Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Fotografia samochodowa - Jaki obiektyw?

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

Domyślnie Odp: Fotografia samochodowa - Jaki obiektyw?

nie uważacie, że lekkim nadużyciem jest proponowanie uwa (10mm na cropie) osobie, której mentorem jest facet, który go nie używa? poza tym uwa to trudne szkło tzn. trzeba nauczyć się nim posługiwać, a to wymaga i czasu i ochoty i jakiś tam umiejętności. mogę polecić 18-55 albo tamron 17-50 2.8. statyw i polar oczywiście.
    ebe ebe

Początki nałogu

Witam,

Przy mocno ograniczonym budżecie poleciłbym Ci jedno z dwóch rozwiązań:
    1 - na pewno kupno statywu z metalową głowicą (200...350zł), kupiłbym (używany) kit 18-55 (do nauki, potem go sprzedał i kupił coś lepszego, jak już będziesz wiedział, co Ci jest potrzebne) i ew. dwa/trzy szkła manualne M42 + przejściówka (helios, 135mm, ...) i też potem to wszystko sprzedał, koniecznie polar (ok. 100zł) + redukcje (do obiektywów o innych średnicach gwintu) - i tak będziesz robił ze statywu, nieruchome obiekty, więc może być manualne szkło
    2 - od razu: statyw z metalową głowicą (250...400zł), obiektyw 18-135/3.5-5.6 (lub coś jaśniejszego) + 85/1.8 (lub 100/2), dwa lepsze polary (na każdy obiektyw) + lampa z jakimś softboxem (lub innym rozpraszaczem) - zostanie na dłużej, ale będzie to znacznie droższe rozwiązanie...

Pozdrawiam, Alex

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

statyw 18-135 85 lampa i gdzie to w 2tys sie zamyka? poza tym 85 na cropie raczej ma średnie osiągi. 18-55 +50 1.8 +statyw z głowicą kulkową +2polary i chyba w tej cenie się spokojnie zmieścimy nawet z lampą jeszcze

Mówiąc "kit 18-55" macie na myśli to szkło które dają w zestawie przy zakupie aparatu?

Myślę że zdecyduję się na statyw + filtr narazie, bo to zawsze się przyda i nie wyrzuce pieniędzy w błoto. No chyba że uda mi sie gdzieś pobawić tym 18-135, widze że dałoby rade znaleźć coś w cenie 1000pln, a poza tym fajnie byłoby móc zoomować, nie jestem specjalistą, ale chyba na zoomie jest lepszy efekt rozmycia tła.

PS: Dzięki za wszystkie dotychczasowe rady

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

na zoomie 70-200 ze światłem 2.8 na pełnej klatce:P rozmycie tła to kwestia głębi ostrości a za w dużej mierze odpowiada przesłona obiektywu i to w stałkach jest lepsze rozmycie

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Taki "podstawowo - początkujący" zestaw którym się na pewno wiele nauczysz:
    18-55 IS(200/250zł) albo 18-135 IS (700/1000) + 50mm f/1.8 (300/400zł) ceny w zależności używki/nówki
    Przy 50mm f/1.8 już będziesz miał rozmyte tło i na cropie jakoś daleko nie będziesz musiał odchodzić żeby objąć cały samochód
    Do tego jakiś statyw (ja kupiłem u Cichego bodajże Velbona 800r za 250zł + przesyłka i mogę go śmiało polecić na początek jest wystarczający!) i zostaje jeszcze sporo kasy więc możesz dokupić jakąś lampę i filtry o których wspominają inni !

ps. przy ewentualnej sprzedaży na 18-135 / 18-55 a nawet 50mm f/1.8 DUŻO NIE STRACISZ - to wszystko trzyma swoją cenę, a czasem da się wyrwać dobrą okazję
    Ostatnio edytowane przez salas ; 18-01-2013 o 13:06

Zastanawiam się tylko czemu wszyscy proponują statyw za 250zł i w góre, przecież istnieją dużo tańsze, dajmy na to coś takiego:
    Statyw HAMA Star 260 Czarny, Statywy - Media Markt
    Tak naprawde najważniejsze jest żeby aparat stał nieruchomo, a czy będzie przykręcony do statywu czy przyklejony do cegły to chyba nie robi różnicy, tyleże statywułatwia życie.

Co do obiektywu 50mm czym się rózni CANON EF 50mm f/1.8 II od CANON EF 50mm f/1.4 USM bo ja widze że za jeden trzeba zapłacić 1000zł więcej

Początki nałogu Awatar Maver

Cytat Zamieszczone przez palin Zobacz posta
    To może lepiej kupić narazie statyw, jakąś lampe i pokombinować coś ze standardowym obiektywem?

Tylko że o lampach nie mam już zielonego pojęcia, więc może jakieś rady?

Tak mi teraz przyszło dogłowy... może jakieś ciekawe filtry?
    Moim zdaniem jesli nie masz "worka pieniedzy" na inwestowanie w jakies drogie szkla, to wiecej mozliwosci i lepsze efekty da Ci nawet jedna lampa.
    Kup cos stosunkowo taniego, nawet jakies Yongnuo bez automatyki, do tego jeden zestaw wyzwalaczy radiowych zeby sciagnac lampe z aparatu i gotowe. Bedziesz mogl uzyskac fajniejsze efekty niz obiektywem za 2k. Na upartego mozesz kupic tez jakas uzywana lampe, ja uzywam starych Canonowskich 540EZ, ale rownie dobrze mozna kupic "cokolwiek" w smiesznych pieniadzach. Zwroc tylko uwage zeby lampa miala manualna mozliwosc regulowania mocy blysku i to wszystko co Ci do szczesia potrzebne.
    Wyzwalacze radiowe mozesz kupic za pol ceny z gratisowa przesylka do polski na eBay'u z HongKongu.
    Co do filtrow to moim zdaniem niczego nie potrzebujesz, przynajmniej na poczatek, bo wszystkie "filtry" nakladasz sobie potem przy obrobce w PS'ie.

Zalezy oczywiscie jakiego rodzaju fotografie samochodowa chcesz robic. Rownie dobrze mozesz pokombinowac ze zdjeciami robionymi na dlugich czasach naswietlania, wtedy do ciekawego oswietlenia wystarczy Ci nawer latarka za 10pln, a statyw mozesz zastapic taboretem albo postawic aparat na ziemi ;-)

Tak czy siak na poczatek proponuje poggoglac, poogladac troche filmow jak to robia inni, i znalesc na poczatek taki sposob fotografowania na jaki pozwala Ci obecnie Twoj sprzet.
    Bedziesz potem potrzebowal czegos bardziej zaawansowanego to sam bedziesz wiedzial jaki sprzet jest Ci do tego potrzebny.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

http://www.canon-board.info/pozostal...-2013-a-81147/
    Tak naprawde najważniejsze jest żeby aparat stał nieruchomo, a czy będzie przykręcony do statywu czy przyklejony do cegły to chyba nie robi różnicy, tyleże statywułatwia życie.

Co do obiektywu 50mm czym się rózni CANON EF 50mm f/1.8 II od CANON EF 50mm f/1.4 USM bo ja widze że za jeden trzeba zapłacić 1000zł więcej

Jeśli JEDYNYM kryterium jest cena to masz rację. :-D
    Jeśli dopuszczasz istnienie innych kryteriów ,to nie masz racji.

odpowiedzi na pytania: czym rózni się obiektyw C 50/1,8 od C 50/1,4
    czym róznią się od siebie statywy, znajdziesz w istniejących juz na forum wątkach.

np: w takim click

czy takim: click
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 18-01-2013 o 14:02

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez palin Zobacz posta
    No i już zgłupiałem....
    To co najlepiej zrobić?
    1. Statyw+lamp+ew. filtr
    2. Używany szeroki obiektyw?
    3. Inna opcja?

Włóż trochę wysiłku i przyjrzyj się pracom "Twojego mentora". może źle to zabrzmieć, ale bez nerwów proszę
    W jego zdjęciach jest zostawiony exif, robi cropem, widać jakie przesłony stosuje, jakie czasy naświetlania i jakie ogniskowe, które odpowiedzą tobie w jakim zakresie on używa obiektywu w swoich pracach, potem zobacz jaki masz budżet i jakie obiektywy w interesującej już Ciebie ogniskowej się mieszczą.

A na tematy który obiektyw lepszy to już inna bajka i wątki bez końca.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów