Strona 4 z 22 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 215

Wątek: Canon 35 f/2 IS

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon 35 f/2 IS

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Komórki musiałby kosztować już w dziesiątkach tysięcy dolarów, gdyby ich ceny rosły tak jak ceny obiektywów. Czyli dwukrotnie na każdą generację. I komórki same też się nie projektują. Duża część wydatków firm, to dział R&D i żyją. Czemu z Canonem miałoby być inaczej?
    Bo Canona nie kupujesz z abonamentem. Poza tym nie przyjmujesz do wiadomości stopniowego spadku ceny sprzętu i na siłę porównujesz cenę konstrukcji 23-letniej dzisiaj do ceny konstrukcji nie mającej nawet roku.
    Żeby mieć jasną sprawę trzeba by brać pod uwagę cenę w momencie premiery obiektywu i porównywać ją do średnich zarobków.
    Mnie brak danych, ale obawiam się że takie porównanie mogłoby wypaść korzyść nowszej konstrukcji.

PS: Co do komórek - proszę, nie pogrążaj się. Przykład Nokii powinien wystarczyć jak łatwo w tej branży z lidera zostać prawie bankrutem.

Są coraz doskonalsze obrabiarki.
    Które oczywiście są coraz tańsze ;-)

Sigma potrafi w swoich szkłach dać ful elementów asferycznych i kupę niskodyspersyjnych.
    Za to od lat nie potrafiła sobie poradzić z autofocusem. Jedna jaskółka (35/1.4) wiosny nie czyni.
    Przyznaję, że na razie obiektyw Sigmy wydaje się ciekawszą propozycją niż EF 35/2 IS, ale Canona mógłbym brać w ciemno tylko na podstawie testów jakości optycznej, Sigmę dopiero po ~2-3 latach na rynku.

Robią fotoamatorów, a tym bardziej fotografów bez mydła.
    Już pisałem - wystarczy nie kupować. Kupując sami nadstawiamy d...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Ten obiektyw byłby bardzo ciekawą propozycją gdyby właśnie nie Sigma, która ceną i jakością sporo namieszała. Mając do wyboru f1.4 i f2 + IS wybiorę jednak to pierwsze.

Pełne uzależnienie

PS: Co do komórek - proszę, nie pogrążaj się. Przykład Nokii powinien wystarczyć jak łatwo w tej branży z lidera zostać prawie bankrutem.
    Jak się nie nadąża za postępem i najpierw lansuje swój badziewny OS, a potem wchodzi w układy z mało miękkim. Komórki da się kupić i bez abonamentu.

Które oczywiście są coraz tańsze
    Pewnie są w tych samych cenach. Tak jak w samochodzie ABS i wspomaganie kierownicy są już w standardzie, tak USM i IS nie powinny być czymś traktowanym jak luksus.

Za to od lat nie potrafiła sobie poradzić z autofocusem.
    Moja 50'tka też już działa. Więc nie jest źle. A i z Canonem można źle trafić. Dużo rzadziej, ale niestety można.

Poza tym nie przyjmujesz do wiadomości stopniowego spadku ceny sprzętu i na siłę porównujesz cenę konstrukcji 23-letniej dzisiaj do ceny konstrukcji nie mającej nawet roku.
    Długo będzie spadał.

Co do kart graficznych od dawna są wypasione i drogie potwory dla pasjonatów. Dla graczy wystarczy karta za około 1000 PLN, a nawet i mniej. Sam kupiłem coś za 600 PLN ze 3 lat temu i nadal gram w to co chcę w 1920x1200.

Ten obiektyw byłby bardzo ciekawą propozycją gdyby właśnie nie Sigma
    Nie byłby. Lepiej szukać elki już. 2000 z tendencją spadkową do ceny bieżącego to miałoby sens. Powiedzmy.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Nie byłby. Lepiej szukać elki już. 2000 z tendencją spadkową do ceny bieżącego to miałoby sens. Powiedzmy.
    Pozwolę sobie mieć własne zdanie.

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Trochę drogo jednak. Mam ostatnio fazę na stałki. Szkło 1.4 nie jest mi jednak potrzebne, zdecydowanie wolę IS w tym przypadku. Gdyby tak cudownie cena zjechała do okolic 2 klocków, to bym łyknął jak młody leszcz. Mam nadzieję, że właśnie sukces Sigmy 35/1.4 spowoduje ruch cenowy w dół Trzymam więc kciuki za Sigmę

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Komórki musiałby kosztować już w dziesiątkach tysięcy dolarów, gdyby ich ceny rosły tak jak ceny obiektywów.
    Komórki są produkowane i sprzedawane w skali nieporównywalnej w stosunku do stałek, czas ich życia na rynku mierzy się miesiącami; jakiekolwiek paralele i wnioski na podstawie takich porównań są bez sensu.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 01-03-2013 o 21:14
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Nikt nie każe Canonowi sprzedawać tego samego szkła przez 20 lat. Jest to rynek na którym jest oligopol ze znaczną przewagą Canona i musi się to odbić na cenach. Takie są prawa rynku.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kielce

Zapytam nieśmiało, czy może już ktoś "bawił" się tą trzydziestką piątką?

Dopiero zaczyna

Ja od dawna czekam, aż coś ruszy się w tym temacie, ale wszyscy zapatrzeni (jak) w obrazek Sigmy 35 ; ) Nie dziwię się, bo mi też bardzo przypada do gustu, ale z czystej ciekawości chciałbym poznać tego Canonka.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Nie zdążyłem jeszcze pobawić się należycie. Mogę przedstawić jedynie pierwsze wrażenia.

Obiektyw jest dosyć solidnie wykonany, zwarty i lekki co jest dla mnie bardzo istotne.
    Pierścień ostrości obraca się bardzo płynnie, z dosyć wyczuwalnym oporem.
    Nowy dekielek wygląda paskudnie jakby był od Sigmy lub Tamrona.
    AF działa bardzo pewnie i precyzyjnie ale prędkość jest umiarkowana - kąt obrotu jest dosyć duży. Przeostrzenie od np. 0,5m do nieskończoności trwa odczuwalnie długo.
    Ostrość od f=2 jest bardzo dobra, przysłanianie np do f=8 nie daje jakiegoś drastycznego skoku jakości.
    Stabilizacja działa dobrze. Czasy rzędu 1/8s utrzymuje się bez problemów. Trochę gorzej przy 1/4-1/2s bo znikający obraz na tak długo wywołuje lekką panikę i można wykonać bardzo duży niekontrolowany ruch. Wymaga to poćwiczenia.
    Praca pod światło wręcz rewelacyjna.
    Bokeh jeszcze nie sprawdziłem należycie, póki co podoba mi się ale to wymaga różnych sytuacji.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Strona 4 z 22 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów