Strona 14 z 22 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 215

Wątek: Canon 35 f/2 IS

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Canon 35 f/2 IS

Ok dziekuje. A w czym mi przeszkodzi brak IS? Czy warto dopłacać ponad 1k?

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Dopiero zaczyna

Według testów nowa 35 jest dużo lepsza optycznie od starej wersji. Jest też podobno lepiej wykonana. Jeśli masz zamiar fotografować obiekty ruchome to IS nie jest Ci potrzebny, natomiast jeśli zdarza Ci się fotografowanie obiektów nie poruszających się w słabym oświetleniu, to IS się przyda jak najbardziej. Musisz sama ocenić.

Ok dziekuje bardzo. A czy ktoś użytkował / testował jeden i drugi i może powiedzieć, czy obrazek bardzo sie różni? Jak z AF? Celność i szybkość. Dzięki!

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez olcia Zobacz posta
    A czy ktoś użytkował / testował jeden i drugi i może powiedzieć, czy obrazek bardzo sie różni? Jak z AF? Celność i szybkość.
    Miałem bardzo krótko styczność ze starym C35/2 i kompletnie mi się nie spodobał. Irytujące bzyczenie silniczka AF, marna budowa. Kiepskie narożniki na FF, drażniący bokeh.
    Ponad to co zostało już napisane dodam jeszcze, że jeśli chodzi o bokeh to różnica między tymi obiektywami jest bardzo duża.
    Rozmycie tła jakie daje C35/2 IS jest bardzo gładkie, światła są okrągłe. Rozmycie ze starego C35/2 jest nerwowe, pogmatwane - dla mnie brzydkie.
    Stary C35/2 to stara konstrukcja optyczna i na gęstej matrycy 60D słabo sobie poradzi z ostrością na f=2. Tutaj nowe obiektywy jak C35/2IS znacznie lepiej wypadają.
    AF nowego C35/2IS jest bardzo sprawny i precyzyjny.
    Stabilizacja jest bardzo skuteczna ale oczywiście dziecka nie zatrzyma
    Natomiast możliwość bezpiecznego zejścia z czasem naświetlania do 1/8s (czasami nawet 1/4 s) to dla mnie duży plus.
    Oceniam, że aktualna cena C35/2IS jest adekwatna do jego walorów.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Dopiero zaczyna

Nowa 35 ma napęd USM, ostrzy bardzo szybko, celnie i bezgłośnie. Jak dala mnie szybkość ostrzenia nie odbiega od eLek. Stara 35 na pewno będzie głośniejsza i przynajmniej trochę wolniejsza. Czy będzie tak samo skutecznie ostrzyc, nie wiem.

Dziekuje i pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Dzień dobry,

chciałem zapytać o kurzołapstwo tego obiektywu. Jak wiadomo nie jest uszczelniony, ale czy można go bardziej porównać do 35L czy raczej 50/1.8II? Chodzi mi o pracę w różnych warunkach, raczej takich gdzie kurz lata w powietrzu. 35L nie ma ani jednego paprocha po wielu latach. A co użytkownicy 35/2IS powiedzą?

Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    chciałem zapytać o kurzołapstwo tego obiektywu.
    Mój egzemplarz nie ma żadnego paprocha, ale ja w C17-55/2.8 IS też nie miałem paprochów .
    Na poważnie to wydaje mi się, że łapaniu kurzu sprzyja przepompowywanie powietrza - coś musi się wysuwać i wsuwać. Jeśli jest to zewnętrzna sekcja to jest możliwosć zassania kurzu.
    W C35/2IS ostrzenie odbywa się poprzez ruch tylnej sekcji a więc wewnątrz korpusu. Na zewnątrz obraca się tylko pierścień ostrości i to jest jedyny ruch. Nic się nie wysuwa. W tym sensie budowa odpowiada C35L.
    Porównanie do C50/1.8, który też posiadam taktownie przemilczę.
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Miasto
    Zgorzelec

Zacytuję swoją odpowiedź na podobne watpliwości:
    Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Mój egzemplarz nie ma żadnego paprocha, ale ja w C17-55/2.8 IS też nie miałem paprochów .
    Na poważnie to wydaje mi się, że łapaniu kurzu sprzyja przepompowywanie powietrza - coś musi się wysuwać i wsuwać. Jeśli jest to zewnętrzna sekcja to jest możliwosć zassania kurzu.
    W C35/2IS ostrzenie odbywa się poprzez ruch tylnej sekcji a więc wewnątrz korpusu. Na zewnątrz obraca się tylko pierścień ostrości i to jest jedyny ruch. Nic się nie wysuwa.
    To co piszą optyczni to prawda - taka jest budowa tego obiektywu. Wspomniana szczelina widoczna jest jednak przy nastawie odległości poniżej 0,4m a więc nie takiej znowu popularnej. Niemniej jednak jeżeli obawiamy się zasysania paprochów z wewnątrz korpusu to mamy także o wiele grubszy problem z czystością matrycy.
    Czasami przeglądam opinie na temat tego obiektywu na różnych forach i problem kurzu nie jest jakoś sygnalizowany. Ja zrobiłem tym obiektywem jakieś 2 tys. zdjęć a więc nie mogę jeszcze wiele powiedzieć z własnego doświadczenia.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Też posiadasz i wstyd w stopce wrzucić? ;-)
    Ja tam nie wiem dlaczego wszyscy narzekają na 50/1.8II - mam pożyczony aktualnie i bardzo sobie chwalę.

Anyway, dzięki za informacje. Cieszę się, że jakość wykonania jest solidna, a obudowa zwarta. Bo tego się ciut obawiałem.

Strona 14 z 22 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów