Cytat Zamieszczone przez ukasz
50 f1.8 to dobry optycznie obiektyw, o rewelacyjnym współczynniku jakość optyczna/cena, ale do zastosowań o których piszesz zdecydowanie polecam Tamrona 28-75.
Mam oba, obu używam do fotografowania mojego 18 miesięcznego syna. Oba są godne rozwagi.

Po pierwsze to zoom (wygoda i większe możliwości kadrowania), a po drugie ogniskowa 50mm*crop daje już 80mm, a to już dość wąsko jak do reporterki w domu. (Jak chcesz to sprawdzić, przezoomuj kita na 50mm i próbuj robić zdjęcia tylko na takiej ogniskowej)
Fakt, czasami bywa trochę ciasno, ale wystarczy 1-2 kroki do tyłu i to zwykle wystarcza

Jeśli chodzi o jakość optyczną, to nie widzę róznicy między Tamronem na 50@2.8 i EF 50/1.8 przymkniętym do 2.8. Zaznaczam że ten wniosek opieram tylko na teście mojego Tamrona i 50/1,8 kolegi, którego używałem przez tydzień.
W ostrości faktycznie różnice minimalne, ale tamrona rozkłada AC. Nie często przy fotografowaniu dziecka zdarzają się takie kontrasty żeby mocno wychodziła, niemniej jednak czasami wyłazi paskudnie

Co szykości AF, Tamron jest wolny, ale nie gorszy niż kit. 50/1.8 jest najszybszy z tej trójki, ale nie jest to powalająca róznica.
IMHO Tamron jest odczuwalnie wolniejszy, czasem nie łapie ostrości w miejscu (kontraście), w którym canon sobie radzi.

Jeżeli masz kasę bierz tamrona, jeżeli z kasą krucho kup canona. Przy ewentualnej odsprzedaży stacisz na nim mniej niż na tamronie