A ja zaproponuję inną drogę. Nowoczesne telefony - smarfony, pełnię swoich mozliwości pokazują w integracji z komputerem. Wychodząc z tego założenia, masz komputer apple`a kup iphone`a, masz windowsy, zastanów się nad telefonem z winmobile, najlepiej 8, co do androida ilość wersji przynajmniej we mnie nie budzi zaufania, ale akurat andoidem się nie bawiłem, może więc nie jestem obiektywny.
Dzieciaki mają ipone`a chyba 4, ja użytkuję nokię lumię na winmobile7,5 (też kafle jak w win8 - szczerze polecam) i szczerze mówiąc nie widzę przewagi jednego nad drugim. Jesli odrzucisz wszelkie te bzdury marketingowe i kult jednej słusznej marki, to okaże sie że pod względem łatwosci użytkowania, funkcjonalnosci i wygody są to podobne produkty, powiem więcej jest sporo podobnego oprogramowania na oba systemy, różnią sie trochę filozofią, ale to już kwestia gustu. A Nokia wbrew temu co pisano (bo ostatnio okazuje się że na produkcji smartfonów z winmobile 8 nieźle zarobiła i akcje poszły w górę) jest nadal taka jak była, wyjmujesz telefon z pudełka i zaczynasz używać, bez czytania instrukcji, ale jeśli Cię to nie przekonuje to inną wiarygodną firmą majacą w ofercie telefony z winmobile 8 jest HTC (też miałem poprzednio 2 telefony na win 6 i 6,5).
Konkludując, używasz komputera appple`a kup iphone`a, używasz windozy kup telefon z winmobile najlepiej 8.