Pokaż wyniki od 1 do 10 z 215

Wątek: Canon 35 f/2 IS

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto

Domyślnie Odp: Canon 35 f/2 IS

Używam pełnoklatkowca 6D. Mam prośbę do posiadaczy tego obiektywu żeby zerknęli na mój mini test i powiedzieli mi, czy na F8 uzyskują taką samą jakość obrazu jaką ja uzyskuję a może lepszą lub (czego nikomu nie życzę) gorszą? Dlaczego się pytam? Po prostu ostatnio dużo zdjęć robiłem obiektywem Sigma A 50 mm f/1.4 DG HSM i mało co mi pasuje. ;PP

http://1drv.ms/1rZtEp0

Zrobiłem to w formie porównania z obiektywem EF 40 mm f/2.8 STM bo takowy również posiadam, a że różnica w ogniskowej to tylko 5mm więc świetnie się nadał. Wszystko w środku jest poopisywane także nie ma problemów z połapaniem się co jest co. Każde zdjęcie można obejrzeć sobie w pełnym rozmiarze online lub pobrać na dysk (patrz górne menu po otwarciu zdjęcia, "pobierz", "wyświetl oryginał").

Zakupu dokonałem kilka dni temu po lekturze Wide-angle telephoto and super-zoom models - DxOMark oraz spędzeniu sporo czasu z porównywarką Canon EF 35mm f/2 IS USM Lens Image Quality

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Odp: Canon 35 f/2 IS

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Używam pełnoklatkowca 6D. Mam prośbę do posiadaczy tego obiektywu żeby zerknęli na mój mini test i powiedzieli mi, czy na F8 uzyskują taką samą jakość obrazu jaką ja uzyskuję a może lepszą lub (czego nikomu nie życzę) gorszą? Dlaczego się pytam? Po prostu ostatnio dużo zdjęć robiłem obiektywem Sigma A 50 mm f/1.4 DG HSM i mało co mi pasuje. ;PP
    Zdjęcia wyglądają O.K. Ostrość i kontrast dla obu obiektywów bardzo dobra.

Dla porządku przywołam testy z Photozone, wg których rozdzielczości zmierzone w centrum kadru dla f=8 wynoszą:
    1. C40/2.8 - 3556 l
    2. C35/2 IS - 3469 l
    3 S50/1.4 Art - 3433 l

Widać więc, że rozdzielczość przy f=8 nie powinna być jedyną miarą jakości obiektywu.
    W przedziale 4-5.6 wszystkie te obiektywy osiągają nieco wyższe rozdzielczości przy czym są to wartości ekstremalnie dobre.
    Inna sprawa to to czy w ogóle pomiary oparte o MTF 50 opisują dobrze walory użytkowe obiektywów.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uprawnienia umieszczania postów