Wiem wiem (i posiadam), ale co ja poradzę, że moje oczy są już tak skalibrowane na 35mm, że mnie to boly ;-)
Ken pisze bardzo osobiste recenzje a stylizuje je na obiektywne testy.
Przyznam, że lubię osobiste recenzje:
Review of Canon EF 35mm f/2 IS USM Lens
Ken z tymi swoimi palmami przegrywa![]()
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
No Ken się faktycznie nawet nie umywa ze swoimi palmami i zdjęciami rodzinnymi do tego Dana, który ma bardzo ładne światowe zdjecia bardzo ładnych modelek i ukończył szkoły fotograficzne.
Dana operuje w Los Angeles, New York i Miami. Ale i tak (wedłog jego własnych słów) nie stać go na 35L ani nawet na osłone PS do 35IS (nabył chińską podróbkę i okleił taśmą od środka w zastępstwie canonowego futerka
To ku zadumie niektórych na forum, tych co to wszystko "e tam dolna półka, półśrodki, plastyk, amatorskie, tylko L (ale oczywiście nie "tanie L" bo w wiekszości elki też sa kiepskie) nie ma to jak Zeiss.....") Wadomo, Polska a nie jakiś dziadowski Ziutek czy Dana z Denver co się cieszy z amatorskiego plastyku...
Z kolei Ken co prawda nerd jakiś inżynier, ale stać go na wszystko...![]()
Jak Ty trzymasz aparat na szyi to kup kompakta, a najlepiej używaj komórki. Nie wiem jak można fotografować, jak aparat jest na szyi. :PDla mnie to ważne ile waży obiektyw podpięty na kilka godzin do body na szyi.
Ceny osłon u canona są chore do kwadratu. Kawałek plastiku za ciężkie pieniądze.nie stać go na 35L ani nawet na osłone PS do 35IS (nabył chińską podróbkę i okleił taśmą od środka w zastępstwie canonowego futerka
Ostatnio edytowane przez jellyeater ; 07-04-2014 o 09:06
Pewnie mają outsourcing R&D u Apple.Koszt wyprodukowania pojedynczego egzemplarza jest może niski, ale przecież Canonowi muszą się zwrócić koszty R&D!
Witam
Podobne pytanie zadałem odnośnie canona 28mm f/1,8mm tj. Pragnę zaspokoić swoją ciekawość i proszę o informację - nie o własności optyczne tylko czy ten obiektyw jest szczelny? Czy ma tendencję do łapania pyłów kurzu. Na optycznych jest napisane, że :
Testowany obiektyw zaczyna się metalowym bagnetem, który otacza styki i plastikową, tylną część obudowy. Wewnątrz tej obudowy mamy otwór, w którym znajduje się tylna soczewka o średnicy 21 mm. Soczewka ta zmienia swoje położenie – znajduje się prawie na równi z bagnetem dla ostrości ustawionej na nieskończoność, natomiast chowa się prawie na jeden centymetr, gdy przechodzimy do minimalnej odległości ostrzenia. Przednia soczewka pozostaje przy tym nieruchoma, mamy więc do czynienia z układem, który zmienia ogniskową. Gdy tylna soczewka jest maksymalnie schowana, pomiędzy jej obudową, a właściwym korpusem obiektywu powstaje zauważalna szpara, przez którą prześwituje kilka elementów elektroniki. Jest to oczywiście miejsce, przez które zanieczyszczenia mogą dostawać się do wnętrza konstrukcji.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Zacytuję swoją odpowiedź na podobne watpliwości:
To co piszą optyczni to prawda - taka jest budowa tego obiektywu. Wspomniana szczelina widoczna jest jednak przy nastawie odległości poniżej 0,4m a więc nie takiej znowu popularnej. Niemniej jednak jeżeli obawiamy się zasysania paprochów z wewnątrz korpusu to mamy także o wiele grubszy problem z czystością matrycy.
Czasami przeglądam opinie na temat tego obiektywu na różnych forach i problem kurzu nie jest jakoś sygnalizowany. Ja zrobiłem tym obiektywem jakieś 2 tys. zdjęć a więc nie mogę jeszcze wiele powiedzieć z własnego doświadczenia.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Dziękuję za zainteresowanie. Tak mnie właśnie tknęło bo może kiedyś będę chciał go kupić. Póki co kupiłem 28mm 1,8 i tam też podobno jest szczelina od wewnątrz ale może nic nie będzie łapać. Mam go od niedawna i póki co jestem zadowolony, zobaczymy co dalej :-)
Ostatnio edytowane przez gregorio1972 ; 27-04-2014 o 23:07