Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: Tamron 28-75 jako obiektyw portretowy?

Widok wątkowy

Początki nałogu

Domyślnie

Witaj,
    mam tego Tamrona, mam też 50mm/1,8, podobnie jak Ty często robię zdjęcia dzieciom i psom (oba gatunki ruchliwe). Powiem tak odkąd mam tego Tamrona to własciwie nie odpinam go od body, jak dla mnie jest wystarczająco ostry zarówno do portretu jak i typowych zdjęć rodzinnych. Też początkowo myślałam że będzie mi brakować szerokiego kąta albo w pomieszczeniach albo w plenerze ale tak się przyzwyczaiłam do tego co mam że KITa wcale nie zakładam (ostatnio w połowie stycznia - tak żeby go przewietrzyć) 50mm/1,8 ma tę z kolei zaletę, że jest malutki i waży tyle co nic - czasami to się liczy!

W Twojej sytuacji radziłabym tego Tamrona 28-75 a może potem dokupić jakiś szeroki kąt (np 17-35 - Tamrona?) - o ile wyda Ci się konieczny....
    Na koniec - obecnie Tamron 28-75 nie kosztuje 1300zł a forumowy Cichy ma jak zwykle specjalną ofertę dla forumowiczów CB. Kupowałam u niego - egzemplarz bez zarzutu - jestem 100% zadowolona! A co - niech ma reklamę!

Co do szybkości to mój Tamron jest minimalnie szybszy od Canona 50mm) Też mnie to na początku zdziwiło ale tak jest
    Przy czym powiedzmy sobie jedno: te różnice w szybkości to nie są jakieś bardzo odczuwalne wartości w sensie czasu - w żadnym wypadku nie jest to przeszkoda w robieniu zdjęć przedmiotom w ruchu.

Aha - a kiedy dzieciak podrośnie i ruchliwośc spadnie to polecam jakiś taniusi obiektyw z M42 np Jupiter 85/2
    Pozdrawiam TOKIN(ka)
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 17-02-2006 o 18:16

Uprawnienia umieszczania postów