś innego.
    Pozatym Twoja wypowiedz w ten sposób o zmarłej osobie jest nie na miejscu,no chyba ze brakuje Tobie przykładów z codzienności.
    EOS 50 I EF 70-200 4L I EF 17-40 4L I

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paradox
    T.Goliński cyt:Mylisz się. Do Polski przyjeżdzają Białorusini, Ukraińcy, Wietnamczycy... Jakoś znajdują pracę
    Pytanie brzmi za jaką cenę i w jakich warunkach mieszkają.Wynajmują pokuj w pare osób,nie płacą podatków i oszczędzają na jedzeniu-oczywiście że mają pracę i są zadowoleni.To przypomina mi też tułanie się za granicami polski,gdzie żyłem tak jak w/w osoby aby zarobić i jakoś zyć,ale to chyba nie o to chodzi żeby się zastanawiać z czego zrezygnować na potzreby czegoś innego.
    A kto powiedział, że każdy ma jeździć nowym samochodem? Mówię tylko, że praca jest i da się przeżyć.
    Pozatym Twoja wypowiedz w ten sposób o zmarłej osobie jest nie na miejscu,no chyba ze brakuje Tobie przykładów z codzienności.
    O Hitlerze i Stalinie też mam mówić dobrze?

FoFot.pl
    Canon IRC

Dopiero zaczyna Awatar Maciek_DDA
    Miasto
    Aberdeen

Domyślnie

w kontekscie poprzednich wypowiedzi to zdanie
    Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    O Hitlerze i Stalinie też mam mówić dobrze?
    wedlug mnie oznacza, ze posunales sie odrobinke za daleko...
    20d

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek_DDA
    w kontekscie poprzednich wypowiedzi to zdanie
    wedlug mnie oznacza, ze posunales sie odrobinke za daleko...
    Tego zdania nie odnoszę do osoby Kuronia, tylko do wygłoszonej zasady, że o zmarłych należy mówić wyłacznie dobrze.

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów