Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Parasolki

Domyślnie Parasolki

Witam wszystkich. Słuchajcie, mam mały problem, mianowicie chodzi o światło. Zajmuję się robieniem zdjęć różnych małych przedmiotów, np. porcelana. Problem polega na tym, że przy niektórych figurkach odbija się światło. Nic nie daje przestawianie, kombinowanie, po prostu czasem zostaje ślad:

słyszałem, że do takich rzeczy lepsze są softboxy, ale nie wiem czy to prawda. Namioty bezcieniowe odpadają, ponieważ chce robić zdjęcia na ładnym tle.

Czy da się temu zapobiec? Dzięki i pozdrawiam.

Coś już napisał Awatar efbiaye
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Parasolki

Rozumiem, że chodzi Ci o to, że w obiekcie odbija się lampa "psując" odbicie? Bo to, że odbija światło to raczej oczywiste skoro świecisz

Odpowiednio ustawione softboxy powinny załatwić sprawę. Wydaje mi się, że najlepiej się spiszą pionowe, wtedy powinny dać równomierny i ładny blik.
    Ostatnio edytowane przez efbiaye ; 17-01-2013 o 18:32
    5DM3, C24-105/4L, C50/1.4, C70-200/2.8L IS II, C85/1.2L II i inne graty

Cytat Zamieszczone przez efbiaye Zobacz posta
    Rozumiem, że chodzi Ci o to, że w obiekcie odbija się lampa "psując" odbicie? Bo to, że odbija światło to raczej oczywiste skoro świecisz

Odpowiednio ustawione softboxy powinny załatwić sprawę. Wydaje mi się, że najlepiej się spiszą pionowe, wtedy powinny dać równomierny i ładny blik.
    Dzięki wielkie, czyli rozumiem, że z parasolkami nie ma co walczyć?

Coś już napisał Awatar efbiaye
    Miasto
    Poznań

Jeżeli chcesz mieć ładne bliki z przodu, światło będzie musiało padać również z przodu. Czyli zawsze będzie ryzyko, że statyw i lampa się odbiją w powierzchni detalu.
    Użyj ew. parasolek jako bocznych lub tylnych źródeł światła - tak aby odbicia nie były widoczne.

Fajne efekty w takiej pseudo "naturalnej" scenerii może dać softbox z gridem (np. http://img.bazarek.pl/48837/6325/187...52b1cb99e9.jpg).
    Lub też duży softbox z pionowymi / poziomymi pasami.

Jeżeli lampa powala na założenie filtrów, możesz ocieplić światło i symulować światło padające z okna (dobrze wtedy ustawić softbox stosunkowo blisko)

Ale jest to subiektywne - więc warto samemu sprawdzić jaki efekt Cię zadowala, inwestując w softbox i poeksperymentować z samoróbkami (gridy, pasy itp.).
    Ostatnio edytowane przez efbiaye ; 17-01-2013 o 18:49
    5DM3, C24-105/4L, C50/1.4, C70-200/2.8L IS II, C85/1.2L II i inne graty

Bywalec

Spróbowałbym użyć filtra polaryzacyjnego
    Pozdr.

Uprawnienia umieszczania postów