Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: Fotografia samochodowa - Jaki obiektyw?

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Fotografia samochodowa - Jaki obiektyw?

Mówiąc "kit 18-55" macie na myśli to szkło które dają w zestawie przy zakupie aparatu?

Myślę że zdecyduję się na statyw + filtr narazie, bo to zawsze się przyda i nie wyrzuce pieniędzy w błoto. No chyba że uda mi sie gdzieś pobawić tym 18-135, widze że dałoby rade znaleźć coś w cenie 1000pln, a poza tym fajnie byłoby móc zoomować, nie jestem specjalistą, ale chyba na zoomie jest lepszy efekt rozmycia tła.

PS: Dzięki za wszystkie dotychczasowe rady

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Fotografia samochodowa - Jaki obiektyw?

Witam,

Cytat Zamieszczone przez palin Zobacz posta
    Mówiąc "kit 18-55" macie na myśli to szkło które dają w zestawie przy zakupie aparatu?

Myślę że zdecyduję się na statyw + filtr narazie, bo to zawsze się przyda i nie wyrzuce pieniędzy w błoto. No chyba że uda mi sie gdzieś pobawić tym 18-135, widze że dałoby rade znaleźć coś w cenie 1000pln, a poza tym fajnie byłoby móc zoomować, nie jestem specjalistą, ale chyba na zoomie jest lepszy efekt rozmycia tła.
    MZ masz rację i tak zrób. Proponuję jednak (w miarę) solidny statyw a nie taki "plastik-fantastik", jak powyżej - kiedyś kupiłem taki z plastikową głowicą i niestety do zdjęć kiepsko się nadaje - głowica trzeszczy, ciężko ją precyzyjnie ustawić, aparat z cięższym obiektywem (tele) opada pod ciężarem szkła - same problemy. Kup aluminiowy (nie musi być węglowy ) z metalową głowicą kulową (ok 300 zł) i na pewno będziesz zadowolony.

Ew. rozważ dokupienie obiektywu C50/1,8 (ew. jak pisałem Helios M42 + przejściówka) - tani a możesz pobawić się małą głębią ostrości przy otwartej przysłonie - jak Ci się spodoba, to wtedy kupisz coś droższego i solidniejszego (ew. z inną ogniskową).

Na razie poczytaj, porób zdjęcia i zobaczysz czego Ci brakuje.

Pozdrawiam, Alex
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 18-01-2013 o 19:41

Uprawnienia umieszczania postów