kolory sigmowe w Sigma 35/1.4 ?
- nie stwierdzilem ;]
czy IS lepszy od wiekszej przeslony?
- to zalezy.
do filmu moze i tak.
do landszaftow rowniez.
do repo, portretow i koltletow lepsza wieksza przeslona.
imho Sigma 35/1.4 ma ladniejszy obrazek od C35/2.0 IS
jezeli C35/2.0 IS jest taki fajny, to czemu obnizyli jego cene?
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Bo jest fajny ale od samego początku był przeszacowany. To dotyczy właściwie wszystkich szkieł Canona, które na drugi dzień po zabraniu sklepu można odsprzedać przynajmniej 20% taniej.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
na podstawie jednego wywolanego zdjecia? na pewno, nie mam watpliwosci, ze nie stwierdziles. nie miales na to szansy.
kolory mozna porownywac przyrzadami albo robiac w roznych warunkach zdjecia porownawcze tych samych ujec dwoma obiektywami...
i to wlasnie mi chodzilo...
zupelnie mnie to nie dziwi, to jest szklo zaprojektowane pod katem ladnej nieostrosci...
bo to nie jest lens adresowany do profesjonalistow a dla amatora wczesniejsza cena bylo kompletnie z ksiezyca. po prostu...
35 IS biorac pod uwagę brzegi, to jest takie mocno symboliczne pod FF. Niby kryje, ale tak nie do końca to wyszło.imho Sigma 35/1.4 ma ladniejszy obrazek od C35/2.0 IS
BTW to kolory Sigmowe. I tak WB się koryguje. I wtedy chyba te lekkie zafarby przestają mieć znaczenie?
podobnie mozna powiedziec o 24-105 czy 17-40
samym WB na pewno nie, a przynajmniej nie kazda Sigme = np 50/1.4 zdecydowanie nie wystarczy. biel do bieli wyrownasz,
ale cala reszta nadal ma wyrazna przewage cieplych barw nad zimnymi. mozna troche suwakami HSL czy Camera Calibration
wyrownac, ale i to w roznych warunkach oswietleniowych moze sie okazac niewystarczajace...
24-105 jest kiepskawe, nie pamiętam kiedy je podpinałem, myślę o sprzedaży. A 17-40 jak się używa do widoków na 11 lub nawet i 16, to nie jest gorsze od 16-35 L II. Które też nie jest rewelacyjne.podobnie mozna powiedziec o 24-105 czy 17-40Taka jest specyfika UWA, że musi mocno rozciągnąć brzegi.
Właściwie to nie zauważyłem tego. Inna sprawa, że najczęściej i tak robię BW. Albo możliwe, że lubię ciepłe barwy.samym WB na pewno nie, a przynajmniej nie kazda Sigme = np 50/1.4 zdecydowanie nie wystarczy. biel do bieli wyrownasz,
ale cala reszta nadal ma wyrazna przewage cieplych barw nad zimnymi. mozna troche suwakami HSL czy Camera Calibration
wyrownac, ale i to w roznych warunkach oswietleniowych moze sie okazac niewystarczajace...Ale wierzę, że nie każdemu muszą one odpowiadać.
IS jest fajny i to jest bezdyskusyjne. A cena 35 robi się teraz sensowniejsza. Jeszcze trochę opuszczą i nie będzie zgrzytu zębów przy zakupie.![]()
az tak bym nie przesadzal. ot, kwestia pewnego kompromisu miedzy cena (i fizyczna wielkoscia) szkla a jego brzegami w FF-ie.
nawet taki 70-300 L, ktory bylo nie bylo problemow z telecentrycznoscia nie ma prawa miec, jest w cropie totalna zyletka (od brzegu do brzegu), a w FF przy 300mm widac lekki efekt "rurki" (winieta, koma, ...). z tym ze ja raczej wole jego 1kg niz gdyby mial nie miec tych wad ale z tego powodu z 1,5x wieksze soczewki i 2kg wagi...
w BW? to chyba kwestia tonowania?![]()
![]()
tez mi sie zaczyna widziec... nie powiem. aczkolwiek chyba koniec koncow jednak wybiore 24 IS, bo w polaczeniu z trabancikiem da podobna ogniskowa,
wiecej GO i znacznie mniejsza wage calosciowa... a to bylo nie bylo pod katem lekkiego podrozowania ma byc.