Ale w takich warunkach o których pisałeś to sporo szkieł miałoby problemyCzy inne trafiało?
![]()
Ja ostatnio testowałem sigme w szczerym polu- jedyne źródło światła to ksieżyc i oddalona o 3-4 metry latarnia. Iso 3200 zdjęcie wyciągane 2ev w górę czas 1/50 5 zdjęć z nowym ostrzeniem bez wspomagania pod światło latarni każde ostre tam gdzie chciałemOdległość od przedmiotu hmm 1,5-2m?
A zeby nie było Off Topu to gdybym teraz wybierał 35mm mając kase na sigmę to zastanowiłbym się czy nie lepiej w tych pieniądzach mieć mniejsze szkło z Is choć ciemniejsze i do tego np 85mm/1.8![]()
Mylisz, że się poddałem dając plamę ? Otóż właśnie dawałem radę innymi szklami a o tym, że mam takie cool "S" w torbie zapomniałem.
Ktoś mi tutaj próbował zarzucać, że "pracuję" dla Canona krytykując SigmęOtóż nie jestem zawodowcem i nic wspólnego poza posiadaniem szkieł na "C" z Canonem nie mam (!)
Chciałem przypomnieć tylko, że mowa jest o ogniskowej 35mm...
Wytalkowane z GT-I9100
A mógłbyś pokazać zdjecie z sigmy w jakich warunkach spudłowało? Jestem cholernie ciekaw!Bo patrząc na Twoją stopkę to większość szkieł jest "ciemna" co za tym idzie głębia większa. Weź też pod uwagę fakt, że z 10-12 metrów większosć obiektów dla 35mm bedzie dużo mniejsza niż punkt Af co może powodować przestrzelenia
![]()
Właściwie to Canon zamknął lekko dyskusję, zmniejszając cenę tego szkła. Jakby doszło do ceny starego 35 F 2 to w ogóle byłoby pozamiatane i kolejne dobre szkło w stajni Canona. Tak to nadal jest trochę dziwnie. Ale mniej dziwnie niż było...
Wszystkich swoich szkieł nie wpisujesz, tylko te najsłabsze (a sigma jakoś pojawiła się w Twojej stopce następnego dnia po zakupie), zdjęć w których sigma sobie nie poradziła nie możesz pokazać, inne "tajemnicze" szkła dawały radę, do tego ta Twoja dziwna krucjata przeciwko "S". I chyba nie trzeba być PRO żeby pracować a Canonie, oczywiście niczego nie zarzucam.
Bo tak jak piszą wyżej, w opisanych przez Ciebie warunkach to wiele szkieł nie dałoby rady. Zwłaszcza w zestawie z 5D II. I ja przynajmniej wiem o czym mówię bo miałem to body i wiem jak w nim działa AF. Mam nadzieje że wiesz o tym że na skuteczność AF ma cały zestaw a nie sam obiektyw?
I bardzo Cie proszę nie offtopuj w każdym możliwym wątku o twojej nieudanej przygodzie z Sigmą. Wolałbym żebyś w tym wątku skupił się na tytułowym szkle i jeśli to możliwe to opisał jak sobie to szkło poradziło w takich samych warunkach jak wg Ciebie Sigma poległa.
Bo na razie to Twoje tłumaczenia są dla mnie dosyć mętne a co za tym idzie Twoja wiarygodność w moich oczach leży. Zwłaszcza że ja problemów z TĄ Sigmą nie mam żadnych.
Miałem starą 35mm i tamta radziła sobie dużo gorzej i wolniej niż Sigma, o obrazku nie wspominając. Stabilizowanej trzydziestki piątki nie miałem w ręce i nawet nowa cena nie zniechęciłaby mnie do Sigmy, dopiero przy cenie niższej o jakiś 6 stówek zacząłbym się zastanawiać. No ale ja nie filmuję więc IS nie jest dla mnie ważnym argumentem, a mam wrażenie że to kameruny są głównym targetem dla tego słoiczka. Jedyne 35mm która mogłoby mnie odwieść od Sigmy jeszcze nie istnieje, a nawet jak już się pojawi to księgowi Canona na pewno zrobią wszystko żeby mnie od jego zakupu odwieść![]()
Ostatnio edytowane przez kaindox ; 19-08-2013 o 07:55