a może Canona 17-40 L - i w zakresie cenowym się mieści i jakość super i pokrywa większość używanych przez Ciebie zakresówZamieszczone przez olgajam
![]()
a może Canona 17-40 L - i w zakresie cenowym się mieści i jakość super i pokrywa większość używanych przez Ciebie zakresówZamieszczone przez olgajam
![]()
20D+BGE2, Canon EF 17-40 L USM, Canon EF 24-105 L USM IS, Canon EF 100-400 L USM IS, EX 580
Zamieszczone przez olgajam
Ola, powiedz szczerze: czy (A)chcesz rozwiązać problem nieostrych zdjęć, czy (B)chcesz sobie kupić obiektyw? Bo to wbrew pozorom dwie różne sprawy...Zamieszczone przez olgajam
Jeśli (A) naprawdę chcesz rozwiązać problem nieostrych fotek, to podałem Ci conajmniej dwie potencjalne przyczyny nie wymagające wydawania 3 tysięcy, a mianowicie najpierw zwróć uwage na tryb aparatu: ciagly AF jest tylko w trybie SPORT, a jeśli to nie pomoże, spróbuj ze wspomaganiem AF z zewnętrznej lampy błyskowej. Dlaczego nie zainteresowałaś się zupełnie tymi sposobami rozwiazania problemu?
Jeśli zaś chodzi o to, że (B) po prostu chcesz sobie kupić obiektyw, to zupełnie co innego. Rozumiemy to tutaj na tym forum doskonale, choć podobno to u kobiet bardzo rzadkie :-)
Wtajemniczeni wiedzą o co chodzi, jeśli Ty nie wiesz, poczytaj to:
http://prf-faq.foto-media.com.pl/7poziomow.html
Potem zobacz, do czego to prowadzi:
http://groups.google.com/group/pl.re...f05d2b8b2e5d07
http://prf-faq.foto-media.com.pl/anonim.html
Jeśli więc to jest twój problem, to proponuję nie wydawać tych 3 tysięcy, dozbierać jeszcze 2 i od razu kupić EF 24-70/2,8L.
Będziesz mieć spokój.![]()
![]()
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 17-02-2006 o 23:14
Kup nowy EF-S 17-55 Canona ;-)
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 17-02-2006 o 23:29
Miałem ten sam dylemat.. kupiłem 24-105 f4 L IS za 3350Zamieszczone przez olgajam
![]()
Pozdrawiam..
Artur
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Szczerze, to chce robic dobre zdjecia. I od strony artystycznej i technicznej (zapisalam sie na kurs Portret dziecka do szkoly foto). Na sprzecie jako takim mi nie zalezy, moglabym robic nawet pudelkiem z dziurka, bo to wieksza sztuka niz dobrym sprzetemZamieszczone przez gwozdzt
ale moje umiejetnosci sa na to zbyt male. Wcale mi sie nie chce wydawac pary tysiecy pln tym bardziej na cos, co za pare miesiecy bedzie mnie draznic z powodu swojej kiepskiej jakosci.
Robie na manualu. Potrzebuje obiektywu, ktory mi ulatwi robienie zdjec w domu przy niezbyt dobrym oswietleniu. KITwym obiektywem jest mi ciezko. Chcialabym, zeby latwiej wychodzilo 'zamazane' tlo. KITowym oczywiscie wychodzi ale w domu nie jest to takie proste. Mam zew lampe blyskowa, ale rzadko uzywam, bo dziecko jest male i nie chce mu swiecic po oczach. Swego czasu dokupilam tez halogenki do dodatkowego oswietlenia (w domu mam dosc jasno ale i tak niewystarczajaco), ale sie kompletnie nie sprawdzily - bieganie za biegajacym 1 rocznym dzieckiem z halogenem na 10m kablu to paranoja.
Nie, nie.. zdecydowanie sprzet za tysiace zlotych mnie nie ekscytujeEkscytuja mnie wyniki. Mam swoje ulubione site'y z fotografia dziecieca i chce zeby moje dziecko mialo troche takich zdjec. Poza tym to frajda jak kolezany z pracy spogladaja z zazdroscia (na zdjecia oczywiscie a nie na sprzet) ;-)
A potem zajme sie pewnie krajobrazami![]()
Co ja mam napisać na temat :wink: Może dodam to, że miałem wcześniej sigmę 18-50 2.8 i kompletnie nie odpowiadała mi w niej dokładność AF. Często się mylił, zwłaszcza na szerokim kącie. Tamron ma wolniejszy AF, ale nie miałem kłopotów z nieostrymi zdjęciami jak dotąd. A wersja 17-50 która ma się ukazać.. Cóż, są dwie wady, pierwsza, że to tylko szkło do cropa 1,6 a druga to taka.. że ma dopiero się ukazać.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Tzn. w trybie "M" czy też wyłączasz autofokus? Czy jedno i drugie?Zamieszczone przez olgajam
Jesli dobrze sobie radzisz w manualu to może warto pomyśleć o obiektywach z mocowaniem M42?
Zgadza sie.Zamieszczone przez olgajam
Tamron 28-75/2,8 zdecydowanie Ci to ułatwi. Zarówno jest jaśniejszy ( f/2,8 ), jak i ma dłuszą ogniskową (--> 75mm). Oba te czynniki pozwalają zmniejszyć głębię ostrości, dając tym samym wieksze mozliwości uzyskania bardziej rozmytego tła.
Ja bym na Twoim miejscu kupił tego Tamrona, a w przyszłości, jeśli wyspecjalizujesz się w portretach to będziesz wiedzieć czy dokupić sobie np. 50/1,8 bądź 50/1,4 a może 85/1,8 lub 100/2
Jaki to model? Jeśli ktoryś z wyższych (550EX/580EX) to istnieje możliwosć korzystania ze wspomagania AF bez wyzwalania błysku. Tu masz o tym wątek:Zamieszczone przez olgajam
http://canon-board.info/showthread.php?t=8558
Do tego KIT na razie jest OK.Zamieszczone przez olgajam
Dopiero gdy dojdziesz do potrzeby stosowania filtra polaryzacyjnego, to zaiteresujesz się jakimś porządniejszym obiektywem z tego zakresu, tak aby nie kręcił przednią częścią podczas ustawiania ostrości.
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 20-02-2006 o 11:51
To może jakiś Tamronowy przykład zapodam:
http://www.negatyw.org/test/tamron2875.jpg
PS. A propos sprzedaży i wszelkich pytań - TAK - można kupić u mnie ostry egzemplarz. Szczegóły na prv.
Ostry tamron od Ciebie ????? Chyba chciałeś napisać bardzo ostry :-) :-) :-)Zamieszczone przez Cichy
Chciałem, no ale żeby mi później ktoś nie powiedział, że miał być bardzo ostry a jest tylko ostry :PZamieszczone przez Tomasz1972
A propos tych mydlanych sztuk, to mam na nie radę, da radę je wyjustować , przynajmniej w niemieckim serwisie. Miałem jeden taki, kompletne mydło, po wizycie w serwisie jest naprawdę super.