Nie, no jasne. Napisałem "kiedy wiem co i jak fotografuję i czego mi potrzeba". Dla Ciebie to może być*akurat totalnie bez sensu opcja. Pełna zgoda!
Dlatego ponownie proponuję odłożenie pieniędzy na lokatę. Wydanie 9k "na raz" na początek to moim zdaniem bardzo zła strategia.Mi chodziło o to że później mogę nie mieć aż tylu pieniędzy na zakup czegoś innego nie będę zajmował się aż tak profesjonalnie żeby inwestować tak bardzo w sprzęt
No więc... jeśli nie zamierzasz biegać po lasach i fotografować*ptaszków, jest bardzo duża szansa, że ten jeden obiektyw w zasadzie załatwiłby "prawie" wszystko. Prawie, bo f/4 to czasem troszkę ciemno.i ostatnie pytanie może zamiast tych stałem Canon EF 17-40mm f/4L USM ???
I nie chodzi tylko o wesela. Zapytaj kogoś*kto ma małe dziecko i próbuje dokumentować jego dorastanieCzasem nawet f/1.4 wydaje się za mało
Cokolwiek zdecydujesz, proponuję byś się dwa razy zastanowił w kwestii "długiego" zooma. Odłóż kasę na konto, popstrykaj parę miesięcy i zastanów się, czy naprawdę często potrzebujesz czegoś dłuższego niż 105 a nawet 85mm.